Nyheter

Pastor anmeldte politiet for maktmisbruk mot kirkeasylanter – henlagt

Pastor Frank Håvik i menigheten Nytt Liv Sunnhordaland anmeldte politiet for det han mente var politibrutalitet og instruksbrudd da en kirkeasylantfamilie ble hentet på Fitjar. Nå er saken henlagt.

– Jeg føler litt på en avmaktsfølelse. Det føles litt som den lille mannen mot systemet, sier pastor Frank Håvik til Bergens Tidende om henleggelsen.

Det var i februar 2018 at politiet gikk inn i menigheten Nytt Livs lokaler på Fitjar og hentet ut en afghansk familie med makt – for mye makt, mente blant annet pastor Frank Håvik.

En psykologisk evaluering av familiens seksåring viste at han hadde tatt psykisk skade av politiets adferd. Politiet skal ifølge beskrivelser ha stormet menighetshuset bevæpnet midt på natten.

Anmeldte politiet

Maktbruken i aksjonen fikk kritikk fra mange hold – biskop emeritus Tor B. Jørgensen mente den brøt med retningslinjene for kirkeasyl, SV-politiker Petter Eide mente politiet oppførte seg som utlendingsmyndighetenes forlengede arm og bevisst ville avskrekke, og en barnepsykolog kategoriserte aksjonen som «den groveste kirkeasylsaken jeg har sett».

Pastoren anmeldte politiet for brudd på menneskerettigheter, uforholdsmessig politibrutalitet og brudd på politi-instruksen, ifølge BT. Spesialenheten for politisaker har nå henlagt saken, de mener ingenting straffbart er bevist.

– Jeg er bekymret for at dette kan flytte grensene for hvordan politiet kan oppføre seg i møte med flyktninger, sier Håvik til avisa.

Tapt i alle instanser

Aksjonen og konsekvensen den fikk for barna er en av årsakene til at politiet i etterkant har utarbeidet ny instruks for pågripelse av småbarnsfamilier og enslige mindreårige asylsøkere.

Familien har sittet i kirkeasyl i Fitjar og så på Hønefoss. De forlot kirkeasylet da de fikk midlertidig opphold mens saka deres ble behandlet på nytt, men i november kom den endelige avklaringen fra UNE. De har igjen fått avslag – og siste avslaget er dermed opprettholdt.

Familien har søkt opphold på grunnlag av at de etter sigende har konvertert til kristendommen. Menighetene som har hjulpet familien har alle sammen vært overbevist om at konverteringen er reell.

LES FLERE SAKER OM ASYL:…

· DEBATT: «Det er skremmende hvor vanskelig det er å bli trodd i Norge for en konvertitt fra Afghanistan»

· Russiske Jehovas vitner har fått asyl i Norge

· Nesten umulig å stille UNE til ansvar i retten

---

Fakta:

---

VL anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter