Nyheter

Terje savner sitt faste holdepunkt. Blå Kors jobber på spreng for å gjenåpne kafeen med nye frivillige

Terje (71) frykter ikke koronaviruset. Han synes det er verre at Blå Kors brått måtte stenge kafeen som var hans daglige holdepunkt.

«Ekte omsorg» står det i blå skrift på den lysegrå genseren til Karl Kristian Skreppvin, en av de faste frivillige hjelperne hos Blå Kors Kontaktsenter i Oslo sentrum. Han fyller opp kaffekanne på kaffekanne inne i kafeen som nå er stengt, og serverer kaffe og matpakker til mennesker som har rusproblemer eller er bostedsløse, og som er faste gjester her.

Terje (71) var en av dem som ble overrasket da kafeen brått måtte stenge. Fredag var siste dag den var åpen. Av 11 ansatte er det bare to som nå kan være på jobb. De andre er i karantene eller er selv i risikogruppa for koronaviruset.

– Det er trist at det skulle ende sånn. Men det er for sikkerheten og alt, og vårt eget beste de gjør det, sier Terje.

Matutdeling hos Blå Kors i Oslo første uka med korona-utbrudd. Terje
– Det er trist at det skulle ende sånn. Men det er for sikkerheten og alt, og vårt eget beste de gjør det, sier Terje, som håper kafeen hos Blå Kors kan åpne igjen snart, til tross for at bare to av 11 ansatte kan være på jobb der.

Enorm respons fra frivillige

Kristin Runar er leder for sosionomtjenesten ved Blå Kors kontaktsenter, men jobber nå for fullt i kafeen mens kontoret hennes er stengt på grunn av byggearbeid. Kontaktsenteret har tett kontakt med etatsoverlegen i velferdsetaten i Oslo kommune med tanke på å prøve å åpne kafeen igjen. Da må kafeen følge strenge retningslinjer for å unngå å spre smitte.

– Vi må være ekstra forsiktige, for gjestene våre er så til de grader i risikogruppa. Helsemyndighetene sier at de enn så lenge er ganske skjermet. De fleste er ikke ute og reiser, og ikke så mye i kontakt med folk utenfor miljøet sitt. Men så fort dette kommer inn i miljøet, vil det spre seg veldig raskt.

Tirsdag var flere som har meldt seg som nye frivillige på plass i kafeen for å få opplæring og informasjon.

– Vi tror vi skal klare å åpne kafeen, men vi er nødt til å ha flere folk enn vi pleier, fordi vi da må ta inn folk puljevis, og sørge for at avstanden er to meter, sier Runar.

I helgen rettet Blå Kors en forespørsel til permitterte gjennom Facebook-siden «Oslo hjelper Oslo» om noen kunne tenke seg å hjelpe til som frivillig i kafeen. Responsen var enorm, og Blå Kors har nå fått mange nye hjelpere.

Matutdeling hos Blå Kors i Oslo første uka med korona-utbrudd. Kristin Runar, leder for sosionomtjenesten i Blå Kors og Terje
– Jeg tror de som kommer hit er veldig takknemlige for at vi kjører matpakkeutdeling og gir ut det vi har av ulike ting og fortsatt holder noe gående, slik at man har den daglige kontakten, sier Kristin Runar i Blå Kors (til høyre). I midten sitter Karl Kristian Skreppvin, en av de faste frivillige, som er avdelingsleder for sponsorteamet til Blå Kors Kontaktsenter.

Kommer hver dag

Terje øyner håp om at kafeen kanskje åpner igjen. Selv om han er glad for at han har fått en hel pose med mat, deriblant hamburgere som ble til overs hos noen som skulle servert dem i Holmenkollen i helgen, blir det klart bedre hvis kafeen er åpen. Han kommer vanligvis hver dag.

– Ja, det er ikke bare for å spise. Det er for å komme sammen med folk og sitte og prate litt, for jeg bor alene. Jeg mistet kona mi for tre år siden. Det er ålreit å sitte og prate litt. Men det er ikke noe godt nå, for det er ikke stoler ute, sier Terje.

Eneste tilholdssted

En av gjestene er bostedsløs. Han ønsker ikke navnet sitt i avisen. Vi kan kalle ham Jon.

– Jeg kommer om morgenen klokka åtte og spiser frokost, og så sitter jeg her til lunsj og spiser varmmat. Så stenger det klokka ett og da går jeg sånn kvart på ett. Det er for ikke å bli så sliten i beina, for jeg går hele tida, natta også, sier han.

– Hvordan er disse dagene med koronavirus?

– Jeg synes det er tøft for oss. Heldigvis er det oppe her, slik at det er litt å få. Jeg hører til de hjemløse, og da ble det plutselig slutt her fra en dag til en annen, og det ble veldig vanskelig for folk. Det var ikke mye forvarsel.

For «Jon» betyr stengingen at det eneste tilholdsstedet hans i byen forsvant.

– Det største problemet er at jeg har ikke noe sted å gjøre av meg. Det er et sjokk at det blir så nedstengt i byen.

Det betyr også at inntektene fra flaskepant stuper.

– Jeg lever av det. Jeg får inn 100-150 kroner i snitt om dagen sju dager i uka. Nå er det helt stopp.

– Er det ingenting å finne?

– Nei, 18 kroner har jeg fått inn i dag, og jeg var på beina tidlig.

Matutdeling hos Blå Kors i Oslo første uka med korona-utbrudd. Kristin Runar, leder for sosionomtjenesten i Blå Kors og Terje
Blå Kors slipper ikke gjestene inn i kafeen. De har for lite folk til å passe på at eventuell koronasmitte ikke sprer seg.

Fortvilte telefoner

Trine Roland Smestad er sektorleder i Blå Kors. Hun forteller at fortvilte gjester har ringt de siste dagene og ikke vet hva de skal gjøre. Noen er redde for at de skal begynne å ruse seg igjen, eller ruse seg mer.

– Det er så vondt. Jeg forklarer dem situasjonen, og de skjønner det godt. De er takknemlige for at vi i hvert fall deler ut matpakker, sier hun.

Kristin Runar er spent på om de fortsetter å få mat fra butikker og Matsentralen, som fordeler overskuddsmat til arbeid for vanskeligstilte.

– Så fort maten opphører å komme, blir det vanskelig for oss. Men jeg vil tro at det kommer inn en del mat, så lenge butikker har åpent, sier hun.

LES MER I VÅR NETTAVIS:

Knut Vollebæk er syk av koronaviruset: – Viruset vil forandre verden, forhåpentligvis til det bedre

Oslo kommune satte opp eget fly til Romania. Tiggeren Valentin er i tvil: – Hva skal vi leve av da?

Ropstad nekter butikker å holde søndagsåpent i koronakrisa

---

Blå Kors Kontaktsenter

  • Et tilbud for personer som sliter med rus eller er hjemløse, og som er registrert i Oslo eller omegn.
  • Kontaktsenteret tilbyr mat og drikke, sosialt fellesskap, aktiviteter, samtaler for å få hjelp for eksempel i møte med Nav, eller samtaler med gatepastoren.
  • På grunn av koronaviruset kunne mange ansatte ikke være på jobb, og Kontaktsenteret måtte stenge kafeen fra mandag.

---

VL anbefaler

1

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter