Nyheter

Regjeringen utreder norsk lov mot moderne slaveri

Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) vil ha slutt på utnyttelsen av arbeidere i Norge og sier regjeringen utreder en lov mot moderne slaveri.

Oslo 20191122. 
Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen legger fram regjeringens nye eierskapsmelding.
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

– Vi har startet arbeidet med å utrede en moderne norsk slaverilov for å hindre at arbeidere blir utsatt for menneskehandel og det som kalles moderne slaveri, sier Røe Isaksen til VG.

Loven som regjeringen jobber med, er etter modell av den nye britiske Modern Slavery Act fra 2015. Loven definerer straff for 17 former for moderne slaveri, blant annet tvangsarbeid, menneskehandel, seksuell utnyttelse, organtyveri og barnearbeid.

Næringsministeren sier imidlertid at den britiske loven har hatt liten virkning.

– Vi har tatt utgangspunkt i den britiske loven, men utredningen tilsier at vi må tenke oss om. Hvis vi skal ha en lov, må den faktisk virke. Samtidig må vi balansere, slik at vi ikke innfører ordninger som gir unødvendig byråkrati for bedrifter som gjør ting på riktig måte, sier Røe Isaksen til avisen.

Den britiske loven krever at selskaper som opererer i Storbritannia, med en årlig omsetning på over 430 millioner kroner, offentliggjør en «modern slavery statement». Selskapene må ikke kunne garantere at hele leverandørkjeden er fri for slavearbeid, men de må redegjøre for eventuelle tiltak, skriver VG.

MER OM MODERNE SLAVERI:

At menneskerettigheter og åpenhet er noe bedrifter kan velge bort, er uholdbart. Endelig kan vi få en lov som gjør noe med dette.

Frelsesarmeen: Vi må begynne å tro på at menneskehandel også skjer i Norge, og at ofrenes historier er sanne. Først da kan vi begynne å arbeide strukturert for et slavefritt Norge.

Lov skal tvinge fram kunnskap om korleis varer er produserte

---

Fakta:

---

NTB Nyheter

NTB nyheter

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter