Nyheter

Venstre-lederen inntar partistrid om dødshjelp – varsko mot en stat «som tar liv av borgere»

Trine Skei Grande kaster seg inn i partistriden om åpning for dødshjelp. Venstre-lederen advarer partifolk mot å vedta ja til en stat «som tar liv av borgere».

Etter at samtlige fylkeslag i partiet nå har behandlet et forslag fra partiets prinsippkomité om åpning for aktiv dødshjelp, ligger det an til avstemningsthriller under vårens landsmøte.

Ved forrige korsvei – for to år siden – brukte Grande sin lederautoritet for å stoppe landsmøtevedtak om dødshjelp. I vår avviser hun ikke å gjøre det samme igjen.

– Jeg har sagt i fra til komiteen at dette er en av de sakene jeg kommer til å engasjere meg i, sier Grande til Vårt Land.

Sier Venstre-landsmøtet ja, vil partiet bli det andre her til lands som åpner for eutanasi eller aktiv dødshjelp. Frp vedtok en formulering om dette i sitt prinsipprogram i 2009.

Verdithriller på landsmøtet – ja eller nei til dødshjelp i programmet

Etter at serien av fylkesårsmøter var over denne helgen, har tre av partiets fylkeslag stilt seg bak en formuleringen: «Retten til å bestemme over egen kropp innebærer også retten til å avslutte sitt eget. Venstre ønsker å åpne for eutanasi under strenge forutsetninger».

Flertallet av lagene sier nei til eutanasi. Men det som øker dramaet, er at mindretallene i mange tunge fylkeslag er svært store. Vårt Land ga i forrige uke en oversikt om hvordan de er delt på midten og at ja-siden har medvind. Derfor kan man ikke spå utfallet under landsmøtet – og det kan bli en åpen verdithriller.

Grande advarte ved forrige korsvei – dette skjedde den gang:

Venstre-leder Grande gikk selv på talerstolen i 2017 med et varsko mot åpning for dødshjelp. Hun vant avstemningen, men over en tredjedel av delegatene ville ha programfestet «å utrede åpning for aktiv dødshjelp».

– En stat skal ikke drepe sine borgere, sa Grande i advarselen til delegatene den gang.

I så fall ville staten gjøre «den mest ultimate feilen en stat kan gjøre», fremholdt partilederen.

– Vil du si det samme til delegatene i år, Grande?

– Jeg mener dette fortsatt, sier hun og fortsetter:

– Den siste tiden har vi bygd ut et godt system i Norge for den siste tiden i menneskers liv – også for barn. Vi bør bruke krefter på at dette skal være respektfullt, forklarer hun.

Heller bedre omsorg – enn å «ta livet av borgere»

Hennes resept er heller å styrke tilbudet for pasient og pårørende i livets siste fase. Venstre-lederen påpeker at grunnholdningen hennes til dødshjelp ikke er et religiøst standpunkt.

– Men jeg synes ikke det er statens jobb å organisere og noe som skjer mellom individer og en lege og en pasient i de kritiske situasjonene. Vi må heller bli bedre på omsorg ved slutten av et liv enn å organisere hvordan vi skal ta livet av borgere i et land.

Innspurt i Venstre – mindretallene som vil ha dødshjelp er store

I helgen avviklet de tre siste av Venstres fylkeslag sine årsmøter. Alle hadde avstemninger om aktiv dødshjelp. Trøndelag Venstre sa eksempelvis nei med 34 mot 28 stemmer. Både i Innlandet og Agder var flertallet mot åpning for eutanasi større.

– Vi hadde en nyansert debatt, med få emosjonelle utfall. For meg dreier spørsmålet seg om hva som kan bli de langsiktige virkningene av hva som blir sett på som et verdig liv. Det er juridiske og etiske gråsoner i denne saken, sier Torgeir Anda.

Han er avtroppet fylkesleder i Trøndelag og tilhører grupperingen i prinsippkomiteen som vil avvise aktiv dødshjelp.

Unge Venstres leder tror på større støtte

Unge Venstre-leder Sondre Hansmark er blant forslagsstillerne som ønsker ja til eutanasi. Men han er avventende med å spå om utfallet på landsmøtet.

– Om aktiv dødshjelp ser støtten hittil større ut enn før forrige vedtak. Men i denne saken er det umulig å kartlegge styrkeforholdene ut fra skillelinjer om hvem som er liberal eller sosialliberal innad i partiet, sier han.

LES OGSÅ OM VENSTRE OG DØDSHJELP:

Dødshjelp, sexkjøpsloven, surrogati: Slik kan nye ansikter i Venstre-ledelsen endre verdipolitikken

---

PRINSIPPSTRID

  • Venstre skal vedta nytt prinsipprogram under landsmøtet helgen etter påske.
  • Komiteen bak programmet er del på midten i synet på aktiv dødshjelp. Unge Venstre-leder Sondre Hansmark og ­blant annet statsråd Sveinung Rotevatn foreslår å åpne for eutanasi og en reservasjonsordning for helsepersonell.
  • På motsatt fløy står blant annet komitéleder Iselin Nybø og veteranen Odd Einar Dørum står bak en moderat formulering om å gi mennesket «rett til å avslutte medisinsk behandling, også når dette medfører en fremskynding av døden».

---

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter