Nyheter

Knutby-pastorer i retten for overgrep og vold

Tre pastorer i pinsemenigheten Knutby Filadelfia står tiltalt for fysiske og psykiske overgrep. Den tette gruppen rundt Åsa Waldau – kjent som Kristi brud – skal ha blitt hardt straffet: Bitt i ansikt, og gaffel som blir hugget i hender.

Bilde 1 av 2

Av: Johannes Ottestig, Dagen.se

Utenom Waldau står ytterlige to andre tidligere pastorer i den nedlagte forsamlingen tiltalt – Peter Gembäck og Urban Fält. Det flere hundre sider lange dokumentet fra den innledende etterforskningen omtales av den svenske avisen Dagen som «skremmende lesning».

Åsa Waldau, som i dag heter Åsa Jacobsson, men som også er kjent som «Kristi brud», er den som er tiltalt på flest punkter. Hun er også den som forekommer hyppigst i dokumentasjonen fra den innledende etterforskningen.

Slått med hårbørster og fluesmekkere

Seks personer har gått til søksmål mot pastorene. En av dem forteller om ørefiker samt slag med knyttnever og redskaper som hårbørster, skohorn og fluesmekkere. Kvinnen sier i politiavhør at hun iblant ble slått tre dager på rad og at det noen ganger gikk fem dager mellom hendelsene.

En annen kvinne forteller at hun, etter å ha brutt med fellesskapet rundt Åsa Waldau, kunne ligge flere timer på gulvet i angstanfall.

Gruppen rundt Waldau ble kalt «Bordet»

En tredje kvinne forteller om hvordan hun etter sommeren 2014 merket at Åsa Waldau stadig oftere snakket om «antibrud-ånden». De som ble ansett å ha denne ånden i seg ble anklaget for å motarbeide Kristi brud.

Flere personer med godt innsyn i forsamlingen har tidligere forklart at de fysiske og psykiske overgrepene i prinsipp bare gikk utover den gruppen mennesker som var nærmest Åsa Waldau. De utsatte inngikk i det såkalte «Bordet», som regelmessig møttes. Der var straff en del av hverdagen.

I avhør kaller en av saksøkerne i stedet gruppen for Åsa Waldaus «kropp». I den sammenhengen var Åsa «hodet», mens de fem kvinnene var «hånden» og de sju mennene var «foten». Blant de sistnevnte fantes det en «livvakt» og to «søyler».

En person gir i politiavhør en tredje beskrivelse av gruppen, utover «Bordet» og «kroppen». Der beskrives medlemmene som en «mur» som skulle beskytte Åsa Waldau. Og for at ingen skulle gå fra plassen sin, voktet alle hverandre.

To kvinner ble bundet sammen i Waldaus bod

At det var akkurat medlemmene i denne gruppen som hadde det verst blir også tydelig i det flere hundre sider lange dokumentet fra den innledende etterforskningen. Utover de 13 personene (inkludert Åsa Waldau) i «Bordet», nevnes bare en håndfull andre personer, og da bare i forbifarten.

En kvinne har i avhør fortalt at boden i Åsa Waldaus hus var ett av flere steder der overgrep ble begått. Ved en anledning ble to av kvinnene fra «Bordet» tvunget til å stille seg rygg mot rygg, før Åsa Waldau bandt sammen hendene deres. Åsa Waldau ba dem også om å skjemmes og gjøre opp med Gud.

Ifølge en mannlig saksøker vokste det i løpet av årene fram en kultur blant personene i «Bordet», der det ikke fikk stilles spørsmål ved straffene.

Anklager mot Waldau: Spark i magen, gaffelhugg, kloring, lugging

Åsa Waldaus tidligere ektefelle, Patrik, tilhørte «Bordet». I avhør beskriver han at Åsa Waldau, som i flere år ikke viste seg i forsamlingen, ble stadig mer frustrert og fortvilet i takt med at isolasjonen økte. Han sier at han føler med de som har blitt utsatt. Samtidig sier han også at han kan «kjenne en viss form av forståelse for Åsas handlinger».

Gjennomgående for vitnesbyrdene er at de involverte har veldig vanskelig for å huske når spesifikke hendelser har funnet sted. Iblant kan det dreie seg om spenn på flere år, eller så dreier det seg om gjentatte hendelser som flyter sammen og som derfor er vanskelig å plassere i tid.

Rettsaken omfatter totalt åtte tiltalepunkter. Men de seks punktene som gjelder Åsa Waldau består i virkeligheten av 14 ulike, anmeldte overgrepstilfeller. Søksmålet gjelder blant annet bitt i ansikt og nakke, magespark, gaffelhugg i hender, hodedunkinger, ulike former av slag, kloring, lugging, samt hopping/tramping på liggende mennesker.

Waldau synes anklagene er «urettferdige»

Åsa Waldau er som nevnt den som er tiltalt på flest punkter – i seks overgrepssaker. Hun nekter imidlertid samtlige lovbrudd, og ifølge dokumentet fra den innledende etterforskningen sier hun at hun overhodet ikke husker mange av de påståtte overgrepene.

Andre beskriver hun som overdrevne eller misforstått. Hun anklager også andre personer for å ha presset henne, og angående Urban Fält, som i dag heter Carl Fält, sier hun at hun adlød ham til punkt og prikke.

– Jeg er svært lei meg for dem jeg har såret, men jeg er også lei meg for dem som har såret meg ... Det føles urettferdig at jeg skal bli anklaget for alt det som jeg vet at vi var veldig enige om, sier hun i et avhør.

Åsa Waldau har i avhør hevdet at alle involverte bærer et ansvar og at hun selv ble kontrollert av visjonene som de andre bidro til. Hun sier samtidig at hun vil stå for det hun har gjort, men at det er feil at hun alene skal stå til ansvar for alt de har gjort sammen.

Skylder på de to andre pastorene

Peter Gembäck er tiltalt for overgrep og ulovlig tvang – i det siste tilfellet handler det om at han skal ha tvunget en person til å krype på kne samtidig som han dro i personens hår. Peter Gembäck har i avhør erkjent det han anklages for, men han har samtidig også sagt at lovbruddene var helt avhengige av miljøet i forsamlingen og den påvirkningen som Åsa Waldau og Urban Fält hadde.

Den tredje tiltalte pastoren, Urban Fält står tiltalt for seksuell utnyttelse av en person i en avhengighetsstilling. Selv ble han tvunget vekk fra Knutby høsten 2016, og i avhør forteller han at han i etterkant sendte rundt 90 brev til forsamlingsmedlemmer der han ba om unnskyldning for sin rolle.

Les også flere artikler om Knutby-menigheten:

Knutby-pastor kan være fri om to år

Tar ut tiltale mot ‘Kristi brud’

Barna skjønnmalte lederne, omtalte dem senere som falske og autoritære

• Alf Gjøsund kommenterer: Det er nesten så du ikke tror det du leser

---

Knutby-saken

  • Tre tidligere pastorer i den nedlagte pinsemenigheten i Knutby er tiltalt for vold og overgrep.
  • I en lukket gruppe rundt Åsa Waldau skal det ha skjedd overgrep og straff.
  • Knutby-menigheten kom først i søkelyset i 2004 da Alexandra Fossmo ble funnet drept i sitt hjem. Barnepiken erkjente drapet. Fossmos mann, Helge Fossmo, ble senere dømt for medvirkning til drap og drapsforsøk.
  • Fossmo løslates på prøve i april 2021.

---

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter