Nyheter

Folkehøgskolene får 65 millioner, men tapene blir langt høyere

65 millioner er en god start, men vil slett ikke dekke inntektstapene til folkehøgskolene, sier Folkehøgskolerådet.

19. mars kom stoppordren til folkehøgskolen, koronapandemien truet: «(...) all undervisning hvor elevene er fysisk tilstede, stoppes midlertidig», skrev Kunnskapsdepartementet (KD) i et brev til skolene. Eleven ble sendt hjem og lærerne og restene av stabene sendt på hjemmekontor.

8. april kom brevet fra KD som avlyste resten av skoleåret: «Det er besluttet at folkehøgskolene ikke skal gjenåpnes dette skoleåret.»

Dermed ble skoleåret til om lag 7.500 elever svært amputert, det ble avsluttet to måneder før tiden. Elevene er fordelte på 34 kristne og 49 frilynte folkehøgskoler.

Melby gir 65 millioner

Nedstengingen påfører folkehøgskolene store tap, forteller daglig leder av Folkehøgskolerådet, Christian Tynning Bjørnø, til Vårt Land. Tapene handler om redusert elevbetaling, utleie og sommerdrift, sier han.

Folkehøgskolerådet er paraplyorganisasjonen for alle de 83 skolene.

Nå har kunnskapsminister Guri Melby (V) avgjort at folkehøgskolene får en ekstrautbetaling på 65 millioner kroner i perioden de må holde stengt i forbindelse med koronautbruddet.

– Folkehøgskolene gir et viktig tilbud til tusenvis av unge mennesker hvert år. Regjeringen vil derfor gi en hjelpende hånd når skolene nå rammes uforskyldt, sier Melby i en pressemelding.

Tapene blir store

Bjørnø i Folkehøgskolerådet er glad for bevilgningen:

– 65 millioner kroner er en god nyhet, og pengene kommer godt med. Men de samlede tapene kan bli langt større, sier han til Vårt Land.

Melby sier de 65 millionene skal sikre drift, og at skolene slipper å permittere ansatte.

– Permitteringer nå kan få konsekvenser for oppstart av nye kull med folkehøgskoleelever fra høsten av. Det ønsker vi å unngå. Folkehøgskolene er et viktig og godt tilbud som fremmer allmenndannelse og folkeopplysning, så det er viktig for meg at de klarer å ta imot nye kull fremover, sier Melby.

Får studiepoeng

Folkehøgskolene vil opprettholde et læringstilbud til elevene i perioden skolene er stengt, og Kunnskapsdepartementet legger til grunn at de også kan ta noe betalt fra elevene i perioden. Undervisningsopplegget gjør at elevene får fullført skoleåret sitt uten å være på skolen. Det betyr at elever med utdanningslån får omgjort inntil 40 prosent av lånet til stipend, og at elevene får to tilleggspoeng ved opptak til høyere utdanning.

Planlegger start i august

Bjørnø forteller at forberedelsene til neste skoleår går for fullt, og at skolene planlegger for å ta i mot elevene i august.

– Søkningen er også god, så kommende skoleår ser vi lyst på, sier han.

LES OGSÅ:

Søndag heile veka – forfattar Frode Grytten skriv dikt om koronapandemien til Vårt Lands lesarar

---

Fakta:

---

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen er journalist i nyhendeavdelinga i Vårt Land. Han har arbeidd i Vårt Land sidan 1992 og har tidlegare vore deskjournalist, vaktsjef, nyhendeleiar og samfunnsredaktør (nyhenderedaktør) i avisa. Han skriv særleg om asyl-, flyktning- og integreringspolitikk, oppvekst og utanriks – og konsekvensar av vedtak i regjeringa og Stortinget. Tips gjerne på: bjbj@vl.no

Vårt Land anbefaler

1

1

Mer fra: Nyheter