Nyheter

Medier: Tyske høyreekstremister planla moskéangrep

Medlemmer av en høyreekstrem gruppe som tysk politi aksjonerte mot sist uke, planla massive terrorangrep mot moskeer, ifølge tyske medier.

Tolv medlemmer av gruppa som kaller seg Der Harte Kern (den harde kjerne), ble pågrepet fredag. Gruppas angivelige leder, en 53-åring, hadde vært på politiets radar i flere måneder.

Med halvautomatiske våpen ønsket de å angripe muslimer mens de ba, ifølge magasinet Der Spiegel og avisa Bild. De planla angivelig å etterligne angrepene mot to moskeer der 51 mennesker ble drept i Christchurch på New Zealand i fjor.

Politiet fikk kjennskap til informasjonen gjennom noen som hadde infiltrert gruppa, ifølge tyske medier.

LES OGSÅ:

«En kristendemokrat i samarbeid med ytre høyre - det førte til et politisk jordskjelv i Tyskland»

---

Høyreekstreme angrep i Tyskland

  • I april 1968 skjøt og såret høyreekstremisten Josef Bachmann studentleder Rudi Dutschke. Dutschke døde 11 år senere som følge av skadene han fikk.
  • I september 1980 eksploderte en bombe på Oktoberfest i München. 13 personer ble drept og over 200 ble såret. Det er uvisst om den 21 år gamle angriperen Gundolf Köhler, som døde i eksplosjonen, handlet alene.
  • I mai 1993 ble tre jenter og to kvinner drept da huset til en tyrkisk familie i Sollingen ble satt i brann. 14 andre ble skadd. Fire gjerningsmenn med bånd til nynazistiske miljøer ble dømt for drap.
  • I november 2011 flyktet medlemmer av den nynazistiske gruppa NSU etter et bankran i Eisenach. Beate Zschäpe, Uwe Böhnhardt og Uwe Mundlos var blant annet siktet for ti drap mellom 2000 og 2007. De fleste ofrene var håndverkere med tyrkiske eller greske røtter. Mundlos og Böhnhardt skjøt hverandre 4. november samme år. Zschäpe ble dømt til livstid i fengsel.
  • I oktober 2015 ble politikeren Henriette Reker knivstukket i nakken av en høyreekstremist i Köln. Reker ble alvorlig såret, men overlevde angrepet. Overfallsmannen ble dømt til fengsel i 14 år.
  • I juni 2019 ble lokalpolitikeren Walter Lübcke skutt og drept i hagen sin i Kassel. En 45 år gammel mann vedgikk drapet, men trakk senere tilståelsen. To andre menn er mistenkt for medvirkning.
  • 9. oktober ble to mennesker skutt og drept og flere andre såret av en 27 år gammel nynazist i Halle. Stephan Balliet forsøkte også å ta seg inn i en synagoge i Halle og filmet hele angrepet.

---

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter