Nyheter

Australia: Det spirer allerede i asken etter skogbrannene

En femdel av skogene i Australia er ødelagt etter brannene. Nå starter jobben med å hjelpe naturen og bygge opp infrastrukturen.

For første gang er det kontroll over alle brannene i Australia denne brannsesongen, melder WWF Australia.

– Brannene er over, og nå er vi ved et kritisk øyeblikk idet vi jobber med å gjenoppbygge hva Australia har mistet, skriver organisasjonen, som oppfordrer privatpersoner til å bidra, enten gjennom penger eller praktisk hjelp til natur og dyr i de rammede områdene.

En femdel av skogene i Australia er ødelagt av brannene, viser en ny rapport utført av forskere ved Western Sydney University, ifølge nyhetsbyrået AFP. Aldri før har skadene vært så store etter en brannsesong i Australia, skriver Dagsavisen.

Backpackere får bli for å hjelpe til med gjenoppbygging

Nå starter­ den lange veien med gjenoppbygging både av naturen og infrastrukturen. Restitusjons- og oppbyggingsarbeidet er i gang, og alle slags tiltak tas i bruk for å få de rammede områdene på fote igjen: Nå kan også backpackere som ønsker å bli lenger i Australia få forlenget perioden de har lov til å bli i landet.

Australske myndigheter har endret reglene slik at de som er i landet på ferievisum kan jobbe. I stedet for seks måneder kan de være der et helt år.

– Dette er veldig praktiske tiltak for å få flere folk på bakken nå, for vi trenger alle hender vi kan få, sa Australias fungerende minister for immigrasjon, Alan Tudge, i en uttalelse nylig.

A helicopter drops water on a fire near Bumbalong, south of the Australian capital, Canberra, Saturday, Feb. 1, 2020. The threat is posed by a blaze on Canberra's southern fringe that has razed more than 21,500 hectares (53,000 acres) since it was sparked by heat from a military helicopter landing light on Monday, the Emergency Services Agency said. (AP Photo/Rick Rycroft)
Et brannhelikopter prøver å slukke skogbranner. Brannene herjet enkelte steder langt ut i februar, til tross for at det andre steder kom voldsomt regn.
Foto: NTB scanpix/AP

Ny ekstremsituasjon: Hagl og flom

De største brannene slokket helt etter det voldsomme regnværet som herjet tidligere i måneden. Etter en ekstremsituasjon i flere måneder med omfattende branner i store deler av landet, ble brannkatastrofen avløst av en annen ekstremsituasjon: voldsomme regnskurer, flom og enkelte steder hagl så store som golfballer.

Skogbrannene startet langs Australias østkyst i september. Siden da har ødeleggelsene vært enorme, og konsekvensene store:

• 10 millioner hektar nedbrent øst og sør i landet.

• Minst 33 personer er døde.

• Om lag 1 milliard dyr anslås å være døde.

• Over 2.500 hus er blitt ødelagt.

Det spirer i utbrente skoger

Hvor store konsekvensene vil bli for naturen etter brannene, er umulig å fastlå med sikkerhet. Det er allerede begynt å spire igjen i de utbrente skogene, og enkelte insekter er i ferd med å vende tilbake. Etter­ disse insektene følger gjerne ­fuglene etter.

– Bare tiden vil vise om biomangfoldet i disse områdene er ødelagt for alltid, eller vil komme tilbake i sin tidligere tilstand, skriver økolog Kathryn Teare Ada Lambert ved Universitetet i New England på vitenskapsnettstedet The Conversation.

– Vi kan komme til å se en endring i hva slags type fugler, reptiler og pattedyr vi finner i skogen etter brannene. Og hvis disse områdene ikke til slutt går tilbake til tilstanden de var i før brannene, vil disse miljøene bli endret for alltid, og utryddelse (av enkelte arter) vil komme raskt, skriver hun.

This January 2008 photo provided by Sebastian Pfautsch shows new shoots emerging from the bark of a eucalyptus tree following a wildfire near Mansfield, Victoria, Australia. Many of Australia’s forests are adapted to fire, but more frequent blazes due to climate change can slow or halt their recovery. (Sebastian Pfautsch via AP)
Slik ser et brannskadd eukalyptustre ut en tid etter skogbranner. Bildet er tatt etter skogbrannene som herjet i Australia i 2008.
Foto: Sebastian Pfautsch/NTB scanpix/AP

Forskere var helt uforberedt på det som hendte

På det samme nettstedet skriver fire forskere at brannene som nettopp har herjet i Australia, der det nå er sommer, representerer noe helt nytt som trolig også vil få konsekvenser for rehabiliteringen.

– Ut fra vår erfaring visste vi at noe slikt som denne katastrofale klimahendelsen var mulig, men som forskere var vi ikke forberedt på å se et slik inferno som vi så denne sommeren, skriver forskerne fra Universitetet i Tasmania; Grant Williamson, Gabi Mocatta, Rebecca Harris og ­Tomas Remenyi.

LES VÅRT LANDS ARTIKLER OM SKOGBRANNENE:

---

Fakta:

---

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter