Nyheter

Lederdrama om Grande og andre topper i Venstre – kaotisk innspurt i maktkamp

Mens Venstres valgkomité avgjør bak lukkede dører, er det åpen strid mellom Trine Skei Grande og nestleder Ola Elvestuen. Dramaet toppes med NRK-opplysninger: Komiteen ba Grande trekke seg.

Ifølge statskanalen skal Grande to ganger det siste halvåret ha fått klar beskjed om at valgkomiteen mest sannsynlig ikke ville innstille på gjenvalg for henne som partileder. NRK skal ha fått dette bekreftet fra sentrale kilder.

Men det var før Grande ommøblerte Venstres lag i regjeringen. Nå kan det likevel gå mot at hun foreslås gjenvalgt – selv om alt ennå er åpent.

Grandes fremtid ikke sikker – slag står om nestlederpostene

Vårt Land har de siste dagene snakket med en rekke Venstre-tillitsfolk, sentralt og lokalt. Oppfatningen er at Grande står sterkere i valgkomiteens innspurt, der den nå sitter samlet på Gardermoen. Slaget skal mer stå om nestlederpostene, hevdes det.

Men flere som ønsker ny ledelse har ikke gitt opp: Det er i vår anledningen er der – i god tid før valget – at man kan fornye, påpekes det overfor Vårt Land.

Grandes nære makker Elvestuen med overraskende utblåsning – dramaet øker

Men med et brak ble det mediedrama også om nestlederpostene onsdag morgen. Sittende nestleder Ola Elvestuen – som i likhet med makker Terje Breivik – ikke har trukket sitt kandidatur til å fortsette, gikk hardt i rette med Grande i et TV 2-intervju:

– Trine har nok først og fremst lyttet til seg selv for å sikre egen posisjon, sa Elvestuen til kanalen og skapte sterke bølger i Venstres bakland.

Elvestuen demonstrerte sin skuffelse over å ha måttet gå av som klima- og miljøminister. Og nettopp Elvestuen har i en årrekke vært en av Grandes nærmeste medarbeidere og allierte – og sterk støttespiller innad i regjeringsarbeidet.

Sentrale partifolk forstår Elvestuens utbrudd – og han gir seg ikke

– Jeg har ikke på noe tidspunkt merket noen større misnøye i Venstre med meg selv som klima- og miljøminister. Tvert imot vet jeg mange i Venstre er uenig i skiftet og ble svært overrasket over at det skjedde på denne måten, sier han til TV 2.

Han bekreftet også at han ikke hadde gitt opp å fortsette i Venstre-ledelsen. Vårt Land møtte i går forståelse blant enkelte Venstre-aktører i stortingskorridorene over at Elvestuen blåste ut som han gjorde.

Rotevatn skal være åpen for landsmøtekamp – om nestlederpost

Valgkomiteen i Venstre skal presentere innstillingen sin fredag. Og valgkomiteen skal ifølge kilder ikke «forlate rommet på Gardermoen» før de er blitt enige om en pakke som kan tåle landsmøtets behandling.

Om nestledervervene blir det uansett strid. Etter det Vårt Land kjenner til skal Sveinung Rotevatn være åpen for å ta en kampvotering om det ene av nestledervervene om det skulle være nødvendig – og om valgkomiteen fortsatt går for Grande.

Men hva tenker egentlig Abid Q Raja?

Abid Q. Rajas støttespillere har ligget lavere i terrenget etter at han ble utnevnt til kulturminister. I det sentrale miljøet i partiet hersker det usikkerhet om hvor sterkt han nå vil kjempe for topposter i partiet – inkludert ledervervet.

Men til nestlederpostene kan det også ventes trykk fra hovedstadsmiljøet i partiet. Da Grande ryddet i regjeringslaget gikk det ikke bare ut over Elvestuen. Også statssekretærer fra Oslo måtte ut da partilederen plasserte inn nye koster fra distriktene på sentrale poster. I Oslo Venstre hersker det frustrasjon over Grandes grep.

Ikke bare fra Oslo-laget har det vært ønsker om å se Guri Melby i nestledertrioen. Fra flere fylker ønsker liberale krefter henne inn i partitoppen. Slik kan det være duket for et nestlederslag – om ikke valgkomiteen lander på en mest mulig samlende løsning. Vestfra i partiet er også statsråd Iselin Nybø spilt inn som nestlederkandidat.

Det var før jul valgkomiteen ga Grande klare signaler

I motsetning til i høst har det store deler av vinteren vært stille om hva som egentlig skjer bak dørene i Venstres valgkomité. NRKs opplysninger om at Grande fikk beskjed om at hun hadde liten støtte, stammer fra rundene mellom Grande og valgkomiteen i høst og under partiets landsstyremøte tidlig i advent.

Grande selv – og hennes statssekretær – vil ikke kommentere saken overfor statskanalen.

LES MER OM VENSTRE:

---

Fakta:

---

VL anbefaler

1

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter