Nyheter

Brannen i Dombås kirke: – I dag er vi i sorg

Brannvesenet har fått kontroll over brannen i Dombås kirke, opplyser politiet. Biskoper i Den norske kirke sørger over tapet.

Få nyhetsbrev fra Vårt Land. Meld deg på her!

«En vond nyhet i dag tidlig: Dombås kirke brant i natt. Jeg vet hvor mye en kirke betyr for folk, og nå har mange mistet kirken sin. Bygda har mistet et viktig samlingspunkt. En kirke er et sted for både sorg og glede, og idag er vi i sorg»

Det skriver Kirkerådets leder, Kristin Gunnleiksrud Raaum, på Facebook.

Biskop Solveig Fiske: – Dombås kirke er et signalbygg med det fine spiret

Innlandet politidistrikt varslet om brannen klokken 3.39. Operasjonsleder Atle Bernhoft von Obstfelder sier til NTB at det er store skader innvending på kirken. Nå begynner reaksjonene å tikke inn.

«Det er brann i vakre Dombås kyrkje. Akkurat no tenkjer eg både på Brannvesenet som jobbar på spreng for å berga mest mogleg av kyrkjebygget. Eg håpar på det beste», skriver Hamar-biskop Solveig Fiske på Facebook.

«Dombås kyrkje er ein viktig samlingstad for folk i glede og sorg, og kyrkja er eit signalbygg med det fine spiret. Kyrkja har nytt godt orgel. Eg følgjer spent med på utviklinga av brannen».

I 4.30-tiden ble det meldt om mye røyk fra spiret og mye vind på stedet. Like før klokken fem hadde brannen spredt seg til utsiden av kirken.

– Nå er det flammer fra takkonstruksjonen, der taket går over til spiret. Det er en skikkelig brann og veldig kraftig vind fra vest, sa von Obstfelder da.

Ingen åpne flammer utvendig nå

Brannen startet ved hovedinngangen. Etter å ha kjempet mot flammene et par timer, skriver politiet på Twitter klokken 5.37 at det begynner å se bedre ut.

– Brannen er ikke slukket, men det er ingen åpne flammer utvendig eller på taket. Men det er fortsatt røyk, så brannvesenet har nå begynt å sjekke fra bunnen og oppover igjen. Det er ingen åpne flammer, så de mener å ha kontroll, sier operasjonsleder von Obstfelder til NTB.

Det var gjennom natten kraftig vind på stedet, og siden kirken ligger nær flere boliger, var det frykt for spredning. Ordfører Astrid Skomakerstuen Ruste i Dovre kommune ble varslet, og det ble jobbet med å få satt krisestab for å for å bistå en mulig evakuering av naboene.

– Dette er helt tragisk. Kirken er et viktig samlingspunkt og et historisk bygg, sa ordfører Skomakerstuen Ruste til NTB torsdag morgen.

– Vi jobber med å samle krisestab og få oversikt over situasjonen, sa hun videre.

Like før klokken 6 er det ikke lenger aktuelt med evakuering, opplyser von Obstfelder i politiet.

Biskop Ann-Helen Fjeldstad Jusnes: – Rammer så mange

Også fra Den norske kirke i nord kommer det reaksjoner på at Dombås kirke har brent:

– Så trist å høre om brannen i Dombås kirke. En slik brann rammer så mange, skriver Ann-Helen Fjeldstad Jusnes, biskop i Sør-Hålogaland, på Facebook.

– Det rammer brannfolkene som setter alt inn på å slukke og berge og har en utrolig tøff jobb, kommunens ledelse, menighetsrådet som på soknets vegne eier kirken, men kanskje mest alle de som har Dombås kirke som «sin kirke», fortsetter hun.

For befolkningen i Dombås vil kirken være knyttet til alle de store begivenhetene i livet, påpeker Jusnes.

– De har båret sin barn til dåpen, blitt konfirmert og viet her, fulgt sine døde til graven herfra og feiret gudstjenester her. Det er disse livspunktene som gjør kirken så viktig for så mange, det hellige huset hvor livet får sin bekreftelse og sorg og glede rom, skriver biskopen.

Politiet: For tidlig å si noe om årsaken

Ifølge operasjonsleder von Obstfelder er det for tidlig å si noe om årsaken til brannen.

– Vi etterforsker samtidig som vi slukker. Brannen har sannsynligvis startet innvendig, opplyser han.

Dombås kirke er en korskirke i mur fra 1939.

---

Fakta:

---

NTB Nyheter

NTB nyheter

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter