Nyheter

Kirkeasylfamilien på Hønefoss vant ikke fram i UNE

Samtidig avslutter politiet letingen etter de som angrep far og sønn – saken henlegges.

Den afghanske familien på fem som bor i Hønefoss kirke har nå fått to avklaringer:

Utlendingsnemnda (UNE) tok i juni fram igjen asylsaken deres fordi de hadde fått nye opplysninger. Nå har småbarnsfamilien på nytt fått nei til opphold i Norge – UNE opprettholder siste avslagsvedtak.

Mannen og hans sju år gamle sønn gikk i oktober tur i et friområde i Hønefoss da de ble angrepet, faren ble slått og ble lettere skadd, mens sønnen ble dyttet over ende, og det skal ha blitt ytret rasistiske tilrop. Nå har politiet henlagt saken.

– Saken avsluttes. Den er henlagt grunnet mangel på gjerningspersoner, forteller politioverbetjent Lisbeth Edvardsen ved Hønefoss politistasjon.

Hun forklarer at politiets oppfordringer til publikum om å melde seg, var resultatløs. Og etter at politiet hadde lokalisert dem som var i friområdet samtidig med far og sønn, og kalt dem inn til avhør, og heller ikke det gav resultater, så konkluderte de: Saken avsluttes.

– Ingen har sett hendelsen, sier Edvardsen.

LES MER: Trenger ikke sitte i kirkeasyl lenger

UNE opprettholder siste avslagsvedtak

Samtidig som politiet har gjort seg ferdige med straffesaken, har også UNE avsluttet den siste behandlingen av asylsaken.

– UNE opprettholder siste avslag, forteller prost Kristin Moen Saxegaard, som har fulgt familien tett siden de gikk i kirkeasyl i Hønefoss kirke i mars i fjor.

– Hvordan opplever familien dette?

– De er veldig skuffet, de trodde på et helt annet utfall i og med at UNE selv meldte at de ville se på saken på nytt. Vi opplever at hadde vi gått for behandling i lagmannsretten i juni, slik planen var, ja, så hadde vi hatt en avklaring. Nå står familien bakerst i køen og venter på at saken skal komme opp en gang til neste år, sier Moen Saxegaard.

Frykter å bli drept i hjemlandet

Ekteparet og deres tre barn kom til Norge i november 2015, og søkte beskyttelse fra forfølgelse i hjemlandet fordi de hadde innledet et hemmelig kjærlighetsforhold i strid med ønskene til kvinnens familie. Familien mener de blir drept av kvinnens bror hvis de reiser tilbake. Norske utlendingsmyndigheter har flere ganger avslått søknaden, med begrunnelse i at det ikke er fare for forfølgelse eller andre overgrep som følge av kjærlighetshistorien. UDI og UNE har også sagt nei til opphold på humanitært grunnlag.

Etter at de kom til Norge har familien oppgitt å ha konvertert til kristendommen, og bedt om at avslaget blir omgjort av denne grunn. Også denne begjæringen er blitt avslått, fordi UNE mener konverteringen ikke var reell.

Den afghanske familien ble i februar i fjor hentet av politiet i et menighetshus i Fitjar i Hordaland. Planen var å sende dem tilbake til Afghanistan. Men familien søkte tilflukt og kirkeasyl i Hønefoss kirke måneden etter.

Rettssaken i juni ble satt på vent

Familien gikk til søksmål mot staten for å få omgjort UNEs avslag, men tapte i tingretten – og anket til lagmannsretten. Det var denne saken som skulle opp til doms 18. juni i år.

– Men dagen før, den 17. juni, meldte UNE at de ville se på saken på nytt, forteller prost Moen Saxegaard.

Som tingretten har lagmannsretten avslått begjæringen om såkalt midlertidig forføyning inntil det foreligger en endelig avgjørelse i saken de har anlagt for å få omgjort avslaget på asylsøknaden. For å forhindre utsendelse til hjemlandet gikk familien i kirkeasyl i mars i fjor.

LES MER: Barna livredde for politiet

Går tilbake i kirkeasyl

Siden juni har de hatt midlertidig opphold, noe de ikke har lenger i og med at UNE har konkludert.

– Betyr dette at de går tilbake til den gamle statusen og blir kirkeasylanter i Hønefoss kirke?

– Ja, det gjør det. Det forrige menighetsrådet har vedtatt at man skal støtte familien til saken er endelig avgjort, sier Moen Saxegaard.

Hun forteller at både menighet og lokalbefolkning slår ring rundt familien og gir dem støtte «i en vanskelig tid».

Les mer om mer disse temaene:

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter