Nyheter

Over fem millioner trues av sult i Sahel-regionen

Over fem millioner mennesker i Afrikas konfliktherjede Sahel-region trues av sult, samtidig som koronaviruset starter sin spredning i landene.

In this photo taken Friday March 20, 2020, a man tries selling hand sanitizer from his motorbike while driving around Burkina Faso's capital, Ouagadougou.  For many people the virus causes mild or moderate symptoms but for others it can cause severe illness, especially in older adults and people with pre-existing health problems. (AP Photo/Sam Mednick)

FN-organisasjonen Verdens matvareprogram (WFP) kaller situasjonen i Sahel-landene Burkina Faso, Mali og Niger «ekstremt bekymringsfullt» og advarte om at den humanitære krisen er «ute av kontroll».

Burkina Faso verst nå

Særlig ille er det i Burkina Faso, hvor rundt 2,1 millioner allerede innen juni vil oppleve matusikkerhet, altså ikke ha tilgang til trygg, næringsrik og tilstrekkelig mat. Det er en økning fra 680.000 mennesker i fjor.

Landet har så langt registrert 288 koronasmittede og 16 dødsfall.

Effekten epidemien vil ha på landene er ikke tatt med i WFPs beregninger.

Trenger 208 millioner dollar

Nabolandene Mali og Niger er i lignende situasjoner. Omtrent 1,3 millioner mennesker trues av sult i konfliktfylte Mali, mens 2 millioner kan få samme skjebne i Niger.

Ifølge Worldometers har Mali registrert tre dødsfall og 31 smittede, mens Niger har 74 smittede og fem dødsfall.

WFP sier at de trenger 208 millioner dollar fram til august for å kunne fortsette mathjelpen, samtidig som antall mennesker som drives på flukt grunnet konflikt øker.

De advarer om at de som er drevet til flukt «nå er helt avhengig av ekstern hjelp for å overleve».

– Katastrofale konsekvenser

De tre landene er blant de fattigste i verden, og alle sliter med å kontrollere jihadistiske opprørere som har drept tusenvis av mennesker.

Det er også frykt for at deres skjøre helsevesen og den endemiske konflikten vil sette dem i særlig risiko for koronavirusutbrudd.

– Vårt budskap til verden er klart. Se bort nå, og konsekvensene vil bli katastrofale, sier Chris Nikoi som er WFPs direktør i Vest-Afrika.

WFP frykter også for andre land som Kamerun, Tsjad, Sierra Leone og Liberia. Spesielt i perioden fra juni til september.

(©NTB)

LES OGSÅ:

Derfor har svenskene selvsikker smittestrategi

Sykehusprest: Vi tørker tårer med hansker

Psykolog om «de harde blikkenes tid». Når vi blir redde, blir vi sinte, sier Hedvig Montgomery

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter