Nyheter

Kinesisk prest dømt til ni års fengsel for å motarbeide myndighetene

I Kina er det kun lov å være medlem i den statlige, protestantiske kirken. En prest i en «undergrunnskirke» ble denne uka dømt til ni års fengsel for å ha motarbeidet myndighetene og oppfordret til oppvigleri.

Pastor Wang Yi, som ledet Early Rain Covenant-kirken fram til den ble lagt ned da flere sentrale skikkelser i menigheten ble arrestert i 2018, ble mandag dømt til ni års fengsel i en kinesisk rett. Dommen handler primært om å ha motarbeidet myndighetene og oppfordret til oppvigleri.

Kirken er protestantisk, men utenfor protestantorganisasjonen som er godkjent av kommunistpartiet. Dessuten har den også nektet å registrere seg i myndighetenes registre, og er dermed en såkalt undergrunnskirke eller huskirke.

Fornærmet partiet

Wang utga et essay i 2018 der han skrev at ideologien til det kinesiske kommunistpartiet «er moralsk uforenlig med den kristne tro og uforenlig med retten til å tenke og ytre seg fritt», og desember samme år ble Wang arrestert. Det samme ble flere andre ledere i hans trossamfunn, men de fleste ble løslatt igjen etter kort tid.

· LES OGSÅ: Religionsfrihet trues i hvert femte land

Wangs kirke – Early Rain Covenant – hadde da i flere år vært en av Kines mest politisk aktive kirker. Blant annet har de hvert år markert massakren på Tiananmen-plassen i 1989, noe som ikke godtas av myndighetene.

I 2018 krevde myndighetene avvikling av alle religiøse samfunn utenfor det partigodkjente protestantiske og flere religiøse ledere ble arrestert.

Ulovlig virksomhet

Kirken har nektet å registrere seg hos myndighetene og dermed følge myndighetenes pålegg for trosutøvelsen. Wang har også trykket opp og gitt ut flere bøker om kristen kultur og kristendom. På grunn av disse tingene ble han i tillegg til dommen for oppvigleri dømt for ulovlig næringsvirksomhet. Han mister alle politiske rettigheter i tre år og fikk konfiskert eiendeler til en verdi av rundt 50.000 norske kroner.

Religionsfrihet er nedfelt i den kinesiske grunnloven, men i realiteten begrenses den sterkt, spesielt etter at Xi Jinping ble president for seks år siden. I 2018 kom ordren om at alle trossamfunn utenfor det statlig godkjente måtte avvikle virksomheten, og de siste årene har Kina i økende grad fått internasjonal oppmerksomhet for sin undertrykkelse av uigur-minoriteten i landet. Uigurene plasseres i omprogrammeringsleirer hvor de blant annet skal avlæres sin religiøse tro og praksis.

Ifølge FN er minst en million uigurer og andre muslimske minoriteter plassert i leirer i Xinjang-området.

· LES OGSÅ: USA svartelistar kinesiske selskap som dei meiner undertrykker uigurar. Oljefondet har kjøpt seg opp

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter