Nyheter

Korona-fast misjonær vil hjelpe naboene: – Nå må vi ha et ekstra øye rettet mot menneskene vi har rundt oss

Mandag skulle NMS-misjonær Marit Breen satt seg på flyet til Etiopia. Men på grunn av koronaviruset hjelper hun i stedet naboene i blokka si med å få dagene til å gå opp.

Marit Breen, rådgiver i NMS.

– Nå sitter jeg her og har både overskudd og lyst til å bidra litt lokalt. Jeg jobber til daglig med kvinners rettigheter, i et globalt perspektiv. Nå banker plutselig realiteten av den globale pandemien på døra mi på Ammerud – da vil jeg gjerne bidra med det jeg kan gjøre her og nå, sier NMS-misjonær Marit Breen.

Hun har satt opp et oppslag i oppgangen sin, der hun skriver at i disse korona-tider er det viktig å vise solidaritet og omsorg for hverandre. «Trenger du hjelp til handling eller annet – putt en lapp i postkassen min – så stiller jeg gjerne opp!» skriver hun.

– Jeg håper på respons, det er bare hyggelig om jeg kan være til hjelp, og akkurat nå har jeg til og med litt tid til overs, sier hun.

Marit Breen, rådgiver i NMS.
NMS-misjonær Marit Breen setter opp plakat i oppgangen sin på Ammerud der hun tilbyr naboene bistand. – Jeg håper noen kan ha nytte av min hjelp i disse tider, sier hun.

Voldsutsatte barn og unge

Breen ble også inspirert av nabo og pastor Anne Mari Schiager Topland. Som Vårt Land skrev i helgen gikk Topland i spissen for å oppfordre menigheter og kirkelig ansatte til å yte lokal bistand til de som nå sliter litt ekstra med hverdagen – særlig voldsutsatte barn og unge som risikerer forverring av sin livssituasjon når skoler og barnehager holder stengt.

– Jeg jobber jo mye med kvinners rettigheter, og møter mange som lever med vold i hverdagen. Jeg ble også sterkt inspirert av pastorens påminnelse om å være på vakt og rette oppmerksom­heten mot de som nå vil oppleve en enda vanskeligere tilværelse, det er et felles ansvar vi må ta inn over oss, sier Breen.

Tenker ofte på Oslo som mellomstasjon

Til daglig jobber Breen som pendlermisjonær for NMS Global, med særlig ansvar som rådgiver for kvinners rettigheter – og besøker jevnlig Etiopia, Madagaskar, Kamerun og Egypt. I dag skulle hun sittet på et fly til Etiopia, og senere i vår var planen å besøke Madagaskar og Egypt.

– Jeg reiser mye, og tenker ofte på Oslo som mellomstasjon. Nå blir jeg minnet om at jeg også er del av et lokalsamfunn akkurat her. Da vil jeg gjerne melde meg på – for å yte en hjelpende hånd i en vanskelig tid, sier Marit Breen.

Marit Breen, rådgiver i NMS.
– Ta kontakt om du trenger hjelp, skriver Marit Breen på plakaten i oppgangen sin på Ammerud.

Organisasjonene evakuerer misjonærer

I ­helgen kom beskjeden om at NMS henter hjem alle Afrika-misjonærene sine, fordi de frykter at helsevesenet ikke vil kunne gi god nok behandling hvis noen av misjonærene blir smittet.

Også Normisjon henter hjem sine misjonærer. De fleste vil være hjemme i løpet av noen dager, opplyser organisasjonen.

– Nå må vi velge solidaritet og omsorg

Marit Breen håper den uvante situasjonen kan bidra til positive endringer, og få oss til å bli mer oppmerksomme på behov i vår umiddelbare nærhet.

– Nå må vi velge de positive sidene i situasjonen, i beste fall kan det føre til positive endringer i hvordan vi tenker rundt vårt felles, sosiale ansvar. Kanskje vi rett og slett kommer på nikk med flere av naboene våre, sier hun.

Breen mener vi må stå sammen som samfunn, fordi vi har en utfordrende tid foran oss

– Nå må vi velge solidaritet og omsorg, og ha et ekstra øye rettet mot menneskene vi har rundt oss. Plakaten i oppgangen var også et signal fra meg om å ta lokalt ansvar, sier hun.

LES MER OM VIRUSET:

Misjonsorganisasjoner sender misjonærene hjem som følge av korona

Redd Barna til statsministeren: Snakk til barn som har det vanskelig nå

Når skoler og barnehager holder stengt, må kirkene ta mer ansvar for å hjelpe barn som har det vanskelig hjemme, mener pastorer.

---

Fakta:

---

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter