Nyheter

Frp-Jensen legger sprengstoff under regjeringen – presser Solberg med mulig utmarsj

Frp setter dagens Solberg-regjering nærmest på oppsigelse frem til det er avklart om statsministeren innfrir et knippe nye, harde krav fra partiet.

Det er Erna Solberg selv som må avgjøre om Frp blir i regjering etter at måneden er omme, var konklusjonen fra Frp-leder Siv Jensen etter partiets gruppemøte onsdag ettermiddag.

– Så er det i grunnen opp til henne om hun vil ta det på alvor eller ikke, sa Jensen.

Partiet vil ikke lenger sitte i regjering «for enhver pris». For Frp er nemlig «begeret fullt» etter hjemhentingen av en IS-kvinne og hennes barn. Frp har i følge Jensen advart mot beslutningen i lang tid. Partiet reagerer kraftfullt på at Solberg denne gangen lyttet mest til KrF og Venstre.

Knusende beskrivelser «Politikken i sum blir utvannet, grå og kjedelig»

Frps konklusjon på om de vil fortsette i regjering faller i månedsskiftet. Da skal sentralstyret og en strategigruppe gjøre opp status. Innen den tid må Frp ha det Jensen kaller «betydelige gjennomslag» for å fortsette.

På et pressemøte etter gruppemøtet – direktesendt av flere nettkanaler – kom Jensen i tillegg med nærmest knusende beskrivelser av regjeringens profil.

Frp-lederen sa hun lenge har hatt en oppfatning av at Høyre i for stor grad har «lent seg til KrF og Venstre» og bøyd av for mye.

– Det bidrar også til at politikken i sum blir utvannet, grå og kjedelig. Ingen av partiene er til å kjenne igjen, sa hun.

Jensen avslører: «Jeg opplever en viss slitasje mellom oss»

Overfor pressen nektet hun selv for at omtalen var knusende.

– Men det må være et tydelig prosjekt. Da kan ikke alt en regjering gjør ende i kompromisser.

Hun avslørte at hun har reagert innad mot dette i lang tid.

– Jeg har sagt i fra på vegne av Frp – lenge. Tro meg, jeg har i mye lengre tid gitt uttrykk for dette overfor våre samarbeidspartnere. At nå er tiden overmoden for at vi kjenner igjen hvert av de fire regjeringspartiene, med tydelige gjennomslag.

– Jeg opplever en viss slitasje mellom oss. Dette er en fin anledning til å komme videre, sa Jensen.

Nytt ultimatum fra Frp – under året etter bompengepresset.

I praksis stiller Jensen og Frp et nytt ultimatum, slik partiet gjorde foran bompengekrisen i fjor vår. Men denne gang er det ikke KrF og Venstre det retter seg mot, men statsministeren selv. Og Høyre.

– Vi vil definere noen veldig tydelige krav, sa hun, men nektet å svare på hva disse kan dreie seg om.

Arbeidet med kravlisten vil ifølge Jensen skje «bak lukkede dører». Jensen sier ikke om alle kravene må innfris 100 prosent.

– Jeg har snakket godt med statsministeren i veldig mange år, Men i denne spesielle saken opplever Frp at de andre partiene har tatt et betydelig steg bort, sa Jensen.

Krever kompensasjon – indirekte må da sentrumspartier gi mer, på nytt

Reaksjonene mot hjemhentingen av IS-kvinnen og barna, har født sterke reaksjoner internt i Frp. En rekke fylkesledere har ønsket at partiet skal trekke seg ut av Solberg-regjeringen. Flere har høylytt krevd kompensasjon til Frp i andre saker fordi de har måttet tåle hjemhentingen. I praksis betyr det at også de andre mindre partnerne i regjeringen må gi nye innrømmelser til Frp.

Ropstad og Grande med uttalelser

Onsdag kveld uttalte både KrF-leder Kjell-Ingolf Ropstad og Venstre-leder Trine Skei Grande seg om konflikten i regjeringen.

– At de kommer med én reaksjon i går og en annen i dag, er underlig. Det er ingen grunn til at Frp nå skal få gjennomslag for en ny kravliste. Vi er enige om en politisk plattform og jobber ut fra den, uttalte Ropstad til NTB.

Han reagerte også på at Frp hevder at sikkerheten til norske borgere ikke ivaretas.

– Jeg respekterer at Frp er uenig i saken, men når det hevdes at vi ikke ivaretar sikkerheten til norske borgere, så reagerer jeg. Vi som har satt oss inn i saken, vet at sikkerhet er prioritert, sa KrF-lederen.

Skei Grande uttalte til NRK at hun forstår at dette har vært en vanskelig tid for Frp.

– Jeg skal se på hva Frp kommer med, og så skal vi snakke sammen, sa hun til NRK om Frps varslede liste med krav.

LES OGSÅ:

---

Fakta:

---

NTB Nyheter

NTB nyheter

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter