Nyheter

Oppfordrer til videosamtale med barn

Ansatte i barnehager er bekymret for sårbare barn som har det vanskelig hjemme i krisetiden. Vær kreativ, oppfordrer rådgiver Harald Dean.

En ukentlig ringerunde til barnehagebarn er et av rådene fra Harald Dean. Ikke for å være privatdetektiv, men være nysgjerrig.

– For mange barn kan det være fint å tilbringe mer tid med foreldrene nå som barnehagene er stengt, men for dem som i utgangspunktet har det vanskelig hjemme, kan hverdagen nå være svært vanskelig, og også kritisk, sier Dean.

Stine Sofies Stiftelse, der han er rådgiver, arbeider blant annet for å beskytte barn mot vold og overgrep.

LES OGSÅ: Koronafrykt for barn som har det utrygt hjemme: – Erna, snakk til dem

Ansatte i barnehagen vil gjerne ivareta barna

Stiftelsen opplever i disse dager stor interesse fra barnehageansatte som ønsker mer informasjon om hva man kan gjøre dersom man er bekymret for barn under koronaepidemien. I samarbeid med Private Barnehagers Landsforbund arrangerte de onsdag denne uken et webinar om tematikken, med rekordmange påmeldte på kort tid.

Nærmere 3.000 ønsket å få konkrete tips til hvordan ivareta sårbare barn som står i fare for vold, seksuelle overgrep og annen omsorgssvikt i hjemmet.

Dersom man sitter på informasjon, eller mener det sannsynlig at det skjer vold og overgrep skal dette meldes fra til barnevernet og/eller politi, understreker Dean. Men hva gjør man i de tilfellene der man over tid kun har hatt en vag magefølelse om at noe er galt?

– Vi anbefaler ansatte å ha en ukentlig ringerunde til familiene, hvor man er tydelig på at dette er noe man gjør til alle familier, ikke bare de man er bekymret for. Still åpne og generelle spørsmål til de foresatte. Spør hvordan det går, hvordan hverdagen fungerer, hvordan man sover om natten og hvordan barnet fungerer, sier rådgiveren.

Vær også ærlig om at koronakrisen er en krevende tid for mange foreldre, råder han.

LES OGSÅ: Knut Vollebæk er koronasmittet: – Viruset vil forandre verden, forhåpentligvis til det bedre

Snakk med barnet i videosamtale

Dean anbefaler videre å få til en egen samtale med barnet, gjerne på FaceTime eller Skype, slik at man kan se vedkommende, anbefaler Dean.

– Da får man også med seg mer enn det som sies av ord. Man ser ansiktsuttrykk, kroppsspråk og stemninger.

Spesielt aktuelt er dette aktuelt i møte med de minste barna som ikke har et verbalt språk. Samtidig er det viktig å være bevisst på at barn som er utsatt for vold og overgrep kan ha svært ulike reaksjonsmåter, påpeker rådgiveren.

– Det kan være alt fra sinne, utagering, tristhet, redsel til en livløshet eller tomhet i blikket, men alt dette kan også være veldig situasjonsbetinget. Det er ikke slik at dette vises 24 timer i døgnet.

– Gjør dere tilgjengelige for foreldre

– Det er ikke gitt at barna som har et verbalt språk står fritt til å snakke på telefon. Kanskje er foreldrene i samme rom. Hva gjør man da?

– Det er en reell utfordring, og man skal ikke tvinge barn til å fortelle ting de opplever hvis omsorgspersonen sitter i rommet. Det blir et nytt svik mot barna. Men hvis du sitter med en reell bekymring, vær kreativ. Spør barnet om det kan vise deg rundt i huset, hvor barnet sover og leker. Da kan det hende at du får barnet på tomannshånd.

I tillegg til telefonkontakt med familien, anbefaler stiftelsen at barnehagene gjør seg tilgjengelig for foreldrene

– Noen barnehager har fast telefontid i barnehagen, for eksempel et par timer hver dag, hvor foreldre kan ringe inn.

Kan tilby barnehageplass

Oppfordre dem også til å ta bruk Foreldresupport, råder Dean. Det er en døgnåpen telefon- og chattetjeneste for omsorgspersoner som trenger hjelp, veiledning eller har behov for å lufte tankene sine med noen. De kan nås på 116 123, og er et samarbeidsprosjekt mellom Stine Sofies Stiftelse og Mental Helse.

Et siste tips er å tilby barn en plass i barnehagen til de som befinner seg i en kritisk situasjon hjemme. Helsedirektoratets retningslinjer for stenging av skole og barnehage gjør nemlig unntak for barn og unge med særskilte omsorgsbehov. Hvem som bør få dette tilbudet må den enkelte skole og barnehage gjøre en konkret og individuell vurdering av.

– Man må balansere to ting, omsorg for barnet og smittevern, og anbefalingen er å ha en restriktiv praksis her, understreker rådgiveren.

LES MER:

Redd Barna ønsker at alle kommuner oppretter «Hjertetelefon» for skolebarn

Ropstad til norske barn: Ta kontakt med en voksen du stoler på

Ropstad ber om hjelpere til barnevernet

---

Stine Sofies Stiftelse

  • Stine Sofies Stiftelse ble etablert i 2000, etter at Stine Sofie (8) og Lena (10) ble brutalt voldtatt og drept i Baneheia i Kristiansand.
  • Stiftelen vil styrke rettsikkerheten for voldsutsatte barn og deres pårørende, og forhindre at barn utsettes for vold og overgrep.
  • 50 ansatte
  • I 2016 åpnet Stine Sofie Senteret - verdens første kurs- og mestringssenter for voldsutsatte barn.

---

---

Rådene

  • Ring til barnets familie én gang i uken.
  • Still åpne og generelle spørsmål til de foresatte om hvordan det går.
  • Prøv å få til en egen samtale med barnet, gjerne på FaceTime eller Skype
  • Gjør deg tilgjengelig for foreldrene, og ha en fast telefontid i barnehagen hvor foreldre kan ringe inn.
  • Tilby barn en plass i barnehagen til de som befinner seg i en kritisk situasjon hjemme. Helsedirektoratets retningslinjer for stenging av skole og barnehage gjør unntak for barn og unge med særskilte omsorgsbehov.

---

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land

Mer fra: Nyheter