Nyheter

Ungdom i oppdrag-grunnlegger venter ny misjonsbølge

Fem millioner unge har deltatt i misjon gjennom bevegelsen Loren Cunningham (85) startet. – Hvis jeg er en suksess, er det fordi jeg har fokusert på ungdom og ikke meg selv, sier Cunningham.

Bilde 1 av 2

Markus kirke i Oslo er fylt til randen søndag kveld, og flere besøkende henvises til et eget rom for å se TV-overføring av møtet. Trekkplasteret er Loren Cunningham (85), grunnleggeren av den internasjonale misjonsbevegelsen Youth With a Mission (YWAM).

Anledningen for norgesbesøket er at YWAM fyller 60 år. Cunninghams budskap er tindrende klart: Å mobilisere mennesker til arbeid for bibeloversettelse.

– Innen julaften 2020 må alle språk ha deler av Bibelen muntlig oversatt. Innen 2025 skal skriftlig oversettelse for alle språk vært påbegynt, sier Loren Cunningham.

Selv om han er 85 år gammel, er han stadig på reisefot. Han kommer rett fra Brussel, skal videre til Praha for deretter å sette kursen mot Brasil. Vårt Land får et kort intervju, sammen med Ungdom i Oppdrags magasin Mot Målet.

• LES OGSÅ: Gud ba Andreas bygge opp et senter i Trøndelag. Det var i alle fall det han trodde

FULLT HUS: 700 personer var til stede da Loren Cunningham besøkte Markus kirke i Oslo søndag kveld. 100 personer måtte ta til takke med å se TV-overføring fra møtet i et eget rom.

700 personer var til stede da Loren Cunningham besøkte Markus kirke i Oslo søndag kveld. 100 personer måtte ta til takke med å se TV-overføring fra møtet i et eget rom.

Delvis oppfylte visjoner

Ungdom i Oppdrag ble grunnlagt i 1960 av Loren Cunningham og hans kone Darlene. Visjonen for misjonsbevegelsen kom fire år tidligere, da Cunningham var på misjonsreise.

I et syn, som Cunningham hevder var fra Gud, så han et verdenskart der bølgene fra verdenshavene slo inn over alle verdens land. Bølgene ble gjort om til unge mennesker som gikk fra alle verdens land til alle verdens land for å forkynne evangeliet.

– Jeg elsket å surfe og telte bølger for å vente på den største, som alltid var den niende. Men bølgen jeg så i synet var mye større enn den niende. Det var millioner av unge mennesker, forteller Cunningham.

Gjennom 60 år har misjonsbevegelsen etablert seg i over 180 land, forteller Cunningham. Over fem millioner unge har blitt utsendt som korttidsmisjonærer.

– Har visjonen din gått i oppfyllelse?

– Den er delvis oppfylt, sier Cunningham, men understreker at han fremdeles venter på den største bølgen av misjonærer. Nå mener han å se den komme. Han forteller ivrig om konferansen «The send» i Sao Paulo, Brasil, hvor YWAM er medarrangør. 150.000 deltakere er ventet til konferansen, som foregår på tre fotballstadioner samtidig. Deltakerne kommer ikke for egen oppbyggelse, men for å bli utrustet til misjonstjeneste, forteller Cunningham, som selv skal tale under konferansen.

– Unge i dag har sterk rettferdighetssans. De vil se fattige bli tatt vare på og lengter etter «vekkelse», eller «åndelig oppvåkning» som jeg kaller det.

GRUNNLEGGER: I 1960 ble misjonsbevegelsen Youth With a Mission (YWAM) grunnlagt av Loren Cunningham. Denne helgen besøkte han Oslo i anledning bevegelsens 60-årsjubileum.
I 1960 ble misjonsbevegelsen Youth With a Mission (YWAM) grunnlagt av Loren Cunningham. Denne helgen besøkte han Oslo i anledning bevegelsens 60-årsjubileum.

Ingen illusjoner om seg selv

– Du har ledet Ungdom i Oppdrag i 60 år og mange ser opp til deg. Ser du på deg selv som en suksessfull leder?

– Hvis jeg er det, er det fordi jeg har fokusert på ungdom og ikke meg selv, sier Cunningham.

Han sammenlikner seg med evangelisten Billy Graham, som han kjente godt.

– Jeg beundrer ham svært mye. Han var én stemme. Vi er tusener av stemmer. Det er ikke navnet mitt som er viktig, min rolle er å bane vei for unge mennesker, sier Cunningham.

Han har ingen illusjoner om at han vært en perfekt leder. Gjennom 60 år er det flere eksempler på unge idealister som har blitt skuffet over YWAM.

– Har det noen gang vært vanskelig å møte mennesker som har blitt såret av YWAM?

– Ja, og vi gjør vårt beste. Du kan bli såret fordi en ung leder har vært uklok. Eller fordi en eldre leder har vært det. Men det eneste man kan gjøre er å være ydmyk, sier Cunningham.

• LES MER: Alv Magnus ble anklaget for å dømme folk til helvete. Nå tar han ildovn-preken i forsvar

La seg flat

Selv reiste han fra by til by i New Zealand for å be om unnskyldning etter det han kaller «sitt livs største tabbe»: YWAM hadde kjøpt et skip som skulle fylles med ungdom i misjonstjeneste. Finansieringen manglet, men Cunningham og UIO utbasunerte i media at «Gud vil gi oss skipet». Men pengene nådde ikke frem i tide, og Cunningham måtte legge seg flat.

– Vi tok øynene vekk fra Jesus og plasserte dem på et skip, sier Cunningham, som opplevde at visjonen om skipet måtte legges død.

Senere, etter å ha gått gjennom en «renselsesprosess», forteller Cunningham at visjonen om skip for bistand og evangelisering likevel kunne realiseres. Cunningham har lært mye om å håndtere tabber – faktisk var det flere år der han reiste verden rundt og talte om dette.

– Det er et punkt der man må være åpen og si «ja, vi gjorde en feil». Hvis man ikke har gjort noe galt, må man likevel prøve å forstå den andres perspektiv, sier Cunningham.

BIBELOVERSETTELSE: I en fullstappet Markus kirke ville Loren Cunningham mobilisere til arbeid for bibeloversettelse.
I en fullstappet Markus kirke ville Loren Cunningham mobilisere til arbeid for bibeloversettelse.

Mobilisering til misjon

Cunningham forventer at Norge blir et av fire land som mobiliserer et stort antall misjonærer de neste årene, sammen med Sør-Korea, Sør-Afrika og New Zealand.

– Jeg tror det skjer en oppvåkning i kallet til misjon i Norge, sier Cunningham, som også forventer at dagens unge vil ha en større glød for misjon enn sine foreldre:

– Du ser det ved alle stadionene som fylles. At 150.000 unge skal møtes i Brasil neste uke viser at det kommer noe nytt. Jeg har ikke sett dette i generasjoner tidligere, sier Cunningham.

LES OGSÅ:

• Her er prekenen som fikk Borg-biskopen til å advare mot Ungdom i Oppdrag-veteran

• Aldri før har UIO sendt ut flere langtidsmisjonærer, men lønna må misjonærene skaffe selv

• Rudi var sentral i norsk karismatikk. Så justerte han kursen

---

Youth With a Mission (YWAM)

  • Youth With a Mission (YWAM) er en internasjonal misjonsbevegelse grunnlagt av Loren og Darlene Cunningham i 1960. Den norske avdelingen heter Ungdom i Oppdrag (UIO).
  • Visjonen er «Å kjenne Gud og gjøre ham kjent»
  • YWAM er etablert i over 180 land.
  • Fra Norge har UIO 150 utsendte langtidsmisjonærer til andre land. De har også 190 årlige studenter på disippeltreningsskoler (DTS).

---

Morten Marius Larsen

Morten Marius Larsen

Morten Marius Larsen er nyhetsleder på religionsavdelingen i Vårt Land.

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter