Nyheter

Korona-epidemien og vårt ansvar for de sårbare

Våre gamle er de mest sårbare. Det vet vi. Vi har alle et ansvar for å ta koronarådene på dypeste alvor. Det er respekt for syke og eldre i praksis.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, Director General of the World Health Organization (WHO), addresses a press conference about the update on COVID-19 at the World Health Organization headquarters in Geneva, Switzerland, Monday, Feb. 24, 2020. (Salvatore Di Nolfi/Keystone via AP)

Hjemmesykepleien er Norge største primærhelsetjeneste. Hver eneste dag låser de opp dører gamle, syke eller funksjonshemmede som bor hjemme, men trenger hjelp. Svært mange er gamle. Noen trenger hjelp til dusjing og vask, eller får mat levert. De får hjelp med medisiner og annet stell.

Det betyr at mange kan være innom en omsorgsbolig, leilighet eller hus i løpet av en dag – for de som trenger mest hjelp. De ansatte går turnus, hele døgnet. De er mange. Det er utfordrende nok i seg selv for et gammelt menneske å måtte forholde seg til flere hver eneste dag.

Susan Hailey, 76, at right in background, who has tested positive for the new coronavirus, visits through a window with her daughters, Tuesday, March 10, 2020, at the Life Care Center in Kirkland, Wash., near Seattle. The nursing home is at the center of the outbreak of the new coronavirus in Washington state. (AP Photo/Ted S. Warren)

Døtrene til 76 år gamle Susan Hailey, hilser på moren sin – gjennom en glassvegg på Life Care Center i Kirkland, Washington. Hailey testet positivt for  koronaviruset, som flere andre på pleiehjemmet. Foto: Ted. S Warren/NTB Scanpix

Dødeligheten øker med alderen

Rundt 40.000 mennesker bor på sykehjem i Norge. Flertallet er demente eller for syke til å klare seg selv. Over hele landet jobbes det hardt for å forhindre utbrudd.

Blant 133 personer som nylig døde av koronavirus i Italia, var nesten alle 60 år eller eldre, og studier fra Kina viser en dødelighet på 14,8 prosent blant eldre over 80 år.

At det viruset er farligst for dem med underliggende sykdommer og de som eldre, er den viktigste grunnen til å gjøre det man kan for å hindre viruset i å spre seg.

 

Epidemien inne i ny fase

Korona-epidemien er kommet i en ny fase: Nå er det registrert smittede som man ikke kan spore opphavet til. Det gjør situasjonen enda mer krevende for de eldre og syke som er avhengig av hjelp fra andre. Pleiere og pårørende til de mest utsatte kan være smittebærere uten å vite det.

Tanken på å smitte noen du har ansvaret for, må være en ekstra påkjenning for helsepersonell. Det må vi heller ikke glemme.

Frykten er personlig

Historiene og frykten for å bli smittet er personlig, selv om vi snakker om tall og statistikk. De som er syke fra før er engstelige, de pårørende er engstelige. Verdens Helseorganisasjon (WHO) tok akkurat dette opp i en av sine pressebriefinger. De advarer mot at eldre og syke skal bli en del av grafer og tall.

– Bak alle grafer er det en person, og hver eneste person er like viktig, ung eller gammel, understreket WHO-sjefen, Tedros Ghebreyesus.

Samtidig vet vi at helsepersonell kan komme i en situasjon der de må ta mye tøffere valg enn det de må i dag. Helseminister Bent Høie sier til VG at alder ikke er et selvstendig vurderingskriterium i Norge, men at at man må se alder i kombinasjon med helsetilstand.

Oslo 20200309. 
Aker legevakt har satt opp en prøvetakingsstasjon der personer som mistenker at de er smittet av koronaviruset, kan komme med bil.
Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

Aker legevakt i Oslo har satt opp en prøvetakingsstasjon der personer som mistenker at de er smittet av koronaviruset, kan komme med bil. Foto: Stian Lysberg Solum. 

Solidariteten blir testet

– Vår solidaritet og medmenneskelighet vil bli testet, sa Jonas Gahr Støre i går.

Det er det ikke vanskelig å gi ham rett i.

Men hva er solidaritet og medmenneskelighet i praksis? Det er at vi andre, som står rundt, kvitter oss med egoismen, og fortsetter å følge helserådene. For det er ikke annet en ren egoisme å tenke at du selv ikke er i risikogruppen og at det derfor ikke er så nøye med håndvasken.

Og når vi vet at det er en helt reell frykt for utbrudd på sykehjem og blant eldre, setter det håndvask og smitteråd i et enda større perspektiv. Som WHO-sjefen sier: Alle er like viktige.

 

Her kan du lese flere saker:

I Norge arbeides det fram vaksiner som kan ta framtidige virus

Koronautbrudd i dommedagskirke i Sør-Korea står bak over 60 prosent av smittetilfellene i landet

Ba folk gi penger til Visjon Norge for beskyttelse mot koronaviruset

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter