Nyheter

Eriksen Søreide: – Mor og barn hentes hjem fra Syria på humanitært grunnlag

Norske myndigheter henter ut et antatt sykt barn sammen med barnets mor og guttens søster fra Al-Hol-leiren i Syria.

– Det gjøres på humanitært grunnlag fordi vi frykter at det er sykdom hos barnet, sa utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) på en pressekonferanse tirsdag ettermiddag.

Fremskrittspartiet har vært klare på at barnet kunne hentes til Norge, men ikke hvis det innebar at moren også ble returnert

– Regjeringen ønsker ikke til å bidra til å returnere voksne som har sluttet seg til IS, men når det var nødvendig å hente hjem et sykt barn, gikk Høyre, Venstre og KrF sammen om å hente barnet hjem sammen med søster og mor, sa Eriksen Søreide (H).

Statsråden gjorde det klart at norske statsborgere som har bidratt i IS i Syria og returnerer til Norge, må regne med å bli straffeforfulgt.

Utenriksministeren sa det hadde vært et svært risikofylt og krevende arbeid over tid å få barnet hjem. Hun ville ikke kommentere det pågående arbeidet av hensyn til sikkerheten.

– Det er kun to personer som er internert i leirer i Syria som har bedt om konsulær bistand. Den ene har i ettertid sagt offentlig at hun ikke ønsker slik bistand. Den andre er moren så nå returnerer til Norge sammen med sine to barn. De andre norske borgerne som er i Al-Hol-leiren har ikke bedt norske myndigheter om hjelp til å returnere til Norge, sa hun.

Eriksen Søreide ba om respekt for at barna skjermes og ikke dømmes eller lastes for sine foreldres valg. Politiet bistår Utenriksdepartementet i transporten til Norge.

Den IS-siktede kvinnen og hennes to barn ble ført over grensen mellom Syria og Irak ved 14.40-tiden norsk tid, ifølge Aftenposten.

---

Fakta:

---

NTB Nyheter

NTB nyheter

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter