Nyheter

India: Frykter sult etter korona-krisen

Sult står i fare for å ramme India etter at landet har sett den største folkevandringen i moderne tid.

India har innført noen av de strengeste tiltakene for å hindre spredning av koronaviruset. Selv med en stor krisepakke på 22,5 milliarder dollar går vanlige indere kraftig ned i lønn.

- Som en del av krisepakken har folk med en minstelønn på 5.000 rupies i måneden nå rett til 500 rupies i måneden. Det tilsvarer rundt sju dollar, og er slett ikke nok til livets opphold, sier Eva Døgg Davidsdottir, doktorgradsstipendiat på Noragric til global.no.

I et slumområde i Mumbai venter folk på å bli testet for koronaviruset. Foto: Scanpix

Frykter humanitær krise på grunn av matmangel

En følge av dette kan bli en humanitær krise der store deler av befolkningen vil sulte, frykter Davidsdottir:

– Vi vet fra før at byråkratiet tar for lang tid, og vi kan stå ovenfor en sultkatastrofe før pengene og tiltakene faktisk settes i verk, sier hun.

Også i 2017 tok myndighetene en avgjørelse som fikk store konsekvenser for de som har minst i India: Statsminister Modi slettet 85 prosent av Indias valuta over natten som et tiltak mot den svarte økonomien. Det rammet arbeiderne i den uformelle økonomien hardt. 93 prosent av landets arbeidere arbeider i uformell sektor.

Den indiske bildesigneren K. Sudhakar Yadav viser fram bilen han har laget med koronaviruset som tema. Foro: Scanpix

Dagarbeidere kan bli hardt rammet

Delstaten Dehli med 19 millioner innbyggere opplever allerede matkrise, viser studier som Centre of Policy Research har gjort, gjengitt i New Indian Express. Her ligger også storbyen New Dehli, hovedstad i landet.

Det er særlig dagarbeiderne i byen som er rammet. Myndighetene har varslet at de vil sette inn hjelp til de som er rammet hardest, men det blir stilt spørsmål om hvordan de skal nå fram til dem som trenger det mest.

Antall suppekjøkken i byen har økt fra 350 til 800, men folk bor så tett i enkelte områder at det er vanskelig å nå alle.

En stor del av de som har hatt lavest inntekt er fremmedarbeidere.

Migrantarbeidere fra andre stater og hjemløse hviler på senger på et sted der de kan søke tilflukt mens Inda er stengt. Foto: Scanpix

Største folkevandring i landet siden 1947

Da India stengte 24. mars ble det samtidig forbudt å reise med offentlige kommunikasjonsmidler. Millioner av indere som til daglig arbeider og bor i storbyene la ut på en vandring. Ikke siden 1947, da India og Pakistan ble selvstendige stater, har det vært en større intern folkevandring, ifølge global.no. Målet deres var hjemstedet, og noen av dem måtte gå flere hundre kilometer.

Beskjeden om å holde seg hjemme er heller ikke lett å overholde for mange indere. For hvor er «hjem» for husløse og folk som bor i slummen. Portforbudet som skulle gjelde til påske, er nå forlenget til tirsdag over påske. Og det kan komme til å være enda lenger.

En helsearbeider måler temperaturen på en kvinne i Ahmedabad. Foto: Scanpix

Anklager muslimene for konspirasjon

Muslimene er en av landets utsatte minoriteter, og emneknaggen #CoronaJihads har blitt populær på Twitter. Den brukes blant annet av hindunasjonalister for å beskylde muslimene for å spre viruset, ifølge TIME.

Beskyldningene knytter seg til et stort møte i New Dehli der flere tusen muslimer deltok, en tid før Verdens helseorganisasjon (WHO) erklærte pandemi. Muslimene ble anklaget for å spre smitten på reise til og fra dette store møtet. 647 deltakere har i ettertid hatt symptomer på covid-19, ifølge buzzfeed.com.

Myndighetene har lenge diskriminert denne religiøse minoriteten i landet. Da landet ga ulovlige immigranter lov til å bli statsborgere, ble muslimene holdt utenfor.

For å markere at inderne står sammen i kampen mot koronaviruset tenner indere lamper. Foto: Scanpix

Tillater eksport av medisiner

I India er det meldt inn nesten 6.000 smittede og 178 døde. Man regner med at dette bare er toppen av isfjellet.

Indiske myndigheter sa tirsdag at de vil tillate eksport av medisiner som kan bli testet som potensiell behandling for covid-19. Kunngjøringen kom timer etter USAs president Donald Trump langet ut mot India og truet med hevn dersom New Delhi ikke løftet restriksjonene på slike medisiner, meldte NTB.

Myndighetene innførte restriksjoner på legemiddelet hydroksyklorokin lørdag. Dette er den billige malariamedisinen som Trump mener kan bli viktig i kampen mot viruset.

Med en hjelm på hodet utformet som et koronavirus prøver en politimann i Hyderabad å spre oppmerksomhet rundt viruset. Foto: Scanpix

Leverer råstoff til verdens medisiner

Til sammen står India og Kina for produksjonen av 80 prosent av råstoffene til verdens legemiddelindustri. Mange land, deriblant Norge, har ytret bekymring for legemiddelmangel etter at portforbudet i India ble innført.

Mandag kveld løftet landet restriksjoner på 14 medisiner.

LES OGSÅ:

Verden stenger ned i korona-kappløp

Knut Vollebæk koronasmittet: – Viruset vil forandre verden

Sankta Corona opplever økt popularitet

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter