Nyheter

Fredsprisvinner: – Vi taper kampen uten global strategi

Fjorårets vinner av Nobels fredspris, Abiy Ahmed, sier krigen mot korona bare kan vinnes hvis viruset også bekjempes i Afrika.

Ethiopia's Prime Minister Abiy Ahmed speaks during a joint media conference with South African President Cyril Ramaphosa after their talks at the Union Building in Pretoria, South Africa, Sunday, Jan. 12, 2020. (AP Photo/Themba Hadebe)

I et innlegg i avisen Financial Times skriver den etiopiske statsministeren at det mangler en global strategi og internasjonalt lederskap for å bekjempe koronapandemien. Han ber samtidig om at land «slår ring om bistanden, og at den ikke vris om til hjemlige prioriteringer».

– Avanserte økonomier legger fram enestående økonomiske støttepakker. Afrikanske land, derimot, mangler muligheter til å tilby lignende meningsfulle tiltak. Likevel er det slik at hvis viruset ikke blir beseiret i Afrika, så vil det bare komme tilbake til resten av verden, skriver nobelprisvinneren.

Etterlyser global samhandling

Ahmed mener det trengs en helt annen og koordinert global innsats enn hittil, der landene mer eller mindre har kjempet hver for seg. Han påpeker at viruset ikke kjenner noen grenser, og derfor ikke kan bekjempes ved at enkeltland stenger grenser og innfører ukoordinerte tiltak.

Ahmed frykter at Afrika risikerer å få de største lidelsene som følge av pandemien.

– Selv i gode tider er afrikanske økonomier skjøre og sårbare, men nå stirrer de mot avgrunnen. Etiopia har hatt jevn framgang i helsevesenet de siste to tiårene, men ingen ting har kunnet forberede oss på truslene fra Covid-19. Tilgang til grunnleggende helsetjenester er unntaket snarere enn regelen. Selv en forholdsregel som å vaske hendene, er ofte en luksus som halve befolkningen ikke har råd til, fordi de mangler rent vann, skriver Abiy Ahmed.

Krevende med sosial distansering

Fredsprisvinneren påpeker at de sosiale mønstrene der storfamilien samles og spiser av det samme fatet, gjør det vanskelig å holde den avstand smittevernhensyn tilsier. Og når regnet kommer og plantesesongen er der, må folk i aktivitet, ellers kan det bli katastrofe for matsikkerheten.

Samtidig trues landets store flyselskap, Ethiopian Airlines, som står for en vesentlig del av landets inntjening av hard valuta. Det rammer også myndighetenes mulighet til å dekke innkjøp av medisin og medisinsk utstyr fra utlandet.

Lederskap via WHO og G20

– En rask seier i et rikt land som får kontroll over viruset på nasjonalt nivå, koblet med reiseforbud og grensestengninger, kan gi en følelse av å være i mål. Men vi vet alle at det bare er midlertidig. Bare en global seier kan få slutt på denne pandemien, skriver fredsprisvinneren, som mener Verdens helseorganisasjon (WHO) og G20-landene må gå sammen for å bygge opp «et globalt fond som kan forhindre at helsesystemene i Afrika bryter sammen».

Den etiopiske statsministeren mener det nå må etableres en mekanisme for å skaffe budsjettstøtte til afrikanske land, og etterlyser tiltak for å redusere afrikanske lands gjeldsbyrde.

Vil flytte 18.000 flyktninger

Samtidig som Abiy Ahmed ber om internasjonal solidaritet, må han nå tåle kritikk for hvordan landets myndigheter behandler flyktninger fra Eritrea.

Særlig vekker det bekymring at etiopiske myndigheter skal stenge flyktningleiren Hitsats i Etiopia, der det er 18.000 eritreiske flyktninger. Disse skal etter planen bli flyttet til en leir som ikke har noen infrastruktur, og som allerede er overfylt. Kritikere mener dette er særlig farlig nå, på grunn av smitterisikoen under koronapandemien.

LES MER:

---

Fakta:

---

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter