Nyheter

Senatet i Utah går inn for å legalisere polygami

Ny lov vil gjøre flerkoneri til en forseelse på nivå med en parkeringsbot.

Senatet i den amerikanske delstaten Utah vedtok tirsdag et lovforslag som i praksis legaliserer polygami mellom samtykkende voksne, skriver The Guardian. Vedtaket reduserer straff for en praksis med dype religiøse røtter i staten der mormonerne står sterkt.

Lovforslaget, som reduserer flergifte til en forseelse på linje med en parkeringsbot, sendes nå til statens representanthus, der den er ventet å møte større motstand.

Loven ble raskt vedtatt, uten debatt, av det republikansk-styrte senatet med 29 mot null stemmer.

Tredjegrads forbrytelse

Under den nåværende lovgivningen regnes polygami, som oftest gjelder menn som bor sammen med og ønsker å gifte seg med flere enn én kone, som en tredjegrads forbrytelse som kan straffes med opptil fem års fengsel.

Hvis loven blir vedtatt kan straffen bli redusert til 750 dollar og samfunnstjeneste.

Bigami der den ene parten er uvitende eller mindreårig skal imidlertid fortsatt straffes som før.

Deirdre Henderson, en av initiativtakerne til lovforslaget, hevder at hensikten med endringen ikke er å legalisere polygami, men å senke straffene slik at de som kommer fra miljøer der polygami finnes ikke skal være redde for å gå til politiet dersom de utsettes for annen kriminalitet.

Det vil også bli lettere for lovlydige polygamister å få adgang til blant annet nødvendig tilbud som helsetjenester, utdanning og arbeidsmuligheter, uten å ha noe å frykte, mener Henderson.

Skadelig for unge jenter

Motstandere av legalisering mener at loven ikke bør endres, ettersom polygami i seg selv er skadelig for kvinner og barn, og særlig unge jenter, som i noen tilfeller har blitt tvunget til å gifte seg med eldre menn.

Polygami er en etterlevning fra den tidlige læren i Jesu Kristi kirke av siste dagers hellige, hvis medlemmer flyktet fra straff og bosatte seg i Utah i 1847. I 1890 tok kirken avstand fra praksisen, og i dag blir medlemmer som avsløres for polygami utestengt.

Fundamentalistiske mormonere, som det skal være mer enn 30.000 av over det vestlige USA, mener at de følger den høyeste formen for mormonerlære, som lover polygamister lovprisning i himmelen.

Sosial integrasjon

I Utah har man ikke klart å bli kvitt praksisen gjennom straff. I stedet har man drevet de flergifte til utkanten av samfunnet, og skapt en fryktkultur der onde hensikter får råde, mener Henderson.

– Løsningen er økt sosial integrasjon, noe som bare kan skje ved å avkriminalisere ellers lovlige polygamister, sa Henderson i en innledende debatt forrige uke.

Bruker Gud som våpen

Motstanderne av loven mener derimot at den utgjør et forsøk på å framstille polygami som et spørsmål om menneskerettigheter.

«Tilhengerne av lovforslaget forsøker å kaste seg på den vellykkede kampen for homofiles rettigheter, ved å påstå at dette handler om at samtykkende voksne har rett til å gjøre hva de vil», har anti-polygami-gruppen Sound Choices Coalition sagt i en uttalelse. «Dette handler ikke om samtykke eller homofiles rettigheter. Det handler om å bruke Gud som et våpen».

---

Fakta:

---

Les mer om mer disse temaene:

Torgeir Holljen Thon

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter