Nyheter

Regjeringen med koronainnsats i afrikanske land

Norsk bistand ble på rekordhøye 37,8 milliarder kroner i fjor. – Svært gledelig at mer av bistanden går til verdens fattigste områder, sier KN-general Dagfinn Høybråten.

I alt utgjorde bistanden 1,02 prosent av bruttonasjonalinntekten (BNI) i 2019, viser tall fra Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling (OECD). Dermed ble målet om 1 prosent i bistand nådd. I 2018 endte Norge rett under 1 prosent.

Norsk bistand til fattige land steg med nesten 10 prosent i fjor og endte på rekordhøye 37,8 milliarder kroner. OECD roser Norge og sier det er et av landene med størst økning.

Hjelp til verdens fattigste

– I en svært krevende situasjon med koronapandemien, er det viktigere enn noensinne at verden jobber videre med å forbedre livet til de aller mest sårbare menneskene. Det er derfor svært gledelig at mer av norsk bistand går til verdens fattigste områder, slik at de aller mest sårbare menneskene kan nås, sier generalsekretær Dagfinn Høybråten i Kirkens Nødhjelp til Vårt Land.

Oversikt i Afrika

Utenriksdepartementet jobber nå med å få oversikt over koronasituasjonen, især i de afrikanske landene.

– Mange av landene ligger litt bak oss i koronautviklingen. Men vi kommer til å se mye, mye høyere tall på smittede og døde, sier utviklingsminister Dag-Inge Ulstein til NTB.

Må ha nye jobber

Han peker også på at så mange som annenhver arbeidstaker kan miste jobben – på et kontinent som allerede må ha 20 millioner nye arbeidsplasser årlig for å holde tritt med befolkningsveksten.

Koronapandemien får også konsekvenser for hvordan bistanden innrettes. Om lag en tredel av de norske midlene kanaliseres gjennom frivillige organisasjoner.

Trapper opp innsatsen

Kirkens Nødhjelp er svært bekymret for situasjonen i land som allerede har enorme humanitære behov.

– Midler fra Norad, Utenriksdepartementet og private givere er avgjørende for at vi nå kan trappe opp innsatsen i landene vi jobber med blant annet å sikre rent vann og trygge sanitære forhold. Samtidig er langsiktig bistand helt avgjørende når fattige land skal bygge seg opp i kjølvannet av den mest omfattende økonomiske krisen vi har sett i moderne tid, sier Høybråten.

LES MER

Åste Dokka: Etter pandemien håper jeg vi fortsetter å leve mer begrenset.

---

Fakta:

---

Les mer om mer disse temaene:

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter