Nyheter

Tretten ganger så mange besøkte kirka på nett

Flere kirkesamfunn legger nå ut gudstjenester på internett. Strømmingen av gudstjenester ser ut til å gi høyere besøkstall enn de normalt har.

Kraftverket Menighet, tilhørende Frikirken, har vanligvis 110 besøkende på sine gudstjenester. De to siste søndagene har det vært opptil tretten ganger så mange, altså 1400, gjester. Da har gudstjenestene blitt strømmet på internett.

Kirker og forsamlinger over hele landet har på grunn av koronasituasjonen omstilt seg og sender nå gudstjenester på nett.

Nærmere halvparten av landets kommuner har kirker som tilbyr lokalkirkelig innhold, ifølge kristelig pressekontor. De ulike trossamfunnene opplever stor pågang på nett, men det er ikke det eneste som er viktig. Å ringe en venn eller handle for en nabo i karantene, er vel så viktig, mener lederen i Frikirken Jarle Skullerud.

Spennende når vegger og tak er borte i kirka

Generalsekretær i Misjonskirken Norge, Øyvind Haraldseid, har ikke tall for alle deres menigheter. Men i kirka han selv går i har langt flere sett forrige søndags gudstjeneste på nett enn de som vanligvis møter opp i kirka.

– På en god søndag er det opp mot 100 personer på en gudstjeneste. Nå er det over 300 mennesker som har sett gudstjenestene på nett fra 28. mars.

Haraldseid har inntrykk av at også de andre misjonskirkene har samme erfaring.

– Noen får kanskje med seg mange gudstjenester, men det har også kommet signaler om at flere som ikke vanligvis går i kirka, nå oppsøker den på nett, sier Haraldseid.

Kirke utafor kirka

Jarle Skullerud, synodeformann i Frikirken Norge, tror antall besøkende på nett og vanlig gudstjeneste, varierer mellom ulike menigheter.

– Det handler om fellesskap i disse tider. Mange liker å se sine pastorer og ønsker å kjenne nærhet i disse tider.

Skullerud tror det først og fremst handler om å produsere noe for deres egne medlemmer i disse dager, og at nettgudstjenester ikke hovedsaklig er måten å nå ut til kirkefremmede på.

Han antar at når krisa er over, vil kirka først og fremst bli målt på hva de gjorde for syke, folk i karantene, naboer og eldre. Derfor oppfordrer han sine medlemmer om å ringe ensomme, handle for noen i karantene eller arrangere noe i nabolaget.

– Det som skjer på nett er veldig bra, men jeg tror ikke det er det folk kommer til å huske når dette er over.

Ikke nok med en sms eller e-post

Også Pinsebevegelsen opplever at tendensen er at mange flere ser på gudstjeneste på nett, ifølge daglig leder Øystein Gjerme.

De pinsemenighetene som har tall på det, ser en dobling av besøkende og vel så det.

Mange kristne, som bare er innom kirka en gang i blant, har lavere terskel for å klikke seg inn på nett nå, tror Gjerme.

Han tror også folk som ikke går i kirka til vanlig kan finne på å titte innom på nett.

– Dersom kirkefremmede ser på, så har mange pinsemenigheter etter hvert et språk og en kultur for å inkludere flere enn bare medlemmene, sier Gjerme.

Samtidig håper han at pastorer og ledere ringer til dem man til vanligvis møter i kirken.

– De er vant til å ha kirkefellesskapet som en del av sin sosiale rytme. Jeg har vondt av dem i disse dager, sier Gjerme.

Lavere terskel på internett

Informasjonsleder i Norsk Luthersk Misjonssamband, Espen Ottosen, tror lavere terskel er grunnen til at tallene for strømming er høyere enn vanlige gudstjenester.

– Det er mye mindre krevende å klikke litt på en nettside, enn å oppsøke en menighet, sier Ottosen.

Han forteller at det er vanskelig å si hvor lenge folk ser på eller hvor mange som sitter foran skjermene.

– Når det står at omkring 10.000 så vår første nettgudstjeneste, så viser tallene bak at omlag 4000 så opp mot hele sendingen.

Les mer her:

---

Fakta:

---

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter