Nyheter

Partiene samler seg – slik vil de gjøre krisetiden tryggere

På rekke og rad i Stortinget gir politikerne et sjeldent signal: Alle partier står sammen om forslag som kan gjøre hverdagskrisen i korona-tiden mindre.

Etter forhandlinger helgen og mandagsnatten igjennom, var en bred enighet mellom partiene klar klokken ni mandag formiddag. Tiltakene skulle vedtas i Stortinget få timer senere.

Vi gjennomfører nå en solidaritetsdugnad, sa Ap-leder Jonas Gahr Støre da Stortinget startet hastebehandlingen av grep for trygghet i krisetiden.

– Det skal være kort vei fra verden der ute til det vi vedtar i Stortinget, poengterte han.

Nå parkeres taktikk og spill – det handler om samhold

Malen for den store tiltakspakken ble lagt av regjeringen før helgen. Den hadde da ikke noe flertall bak seg.

Men Frp og resten av opposisjonspartiene samlet seg gjennom helgen til et flertall utenfor regjeringen – for å vri pakken til noe mer sosialt. Dermed var regjeringen nødt til å godta store justeringer.

Utad la politikere fra samtlige partier – Rødt inkludert – etterpå vekt på samling om det som kom på plass. Stortingsmøtet mandag formiddag var preget av alvor – og at politisk taktikk og egenmarkeringer nå er parkert i unntakstilstanden. Politikere av alle farger snakket om at innbyggerne skulle følge seg trygge.

Folk skal «ikke bli stående alene» her er viktige avtalepunkter

– Det har vært viktig for oss alt fra starten av at ingen av oss skal bli stående helt alene, at familien er trygg når hverdagen ikke er der, sa Aps Hadia Tajik da hun og andre finanspolitikere presenterte enigheten tidlig på morgenen.

Her er hoen sentrale punkter i avtalepakken:

• Permitterte får full lønn i minimum 20 dager fra permittering. Staten dekker fra dag tre til dag 20.

• Ordningen sikrer 80 prosent av gjennomsnittsinntekten for de siste tre årene, begrenset oppad til 6G.

• Aktivitetskrav for sosiale ytelser droppes, og perioden for arbeidsavklaringspenger forlenges.

• Ny ordning som sikrer inntekt til frilansere og selvstendig næringsdrivende. Ordningen sikrer 80 prosent av gjennomsnittsinntekten for de siste tre årene, begrenset oppad til 6G.

Vedum: Sjeldent dyrt – men viser «norsk politikk på sitt fineste»

Enigheten koster store milliardbeløp.

– Det er svært dyrt det som nå gjøres. Det er sjeldent dyrt. Det er sjelden det flyttes på så store summer som det er gjort i Stortinget denne helgen, sa Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum da enigheten ble presentert.

I innlegget i Stortinget verdsatte han samlingen:

– Det fine med det norske systemet, er at når kriser rammer, så løfter vi sammen, sa Vedum.

Oslo 20200316. 
Finansminister Jan Tore Sanner i Stortinget mandag. Stortinget behandler regjeringens krisepakke
Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Finansminister Jan Tore Sanner i Stortinget mandag da Stortinget behandler regjeringens krisepakke. Foto: Terje Bendiksby / NTB Scanpix

Men Siv Jensen ba regjeringen indirekte om å skjerpe seg litt

Det har vært krevende for partiene å bli enige. Ingen av stortingstoppene ville gi kritikk til regjeringen for manglende handling. Men Frp-leder Siv Jensen gikk langt i å gi regjeringen en «oppstrekker» for ikke å ha involvert stortingspartier mer:

– Jeg må få lov og si at regjeringen har et forbedringspotensial, sa hun.

Både Høyres parlamentariske leder Trond Helleland og Venstre-kollega Terje Brevik takket opposisjonspartiene for samling i krisesituasjonen:

– En ting kan dere som er bekymret der ute vite: Stortinget og regjering vil stille opp for dere som er i denne krisen, sa Helleland.

SV-Lysbakken: En dugnad må være rettferdig

Opposisjonspartiene har ved å stå sammen fått forbedret permitteringsregler og andre punkter som rammer arbeidsfolk og familiehverdag i krise.

– Det har været dugnad på Stortinget. At opposisjonspartiene samlet seg på tvers av det som skiller oss, har vært avgjørende. En dugnad er ikke en dugnad om ikke innsatsen blir rettferdig fordelt, sa SV-leder Audun Lysbakken.

Partikollega Kari Elisabeth Kaski sa tidlig på dagen at det i Stortinget blir jobbet med flere og forbedrede tiltak for bedrifter, hverdagsfolk og ansatte.

– Vi vet at folk der ute er bekymret nå. Vi lytter – og tar det inn i arbeidet for tiden etterpå, sa hun.

Også ytterpartiet Rødt er på laget

KrFs Tore Storehaug vektla at partiene nå gjør det hverdagsfolk ofte ber om: At politikerne oppfører seg med at de har «to øre – og snakker med en munn».

– Med dette sender vi et viktig signal om at vi skal løfte i lag fremover, sa han.

Også Rødt – som har kritisert regjeringen for ikke å lytte til arbeidsfolk – står bak krisetiltakene:

– Dette er et historisk øyeblikk. At vi samlet ikke skal sende regningen for krisen til arbeidsfolk, sa Rødt-leder Bjørnar Moxnes.

I stortingsdebatten noe senere forutsatte han at regjeringen vil sørge for at bedrifter ikke gir bonus til eierne og at det føres «en solidarisk krisepolitikk».

LES OGSÅ:

---

Fakta:

---

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter