Nyheter

Svensk frikirke: – Det er på tide å utrede spørsmålet om likekjønnede par

I Evangeliska frikyrkan er aksept av likekjønnede par nå et brennaktuelt spørsmål.

Skal par av samme kjønn ha rett til å bli velsignet? Dette og liknende spørsmål er aktuelle i den Evangeliska frikyrkan, skriver svenske Dagen.

I august ble Lugnetkyrkan i Falun omtalt som homofobisk av P4 Dalarna. Lederduoen i EFK, Linalie Newman og Ingemar Forss gikk ut og forsvarte menighetens holdning om at kristelig ekteskap er forbeholdt en mann og en kvinne.

I kjølvannet av høstens mediedebatt har spørsmålet igjen blitt aktuelt i flere forsamlinger i Evangeliska frikyrkan, erfarer svenske Dagen.

En av disse er Saronkirken i Gøteborg, som for drøyt ti år siden tillot likekjønnede par å bli medlemmer, etter en kontroversiell beslutning.

Vil ha respektfull samtale

I kveld holder Saronkirken en samtale med tema «Aksepterende perspektiv på homoseksualitet i frikirken», med Björn Cedersjö og Niclas Öjebrandt som talere.

– I flere år har vi hatt en samtaleserie der vi tar opp brennende temaer til diskusjon. Dette er et sånt tema, forteller pastor Daniel Damelo til Dagen.

På spørsmål om det er noen spesiell grunn til å ta spørsmålet opp igjen nå, svarer han at menigheten stadig får nye medlemmer, og at det gjør at behovet oppstår for å belyse spørsmålet på nytt.

– Om en måned kommer Stefan Gustafsson hit for å tale. Han har det motsatte synspunktet. Dette er et spørsmål der det veldig lett blir polarisert. Vi vil oppmuntre til en respektfull samtale der de ulike sidene hører på hverandre, sier Damelo.

Trenger en ordentlig teologisk utredning

Pastor og teolog Björn Cedersjö har sammen med blant andre pastorkollega Stefan Swärd gjort klart et forslag til EFKs kongress. Der foreslår de at styret i EFK oppretter en arbeidsgruppe som kan utrede saken.

– Det trengs en ordentlig teologisk og pastoral utredning at spørsmålet, mener Cedersjö, som selv er tilhenger av at likekjønnede par skal få mulighet til å bli velsignet i EFKs forsamlinger.

– EFK har jo sagt fra seg vigselsretten, men i grunnen handler det om at par av samme kjønn som lever i kjærlighet og troskap bør bli akseptert i forsamlingen, sier Cedersjö.

Stefan Swärd: Savner helhetssyn

Stefan Swärd er av motsatt oppfatning. Han er bekymret for at flere menigheter vedtar å velsigne homoseksuelle og par av samme kjønn.

– Jeg er enig i at spørsmålet må bearbeides grundig. Men det beste hadde vært om EFK kom med et direktiv til menighetene der det går klart fram at organisasjonens innstilling er at ekteskapet er forbeholdt mann og kvinne, forklarer Swärd.

På spørsmål om ikke det går imot prinsippet om at hver menighet fatter egne beslutninger, svarer Swärd:

– EFK har «evangelikal» som et stikkord. Jeg mener at den oppfatning Björn Cedersjö har ikke passer med den betegnelsen. Det passer heller ikke med «karismatisk», som er et annet sentralt begrep, mener Swärd.

– Forsamlingene skal kunne fatte egne beslutninger, men det er et dårlig utgangspunkt for en organisasjon å ha så diametralt ulike retningslinjer i såpass grunnleggende verdispørsmål, sier han.

Swärd etterlyser et helhetssyn i spørsmål om ekteskap og seksualitet.

Gjenstår å se

Cedersjö mener at beslutningen om å la ekteskapet være forbeholdt mann og kvinne får alvorlige konsekvenser.

– Dette spørsmålet hindrer mange fra å tro. Jeg mener det finnes gode teologiske argumenter for en sjenerøs og aksepterende holdning.

Immanuelskirken i Örebro, som Cedersjö tilhører, er en EFK-menighet der spørsmålet for tiden er aktuelt.

– Hos oss er verken medlemskap eller lederskap knyttet til seksuell legning. Neste steg er om vi skal velsigne alle par som lever i et trofast kjærlighetsforhold. Jeg håper virkelig at det blir sånn, men det gjenstår å se.

---

Fakta:

---

Les mer om mer disse temaene:

Torgeir Holljen Thon

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter