Nyheter

Frivillighet Norge: – Krisepakkene er ikke gode nok

Flere inntektstap for frivillige organisasjoner blir ikke ivaretatt i regjeringens krisepakke, ifølge generalsekretær i Frivillighet Norge.

– Jo lenger dette varer, desto større blir de økonomiske utfordringene for organisasjonene. Både på grunn av tapte gaveinntekter og tapte arrangementsinntekter, sier generalsekretær Stian Slotterøy Johnsen i Frivillighet Norge.

Frivillighet Norge har kartlagt konsekvensene og utfordringene for medlemsorganisasjonene sine under koronakrisen. I et høringsinnspill til regjeringen har de vurdert kompensasjonsordningen for kultur, idrett og frivillighet. Her påpeker de at ordningen ikke dekker tapte salgsinntekter, tapte leieinntekter, og bortfall av frivillige gaver.

Slotterøy Johnsen mener det er uvesentlig om årsaken til inntektstapet er tapte arrangementsinntekter eller gaveinntekter.

– Jeg er opptatt av at organisasjonene må komme seg gjennom krisa uten å gå konkurs eller få store økonomiske problemer, som vil ramme medlemmer og målgruppe i land tid.

Pakke rettet mot billettinntekter

Forrige uke skrev Vårt Land at et drøyt hundretalls frivillige organisasjoner melder om 57 millioner kroner i tapte gaveinntekter for mars. Flere ideelle organisasjoner har også satt i gang ekstratiltak for isolerte eldre, barn og unge og rusavhengige. Virke – handels- og tjenestenæringens hovedorganisasjon – vil at ideell og frivillig sektor kan søke prosjektstøtte til ekstraordinære tiltak mot sårbare grupper under koronakrisen.

Generalsekretæren i Frivillighet Norge forteller at den nåværende krisepakken til kultur, idrett og frivillighet i hovedsak er rettet mot tapte billettinntekter og deltakeravgifter.

– Det er veldig bra at tapte arrangementsinntekter har blitt prioritert raskt. Samtidig er det ikke nok for at frivilligheten skal komme seg gjennom krisen, sier Slotterøy Johnsen.

– For noen betyr ikke krisen konkurs, men likevel reduksjon av tilbudet. Bør kompensasjon kun gis der det er fare for konkurs?

– Det bør også være ordninger som gjør at organisasjoner kan ha aktivitet i den situasjonen de er i nå, svarer Slotterøy Johnsen.

Faller utenfor krisepakke for bedrifter

I tillegg til Kulturdepartementets krisepakke, har regjeringen lagt frem forslag til krisepakke for bedrifter og foretak med svikt i omsetning på grunn av korona. Per nå vil pakken kun gjelde for skattepliktige foretak. Dermed faller mange ideelle og frivillige organisasjoner også utenfor denne pakken.

LES OGSÅ:

---

Fakta:

---

Les mer om mer disse temaene:

Morten Marius Larsen

Morten Marius Larsen

Morten Marius Larsen er nyhetsleder på religionsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter