Nyheter

Krisesentrene frykter pågangen skal eksplodere når samfunnet åpner opp igjen

FN slår alarm om vold mot kvinner i hjemmet under koronakrisen. I Norge frykter krisesentrene at pågangen skal eksplodere når samfunnet åpner opp igjen.

FNs generalsekretær António Guterres oppfordrer verdens land om å inkludere beskyttelse av kvinner som del av deres tiltak mot koronapandemien.

Guterres ba i slutten av mars om en umiddelbar våpenhvile i alle verdens konflikter for å bekjempe koronaviruset. Nå ber han om en slutt på all voldsbruk.

– Voldsbruken skjer ikke bare på slagmarken. For mange kvinner finnes den største trussel der de burde være trygge – i deres egne hjem, sier Guterres i en video.

– Vi vet at restriksjoner og karantene er nødvendig for å bekjempe covid-19, men det kan stenge kvinner inne med en voldelig partner, sier generalsekretæren.

Han oppfordrer derfor alle lands regjeringer til å innlemme forebyggende tiltak som en del av planenene for å bekjempe koronapandemien.

Liten pågang kan være dårlig tegn

I Norge er det foreløpig liten pågang hos hjelpetelefonene.

– De fleste krisesentre rundt om i landet melder at det er litt stille, og forventer at trykket kommer når samfunnet åpner igjen, sier Idun Moe Hammersmark, som er daglig leder i Krisesentersekretariatet.

Men hun sier at det også er noen steder som har opplevd større pågang enn det som er vanlig på denne tiden av året.

I helgen meldte Oppland arbeiderblad at krisesenteret på Gjøvik er fullt.

Det er likevel grunn til bekymring at det er så få som tar kontakt.

– Når samfunnet er så lukket som nå, er det vanskelig å finne smutthull i hverdagen for å ringe, sier Sara Bondø, som er prosjektleder for Vold- og overgrepslinjen 116 006.

Har ikke fått på plass chat-tjeneste

– Hadde det ikke hjulpet om dere for eksempel også hadde en chat-tjeneste?

– Jo, det hadde det. Men siden Vold- og overgrepslinjen er et pilotprosjekt er ikke dette på plass enda. Slik som situasjonen i samfunnet er nå er dette definitivt noe vi bør vurdere få på plass fremover.

Bondø mener et godt alternativ er dinutvei.no, der man kan stille spørsmål skriftlig.

– Men jeg må minne om at det kan ta litt tid før man får svar siden det står opplyst på nettsiden at de svarer deg så raskt de kan, innen 7 dager. Det kan ta noe lengre tid i ferier.

Politiet må prioritere

Hammersmark understreker at krisesentrene og hjelpetelefonene, vold- og overgrepslinjen og nasjonal hjelpetelefon mot menneskehandel, er åpne døgnet rundt. Det er viktig at kommunene bruker alle mulige kanaler de har til å kringkaste informasjon om krisesentertilbudet og telefontjenestene til sine innbyggere.

– Krisesentrene gjør alt de kan for å gi et tilbud, men å oppsøke familier hjemme er det Politiet som må ta seg av.

Krisesentersekretariatet og likestillings- og diskrimineringsombudet sendte for noen uker siden et brev til justisminister Monica Mæland der de ba om at Politiet økte beredskapen betraktelig for å styrke sikkerheten til vold- og overgrepsutsatte.

– Svaret vi har fått er at de deler vår bekymring, og at politiet nå prioriterer dette. Vi ser også at innsatsen for vold- og overgrepsutsatte nå intensiveres i Europa for å nå flere med bistand.

Også Bondø understreker at politiets rolle er avgjørende.

– Vi håper at Politiet nå setter inn så mye de kan av ressurser til dette. Det er ikke opp til oss å vurdere hva de skal prioritere, men dette er nok noe av det viktigste de kan gjøre nå. Og når Riksadvokaten går ut og sier at bruk og besittelse av mindre mengder narkotika ikke skal straffes, så tenker jeg at det er en god prioritering, sier Bondø.

Stor pågang rundt om i verden

Noen land har sett en dobling av antallet kvinner som ringer hjelpetelefon sier Guterres.

Henvendelsene fra voldsutsatte kvinner i Storbritannia har gått opp 25 prosent siden de strenge tiltakene for å begrense smittespredningen ble iverksatt, melder BBC. Hjelpetelefonens nettsider skal også ha fått en 150 prosent økning i trafikk.

Også i USA har det vært en økning i antallet henvendelser mange steder. I flere store byer har over 20 prosent flere enn vanlig ringt politiet for å varsle om voldelige partnere, melder CNN.

I Brasil skal et statsdrevet krisesenter ha opplevd en økning på 40-50 prosent, ifølge The Guardian.

TRENGER DU HJELP?

Her er en oversikt over nettsteder og telefonnumre du kan ringe dersom du er utsatt for vold, eller mistenker at andre er det.

Vold- og overgrepslinjen (døgnåpen): 116 006

• På krisesenter.com kan du finne oversikt over ditt nærmeste krisesenter.

Dinutvei.no er en nasjonal veiviser til hjelpetilbud, informasjon og kunnskap om vold i nære relasjoner, voldtekt og andre seksuelle overgrep. Nettsiden gir deg mulighet til å ta skriftlig kontakt, og du kan velge å skjule at du har besøkt siden.

Mental helses hjelpetelefon: 116 123

Alarmtelefonen for barn og unge (døgnåpen): 116 111

---

Fakta:

---

Les mer om mer disse temaene:

Torgeir Holljen Thon

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter