Nyheter

Ny rapport: Trump og Ungarn har blitt troens våpenbrødre

Det er ett bånd som ofte blir oversett mellom USA og sentral-europeiske land: Ideen om at den jødisk-kristne sivilisasjon er truet, og må forsvares.

Da Donald Trump holdt sin første tale i Europa, valgte han ikke Berlin, Paris eller London. Det var i Warszawa, og da sa han: – Polen er ikke bare det geografiske hjertet i Europa, men enda viktigere, Europas sjel.

Trump fortsatte å snakke om Polen, ikke bare som en gammel alliert, men et eksempel for andre som «søker frihet og som har mot til å forsvare vår sivilisasjon.»

Visepresident Mike Pence understreket båndene da han i fjor høst sa til Polens president Andrzej Duda: «Vi er ikke bare allierte, vi er rodzina. Vi er familie.»

Oversett faktor

NUPI-forskerne Minda Holm og Vibeke Schou Tjalve har i en fersk rapport sett nærmere på det de kaller et «grunnleggende, ideologisk slektskap mellom de sentral-europeiske landene og USA.»

Dette vennskapet har blitt markant sterkere under Trumps presidentperiode.

Forskerne kaller det et «kristent brorskap»: USA og sentral- og østeuropa er bundet sammen med sammenfallende ideologier og nasjonal konservatisme – og en like sammenfallende versjon av «kristne familieverdier».

Avfeid som «typisk Trump»

De fleste, skriver de, har avfeid vennskapet med at det er «typisk Trump» å foretrekke sterke menn over EU-byråkrater. Da tenker de spesielt på Jaroslaw Kaczynski, leder for regjeringspartiet PiS i Polen, og Viktor Orban, statsminister i Ungarn. Og selvsagt Russlands Vladimir Putin.

Men det ideologiske fellesskapet mellom Donald Trumps konservative kristne støttespillere og den nasjonale populismen er framtredende, særlig i Polen og Ungarn.

Minda Holm og Vibeke Schou Tjalve skriver at det er nytt at så store deler av den amerikanske høyresida mener at den jødisk-kristen sivilasjonen er truet. Det sammenfaller med retorikk fra både Polen og Ungarns sterke menn, som er de sterkeste stemmene for anti-sekularisme og den kristne sivilisasjon.

President Donald Trump welcomes Hungarian Prime Minister Viktor Orban to the White House in Washington, Monday, May 13, 2019. (AP Photo/Manuel Balce Ceneta)
Viktor Orban og Donald Trump i Det hvite hus.

Ikke glemme verdifellesskapet

– Ungarerne ønsker å stanse innvandring. De har bedt Fidesz forsvare det kristne Europa, sa Viktor Orban i sin seierstale etter valget i 2018. Det er et av mange uttalelser om sivilisasjonen som er truet utenfra.

Det går en direkte linje mellom å forsvare nasjonal suverenitet og å forsvare jødisk-kristne verdier.

Minda Holm sier til Vårt Land at sikkerhetspolitikk handler om pragmatikk og strategiske interesser – men det eksister ikke adskilt fra ideologiske strømninger.

– Det verdimessige fellesskapet er viktig å ha med når vi analyserer Trumps forhold til Polen og Ungarn. Bare at landene selv legger så sterk vekt på de felles verdiene, er god nok grunn i seg selv til å forske på det, sier hun.

Holm mener dette fellesskapet er til dels oversett, ihvertfall innen sikkerhetspolitikk.

– Det vi ser er en framvekst av en ideologi som er eksplisitt kritisk til det liberale tankegodset som Nato og EU er tuftet på. Heller enn å bare kritisere, utvikles det nå verdimessige alternativer.

Sammen om Israel

De fleste land kritiserte USA da ambassaden ble flyttet fra Tel Aviv til Jerusalem. Men flere sentral-europeiske land var positive – både Moldava, Slovakia og Romania singaliserte at de vurderte å gjøre det samme.

Da Visegrad-landene (som ikke er alle i Sentral-Europa, men består av Polen, Ungarn, Tsjekkia og Slovakia) skulle holde toppmøte, valgte de Jerusalem som sted for møtet.

Israelis hold American and Israeli flags with the new U.S. embassy in the background in Jerusalem, Monday, May 14, 2018. Israel prepared for the festive inauguration of a new U.S. Embassy in contested Jerusalem. (AP Photo/Sebastian Scheiner)
Israelere med amerikanske og israelsk flagg før åpningen av den amerikanske ambassaden i Jerusalem, mai 2018. Den ble flyttet fra Tel Aviv. Foto: Scanpix/AP

Hjelper kristne

Det er også en gryende tendens til å ville beskytte kristne minoriteter i Midtøsten og Afrika.

– Det er det ikke noe galt i, det er reelle problemer de adresserer, men det er interessant å se på hva engasjementet går på bekostning av, sier Minda Holm.

Et konkret eksempel er en del av amerikansk bistand, bygget på en ungarsk modell som utelukkende handler om å hjelpe forfulgte kristne. Ungarn og USA har gått sammen om å bygge opp Iraks største assyriske (kristne) by, Bakhdida.

– Ungarn arrangerer en årlig konferanse om forfulgte kristne. Samtidig er det de som aller hardest i sin retorikk mot muslimer, og Orbán taler blant annet om flyktninger som 'muslimske inntrengere', sier hun.

Det er viktig å være klar over det ideologiske fellesskapet, fordi USA og sentraleuropeiske land finner sammen i en rekke spørsmål.

– Vi ser at det ikke lenger er gitt at Nato og EU vil være et forent verdifellesskap. Det har også konsekvenser for Norge.

Her er flere artikler fra Vårt Land du kan være interessert i:

András Kádár har bevitnet demonteringen av Ungarns demokrati. I møte med Knut Arild Hareide fortalte han hvilke faresignaler Norge må være på vakt mot

– Donald Trump er den minst religiøse presidenten noensinne

Abortlover under press fra politikere, kirka og ytre høyre

---

Ny rapport

  • NUPI-forskerne Minda Holm og Vibeke Schou Tjalve har i en fersk rapport sett nærmere på det de kaller et «grunnleggende, ideologisk slektskap mellom de sentral-europeiske landene og USA.»
  • Her kan du lese hele rapporten «Brothers in Arms and Faith? The Emerging US-Central and Eastern Europe Special Relationship»
  • Sentral- og Øst-Europa: Albania, Bulgaria, Kroatia, Tsjekkia, Ungarn, Polen, Romania, Slovakia, Slovenia og de tre Baltiske Estland, Latvia og Litauen.
  • Visegrad-gruppen: Polen, Ungarn, Tsjekkia og Slovakia

---

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter