Nyheter

Henrik Syse var på reiselista til Oljefondets nye sjef. Syse kaller problemstillingen konstruert: – Det er så absurd at man kan gråte.

Før Nicolai Tangen fikk jobben som sjef for Oljefondet, spanderte han utenlandsreise for en rekke norske samfunnstopper, forteller VG. Henrik Syse, som var blant de inviterte, synes problemstillingen er konstruert.

Lørdag avslørte VG at Nicolai Tangen, påtroppende sjef for Oljefondet, brukte mange millioner på en privat USA-reise for en rekke norske samfunnstopper november 2019. Blant de innflytelsesrike menneskene som ble påspandert tur til Philadelphia i forbindelse med Tangens drømmeseminar, var også Henrik Syse, forsker ved Institutt for fredsforskning og tidligere etisk rådgiver for Oljefondet.

– Jeg synes problemstillingen er konstruert. Det høres ut som om vi ble invitert for å snakke pent om han. Men verken vi eller han visste da at han skulle bli aktuell for denne jobben, sier Syse til Vårt Land.

– Jeg arbeider mye med samfunnsansvar og etikk. Mine varsellamper går på veldig tidlig. Jeg er ikke med på ting som kan skape tvil. Her ble jeg invitert på et seminar rundt et år i forveien, og det hadde selvsagt ingen ting med den senere ansettelsen å gjøre. Jeg kjenner faktisk få som er så rettlinjede og skikkelige i alt sitt forretningsmessige virke som Nicolai. Jeg har ikke noe negativt overhodet å si om ham hva gjelder etikk og transparens.

26. mars ble det kjent at Nicolai Tangen fra investeringsfondet AKO Capital blir Oljefondets nye leder. Tangen har i en årrekke jobbet som finansanalytiker i London. Han etablerte AKO Capital i 2005, i dag forvalter fondet rundt 180 milliarder kroner.

Mange har vært kritiske etter at det ble kjent at Tangen arrangerte og dekket nevnte USA-tur for en rekke norske samfunnstopper.

• LES OGSÅ: Nyhetsredaktør Veslemøy Østrem mener luksusseminar ikke er Nicolai Tangens største problem. 

Uavhengige av hverandre

Henrik Syse er styremedlem i fondene som drives av AKO Capital, som er eid av Nicolai Tangen. Han sitter i tillegg i styret for hans stiftelse for veldedig arbeid.

– Hva er ditt forhold til Nicolai Tangen?

– Nicolai har i likhet med meg alltid vært opptatt av samfunnsansvar og etikk. Noen år etter at han hadde satt opp sine egne fond, spurte han om jeg ville sitte i styret. Dermed har jeg hatt mer med ham å gjøre de siste årene.

– Ansettelsen i Norges Bank kan ikke knyttes til denne turen. De ansvarlige for rekrutteringen henvendte seg til Nicolai og spurte om han kunne være interessert i jobben. Da fortalte han meg at han hadde blitt spurt, og vi hadde en prat om det. Det var lenge etter seminaret.

Tangen selv ønsker gransking velkommen

Tangen selv avviser overfor NRK at dette handler om kameraderi og smøring og viser til at ingen fra ansettelseskomiteen var med på turen.
– De som tok den beslutningen var ikke med på turen, og dette seminaret var planlagt flere år i forveien, sier han.
Han påpeker at han ønsker åpenhet og er klar for at saken granskes.
– Jeg tenker at det er veldig fint. Jeg er veldig positiv til at den saken nå blir belyst, slik at man kan få fram alle fakta om ansettelsen, sier Tangen til NRK.

– Kameratskap må ikke lede til jobber

Flere av dem som deltok på seminar, som blant annet inkluderer daværende Oljefondet-sjef Yngve Slyngstad og den norske regjeringsadvokaten Fredrik Sejersted, ble kontaktet under ansettelsesprosessen av Tangen, skriver VG.

– Du ble også kontaktet av dem som hadde ansvar for ansettelsesprosessen. Hvilke vurderinger har du gjort rundt din egen rolle?

– At de snakket med folk som Sejersted og meg er helt naturlig. De ville ikke gjort jobben sin om de ikke hadde snakket med mange forskjellige mennesker som kjenner ham på ulike måter, inkludert slike som oss. Det er viktig med konfidensielle samtaler med mennesker som kjenner en sånn kandidat. Alt dette er en naturlig del av prosessen, sier Syse.

Han understreker at de før disse samtalene var «krystallklare» rundt deres forhold til Tangen. Syse forteller videre at han ikke hadde blitt spurt om å stå på noen referanseliste, og antar han ble ringt fordi han kjenner Tangen, både profesjonelt og som venn.

– Jeg er veldig opptatt av at samrøre og kameratskap ikke skal lede til jobber, men jeg kan faktisk ikke se noe her som med rimelighet kan tolkes slik.

– Mange av deltakerne på den påspanderte turen ble senere kontaktet i løpet av ansettelsesprosessen?

– Det er fordi det er relevante mennesker å snakke med. De som drev rekrutteringsprosessen, visste om dette seminaret.

---

Fakta:

---

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter