Nyheter

Koronaviruset svekker Trumps sjanser for gjenvalg

Dårlig krisehåndtering, kombinert med økonomisk nedgang, svekker Donald Trumps muligheter til gjenvalg, mener USA-kommentator.

Presidentens håndtering av virusutbruddet får hard medfart både fra faglig hold, kommentatorer og politiske motstandere. Hans sannsynlige motkandidat ved valget i november, tidligere visepresident Joe Biden, anklager Trumps regjering for å ha feilet totalt i gjennomføringen av virustester.

– Alle som trenger å bli testet basert på medisinske retningslinjer, burde bli testet uten kostnad, sa Biden i en tale onsdag kveld, og etterlyste «hundrevis av mobile teststasjoner» i landet.

Biden har nå nedsatt sin egen gruppe rådgivere innenfor folkehelse, delvis med bakgrunn fra Obama-administrasjonen, for å gi råd om korona-pandemien.

Svak krisehåndtering av Trump

Statsviter og kommentator for amerikanskpolitikk.no, Henrik Østensen Heldahl, sier koronaviruset kan få betydning for utfallet av valget i høst.

– Trumps svake håndtering av den første virkelig store internasjonale krisen har måttet håndtere, har svekket hans favorittstempel. Det ligger an til et jevnt valg, men Trump har under koronakrisen ikke lyktes med å framstå som en samlende og trygg leder som beroliger nasjonen, sier Østensen Heldahl.

Trump bagatelliserte lenge problemet som noe som ville dø ut av seg selv, at det ikke var farligere enn influensa, og at vaksine var på vei. Flere av Trumps uttalelser har vært i strid med den helsefaglige ekspertisen, og flyforbudet til USA fra Schengen-landene i Europa er blitt kritisert som lite gjennomtenkt.

40 døde i USA hittil

Fram til fredag morgen var 1.663 personer i USA blitt smittet. 40 av dem har mistet livet som følge av viruspandemien, ifølge en oversikt som Johns Hopkins CSSE oppdaterer kontinuerlig.

Det vekker oppsikt at Trump ikke selv vil la seg teste for viruset, selv etter at smitte er påvist i en brasiliansk delegasjon han nylig møtte.

– Trump har lagt seg på en veldig politisert debatt om pandemien. Han legger hele tiden skyld på andre, og evner ikke å heve seg opp på statsledernivå i en krisesituasjon som dette. Vi kan vente langvarig smittespredning og høye dødstall i USA, og store problemer for økonomien. Det vil klart virke negativt for Trumps muligheter for gjenvalg, sier Østensen Heldahl.

Kandidater i bitter krangel

Mens Trump anklager Joe Biden for å ha håndtert svineinfluensaen dårlig i sin tid, peker Biden på at den mangelfulle testingen av potensielt smittede viser manglende planlegging, lederskap og utførelse fra Trumps side.

Onsdag kveld holdt Trump en mer alvorspreget tale til folket, der han også lovet at en økonomisk tiltakspakke er underveis, for å støtte småbedrifter og enkeltpersoner som på ulikt vis rammes av viruset.

Samtidig viser meningsmålinger at demokrater ser langt mer alvorlig på koronapandemien enn republikanske velgere. I en måling gjort for The Economist, svarer 60 prosent av spurte demokrater at de er ganske eller svært bekymret for koronaviruset, mens bare rundt 35 prosent av republikanere sier det samme.

Fattige frykter helsekostnader

USA har et omdiskutert helsevesen, som er medisinsk og teknologisk verdensledende, men samtidig basert på en forsikringsordning som bidrar til at det i internasjonal sammenheng blir svært dårlige helseresultater per brukt dollar.

Fattige og sårbare grupper kommer ekstra dårlig ut, og det er fare for at mange av disse ikke tør teste seg for koronaviruset fordi de frykter de økonomiske kostnadene. Det har dessuten tatt lang tid før smitteberedskapsmyndigheten CDC har fått sendt ut tester og laboratorieutstyr til delstatene.

Nå har Trump varslet lavere arbeidsgiveravgift og utbetaling under sykmelding. I Kongressen ser det ut til å være bred støtte for betalt sykmelding, men mer skepsis til redusert arbeidsgiveravgift.

Demokratene i debatt, uten publikum

Joe Biden og hans motstander Bernie Sanders har på kort varsel avlyst sine valgvaker i Ohio, en av flere delstater som har erklært unntakstilstand på grunn av virusutbruddet. Søndagens fjernsynsdebatt mellom dem blir sendt uten publikum og journalister til stede.

Sanders har sammenlignet pandemien med en krigssituasjon, og har lagt fram en liste med forslag for på begrense skadevirkningene. Særlig vil han ha tiltak for lavinntektsfamilier, for å verne mot de økonomiske konsekvensene av pandemien.

LES MER OM KORONAVIRUSET HER:

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn har vært utenriksjournalist i Vårt Land i en årrekke, og er nå tilknyttet avisen som kommentator.

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter