Nyheter

HRW: Kina er en trussel mot menneskerettighetene

Kina utgjør en stadig større trussel mot det internasjonale menneskerettighetssystemet, hevder Human Rights Watch (HRW) i organisasjonens årlige rapport.

Rapporten mener den kinesiske presidenten Xi Jinping har skapt et overvåkingssamfunn likt det George Orwell beskrev i romanen 1984. I tillegg viser HRW til at den kinesiske staten har utviklet et sofistikert system for å overvåke og undertrykke kritikk på internett.

– Beijing har over lang tid undertrykket kritikk i landet. Nå prøver Kina å utvide denne sensuren til resten av verden, sier leder Kenneth Roth i HRW i rapporten.

Bruker økonomiske muskler
– I utlandet bruker Kina sin økte økonomiske innflytelse for å stilne kritikk og for å utføre de kraftigste angrepene på det globale systemet for menneskerettigheter siden det ble innført på midten av 1900-tallet, legger han til.

Roth beskriver hvordan Kina bruker sin innflytelse i FN til å blokkere tiltak som er ment å beskytte forfulgte menneskegrupper og hvordan landet unngår å diskutere fengslingen av uigurer og mennesker fra andre muslimske minoriteter i Xinjiang-provinsen.

HRWs årlige rapport vurderer ulike lands menneskerettighetssystem. Mens denne rapporten retter søkelyset mot Kina, peker den også på menneskerettsbrudd i land som Syria og Jemen, der de stridende partene ikke følger reglene som skal beskytte sivile.

LES OGSÅ: Kinesisk prest dømt til ni års fengsel for å motarbeide myndighetene

Nektet innreise
Rapporten ble lansert i New York etter at HRW-sjefen ble nektet innreise i Hongkong, der rapporten skulle presenteres.

Kinas utenriksdepartement sa at Roth ble nektet innreise på grunn av støtten han har vist til demonstrantene i Hongkong.

– Jeg hadde håpet å belyse Kinas økende angrep på internasjonale forsøk på å opprettholde menneskerettigheter, sa Roth i en uttalelse.

– Å nekte meg innreise til Hongkong illustrerer problemet, sa han.

---

Fakta:

---

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter