Nyheter

Et rop om hjelp fra Moria-leiren: –Hvordan kan vi holde avstand når tusenvis venter på mat hver dag?

Flere organisasjoner i Moria-leiren ber EU og europeiske myndigheter om hjelp.

«Vi er i en dobbel krise».

De skriver de tre organisasjonene Stand by me Lesvos, Moria Corona Awareness Team og De hvite hjelmene i Moria i et brev adressert EU og europeiske myndigheter.

«I utgangspunktet er levekårene i Moira-leiren fryktelig. Nå møter vi i tillegg en pandemi, og vi kan ikke stå alene».

LES OGSÅ: Vårt Land erfarer: KrF tror på Moria-gjennomslag

Strømmen stopper ikke

De tre ikke-statlige organisasjoner har gått sammen for å be Europa om hjelp. De mener europeiske myndigheter må samarbeide med greske myndigheter for å tilby materiell og teknisk støtte, slik at de kan fikse det som fikses kan mens koronakrisen pågår.

– Strømmen av flyktninger slutter ikke på grunn av korona, forteller Sidsel Aas, kommunikasjons- og innsamlingsansvarlig i Dråpen i havet.

«Tipsene om hvordan man kan unngå smittespredning virker nærmest illusorisk. Hvordan kan vi holde avstand når tusenvis venter på mat hver dag? Hvordan vaske hender når det ikke er nok vann?», heter det i brevet.

Flyktningene som ankommer den greske øya nå holdes utenfor leiren og bosettes langs strendene for å unngå at det oppstår smitte inne i leiren. Det som allerede er svært vanskelige forhold, har blitt kraftig forverret etter at koronakrisen har vokst de siste ukene.

I brevet til EU, som de også har publisert på Facebook, takker de også for solidariteten mange har utvist. De takker politikere og lokalsamfunn som har valgt å ta imot mennesker som lever i nød. Dette gir håp og tro om at den vanskelige tiden bak oss, ikke har vært forgjeves, skriver de.

LES OGSÅ: – Moria-engasjementet viser at folket vil noe annet enn de folkevalgte

«Folk må evakueres»

Samtidig understreker de greske organisasjonene at ting er vanskeligere enn vanlig. De at de var helt uforberedte på koronakrisen, men at de den siste tiden har gjort sitt for å bedre forholdene. I løpet av de siste ukene har de vasket i leiren, satt opp håndvaskstasjoner og printet plakater med informasjon.

De siste to ukene har ingen nye tilfeller av smitte blitt registret på Lesvos. Samtidig understreker de at frykten alltid er der. Derfor ber de om at Europa kan bidra med å evakuere enslige mindreårige og familier med syke barn, så vel som eldre og syke som er i en risikogruppe.

For dem som uansett vil måtte bli igjen i leiren, finnes en rekke tiltak, skriver de. Tiltak som «kan og bør bli gjennomført med støtte fra EU og europeiske myndigheter». Organisasjonene lister blant annet opp matforsyninger, desinfeksjon og muligheter for isolering.

LES OGSÅ: Dette er Moria-barna

Sidsel Aas, kommunikasjon- og innsamlingsansvarlig hos Dråpen i havet.

– Må ha to tanker i hodet

Dråpen i havet er den eneste norske frivillige organisasjonen som har jobbet inne i Moria-leiren, der de har vært til stede siden 2015. Sidsel Aas tror den internasjonale debatten har godt av lokale stemmer.

– Det er interessant å høre fra noen som bor og arbeider i leiren. Det er viktig at de selv kan sette ord på hva de gjør og hvordan de opplever det, sier hun.

– Hva tenker du om Norges respons?

– Det er en retorikk i regjeringen som jeg synes er vanskelig. Det handler om at de vil vente på en felles europeisk løsning, selv om vi vet at enkelte land i Europa aldri kommer til å åpne opp for det. Vi mener det går an å ha to tanker i hodet samtidig: Det er mulig å jobbe for fremtidige, langsiktige løsninger, samtidig som man agerer akkurat nå.

Hun er kritisk til at enkelte sammenligner hvilke leire forholdene er verst, og mener det er en avsporing.

– Dette er en akutt krise, og det skjer i Europas forgår. At Norge ikke velger å bidra når nøden er som størst, er vanskelig å forholde seg til.

LES MER:

---

Fakta:

---

VL anbefaler

1

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter