Nyheter

Amerikanere vil ha en moralsk president

Ny undersøkelse viser at det er det mye viktigere for amerikanske velgere at presidenten har moralsk god livsførsel, enn en sterk religiøs tro. Det kristne ekteparet Lisa og Ray Hammond stemmer uansett på Donald Trump.

Ved valget i 2016 ble kristenkonservative velgere utslagsgivende for at Donald Trump hentet hjem en nærmest sjokkartet seier over storfavoritten Hillary Clinton. Blant såkalt evangelikale, hvite velgere stemte åtte av ti på Trump.

Nå er det store spørsmålet om katolikken Joe Biden, som mest sannsynlig blir demokratenes presidentkandidat, kan gi Trump tøffere kamp om disse stemmene i høstens presidentvalg.

 

Ikke krav som til en pastor

Blant dem som stemte Trump til makten i 2016 var ekteparet Lisa og Ray Hammond i oljebyen Bakersfield i California. De regner seg som evangelikale, konservative kristne.

– Vi ville aldri hatt Trump som pastor, men vi stiller andre krav til en pastor enn til politiske ledere. Da må vi tenke på om vi tror de kan lede landet, kutte i skatter og avgifter, og gjennomføre ting vi har tro på, sier Lisa Hammond, som er lærer på en offentlig barneskole.

Hun mener kristendom ikke har så mye med et slikt valg å gjøre. Unntaket er abortsaken, som ville gjort det vanskelig for henne å stemme på en demokratisk kandidat. Særlig dersom vedkommende støtter senabort.

 

Velgerne vil ha moralsk god leder

Når amerikanere i en ny undersøkelse blir spurt av Pew Research Center om viktigheten av at landets øverste leder har en moralsk god livsførsel, svarer langt over ni av ti at det er veldig viktig (63 prosent) eller ganske viktig (31 prosent).

Langt færre mener at det er viktig at presidenten har en sterk religiøs overbevisning. Her er befolkningen delt på midten, der så vidt over halvparten av velgerne (52 prosent) mener det er svært viktig eller ganske viktig. 47 prosent mener det har liten eller ingen betydning.

Blant hvite, evangelikale protestanter mener imidlertid så mange som åtte av ti at det er viktig at presidenten har en sterk religiøs overbevisning. I denne gruppen mener dessuten tre av fire at det er viktig at presidenten deler nettopp deres religiøse tro, mot bare fire av ti i befolkningen som helhet.

 

Vinner katolikken Biden stemmer?

Tidligere visepresident Joe Biden blir etter alt å dømme demokratenes kandidat mot Trump i høstens presidentvalg. Biden er en troende katolikk, og i en annen fersk undersøkelse fra Pew oppfatter 55 prosent av velgerne Biden som en svært eller ganske religiøs person.

Til sammenligning oppfatter bare hver tredje amerikaner Joe Bidens erkerival Bernie Sanders som svært eller ganske religiøs. Sanders har vært forsiktig med å trekke fram noen personlig tro, selv om han i denne valgkampen har snakket mer enn før om betydningen av sin jødiske tilknytning.

Tre av ti jødiske velgere i USA mener at Trump-administrasjonens politikk har vært gunstig for deres gruppe. Nesten like mange mener imidlertid han har skadet den jødiske befolkningen. Trump har blant utmerket seg som en enda mer ihuga Israel-venn enn andre amerikanske presidenter, med blant annet flytting av ambassaden til Jerusalem.

Tvilsom livsførsel liten hindring

Trump er notorisk kjent for sin tvilsomme omgang med sannhet og fakta, og med utallige anklager mot seg om seksuell trakassering og andre skandaler. Han ble likevel valgt med overveldende støtte fra kristenkonservative i 2016.

Den ferske Pew-målingen tyder ikke på at disse velgerne vil skuffe Trump denne gang heller (se faktaramme). Velviljen og lojaliteten blant de hvite, evangelikale protestantene er ikke tilfeldig. Trump har levert målrettet på sentrale saker for denne gruppen, og han utpekte den dypt troende, konservativt kristne abortmotstanderen Mike Pence som sin visepresident.

Ikke bare Trump som er umoralsk

– Jeg tror ikke Donald Trump er noe mindre moralsk enn andre politikere. Det er så mye korrupsjon og så mange som har vært utro og gjort det ene og det andre, sier Lisa Hammond.

Uansett ser hun og ektefellen Ray ikke primært etter en moralsk president, men etter en mann som vet hvordan man styrer USA.

– Man bør aldri stemme inn noen basert på deres moral. For hva om de er moralsk sterk, men politisk svak? Det kan være en katastrofe. Så vi valgte det beste alternativet, sier Ray Hammond.

Trump aktiv mot abort

Trump har fått på plass konservative høyesterettsdommere som blant annet vil stemme restriktivt i abortsaken, han har fremmet forbud mot senaborter, han har nektet bistandspenger til organisasjoner som informerer om abort, han har som første president stilt opp i abortmotstandernes March for Life, han har ført en markant pro-israelsk politikk og har prøvd å bremse liberalisering av rettighetene til homofile, lesbiske og transpersoner.

I et essay i National Review skriver Andrew T. Walker, førsteamanuensis i kristen etikk ved The Southern baptist Theological Seminary, at det meste tyder på at konservative kristne hvite velgere i november igjen vil flokke seg om Trump. Ikke fordi de alle er veldig begeistret for ham eller hans moral, men fordi de mener han i langt større grad enn demokratenes kandidater i praktisk politikk støtter opp om deres moralske og religiøse standpunkter.

---

Synet på Trump

  • Åtte av ti hvite, evangelikale kristne svarer at Trump-administrasjonen har kjempet for det de tror på, mot knapt fem av ti i befolkningen som helhet.
  • Tre av fire hvite, evangelikale kristne sier at de er enig med Trump i alle eller mange saker, mot bare fire av ti i befolkningen som helhet.
  • Seks av ti i denne kristenkonservative gruppen mener Trump er svært eller ganske moralsk oppriktig, mot bare 32 prosent i befolkningen som helhet.
  • Sju av ti evangelikale kristne mener Trump stort sett er ærlig, en dobbelt så stor andel som i befolkningen som helhet.
  • Kilde: Pew Research Center

---

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Sondre Bjørdal

Sondre Bjørdal

Sondre Bjørdal jobber i religionsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter