Nyheter

Flere psykologer – men ikke nok, mener Mental Helse

Det er hundrevis av flere psykologer i norske kommuner enn for få år siden. Forsker advarer mot å svartmale hjelpesituasjonen for psykisk syke. Mental Helse fastholder at hjelpeapparatet er for dårlig.

I kjølvannet av Ari Behns død har både krisetelefonene og helsetjenesten opplevd mye mer pågang enn normalt. Samtidig går mange ut i sosiale medier og deler egne erfaringer om et hjelpeapparat som ikke var der. Det bør man være forsiktig med, mener forsker Fredrik Wallby ved Senter for selvmordsforskning og -forebygging (SFSFF).

– Det foregår en svartmaling, blant annet i sosiale medier, med enkelthistorier. Jeg er bekymret for det.

– Du er bekymret for at noen da skal tenke at det ikke finnes hjelp og gi opp?

– Ja. Jeg er bekymret for den gruppa i akutt krise som ikke kjenner til systemet. De må vite at det finnes tilbud der ute, sier han. Wallby mener den psykiske helsetjenesten i Norge er omfattende, særlig for akutthjelp.

 

Dårlig

Organisasjonen Mental Helse er enig i at det finnes et apparat for akutthjelp, men er uenige i at hjelpen som finnes er god nok.

– Jeg kjenner meg litt provosert når jeg hører folk si at «det er bare å be om hjelp». Så enkelt er det ikke. Mange har bedt om hjelp over lang tid uten å få det. Personer som til slutt, i verste fall, klarer å ta sitt eget liv, sier landsleder Jill Arild i organisasjonen. Hun mener det er for lite langsiktig tenkning i behandlingen.

– Problemet er den langvarige behandlingen. Når pasienten i behandling begynner å vise litt bedring, blir de skrevet ut straks, sier hun.

· LES OGSÅ: AMK-sentralene melder om økning i nødanrop om selvmord

Mange flere psykologer

I 2017 vedtok Stortinget at alle kommuner skulle ha psykolog innen 2020. Samtidig ble det vedtatt å dele ut tilskudd til dette.

I januar 2020 er fasit at rundt 90 prosent av kommunene har rekruttert psykologkompetanse – mens flere av de som er igjen, er i ferd med å inngå samarbeid med nabokommuner.

I 2019 har 384 kommuner (bydeler i f. eks. Oslo regnes i denne statistikken som en egen kommune) fått tilskudd til 627 psykologer. I 2013 var det totalt 130 psykologer fordelt utover kommunene, ifølge Helse- og omsorgsdepartementet. Mental Helse er glad for denne satsingen, men mener det er for tidlig å konkludere med effekten – og påpeker at etterslepet i den psykiske helsetjenesten er stort.

Tildelingsbrevene viser at mange av psykologressursene det søkes penger til, er rettet mot barn, unge og familier. Samtidig er to tredjededeler av dem som tar livet sitt menn – med en gjennomsnittsalder på 47 år.

 

Slagside

Å øke hjelpen til denne gruppa er viktig, mener Wallby ved SFSFF.

– Det har nok vært et fokus på barn, unge og familier. Det er viktig med god hjelp til dem, men vi må bedre tilbudet rettet mot de middelaldrende mennene. Så er det et annen viktig element her, som handler om å få folk til å søke hjelp: Mange har skamfølelse knyttet til det, spesielt i den gruppa, sier han.

Tall fra Helsedirektoratet viser at allerede fra tenårene av diagnostiseres dobbelt så mange kvinner som menn med depresjon eller angst. Likevel er det i stor grad menn som tar livet sitt. Det henger sammen med hvem som søker hjelp, mener Wallby.

– Kvinner oppsøker hjelp på alle nivåer i større grad enn menn – både i nettverket av familie og venner, og profesjonell hjelp, sier han. Alkohol- og rusproblemer er også mer utbredt hos menn, og spesielt menn i denne gruppa søker ikke hjelp i tide. De kan også være vanskeligere å behandle, mener han.

– Mange av de mildere angstlidelsene og depresjonene er lettere å behandle. Mens for eksempel et langvarig alkoholmisbruk krever helt annen behandling.

· LES OGSÅ: Bondevik: – Jeg vet hvor vanskelig det kan være å søke hjelp når alt er mørkt. Men jeg vet også at det hjelper

Her kan du få hjelp hvis du har selvmordstanker

Ved akutte situasjoner - ring legevakten på 116 117 eller nødnummer 113

Disse kan du snakke med:

Mental Helse: 116 123

Røde Kors: 800 33 321

Kirkens SOS: 22 40 00 40

---

Selvmord i Norge

  • Om lag 500–600 personer begår selvmord hvert år i Norge. To av tre er menn.
  • Antall selvmord per 100.000 har gått noe ned siden 1990.
  • Median alder for selvmord er 47 år, det vil si at halvparten er eldre og halvparten yngre enn 47 år.
  • Mellom 5000 og 6000 etterlatte og nærstående berøres av selvmord hvert år.
  • Forekomsten av selvmord er omtrent den samme i Norge som i Europa, Nord-Amerika og Australia.
  • Kilde: Folkehelseinstituttet

---

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter