Nyheter

Håndballforbundet vil ikke arrangere håndballkamper i BCC-tilknyttede Oslofjord Arena

Styret i Norges Håndballforbund har vedtatt at de ikke vil legge sine arrangementer til Oslofjord Arena. – Et homofilisyn som skaper problemer for flere av våre spillere, sier håndballpresidenten.

Bilde 1 av 2

Avgjørelsen til håndballstyret ble klar søndag.

– Eierens syn på homofili strider mot det vi ønsker å stå for i norsk håndball, sier håndballpresident Kåre Geir Lio til Vårt Land.

Etter tre dager med møtevirksomhet kom styret i Norges Håndballforbund til en avgjørelse: Alle håndballkamper blir flyttet fra Oslofjord Arena og håndballkamper vil ikke bli spilt der i overskuelig framtid.

– Det står ikke på anlegget eller profesjonaliteten til arrangør. Det er eierskapsforholdet, slår Lio fast.

Enkelt forklart: Oslofjord Arena er del av Oslofjord Convention Center (OCC) på Stokke i Vestfold. Eieren av OCC er Brunstadstiftelsen, som igjen er tett knyttet til Brunstad Christian Church – også kjent som Smiths venner.

LES OGSÅ: Alf Gjøsund: «Konservative menigheter er prisgitt markedets betingelser. Man kan ikke kreve tillit»

Klubber boikottet – flere truet med boikott

Saken om Oslofjord Arena og håndballen tok fyr like før jul. I Facebook-gruppen «Håndballtrenere» var det flere som var sterkt kritiske til at en skulle spille håndballturneringen Region Sør Cup i februar, samt finalehelga av Lerøy-serien i april, i Oslofjord Arena.

I starten av januar gikk håndballklubben Larvik Turn ut og sa at de kom til å boikotte Region Sør Cup i februar. Kort tid etter fulgte flere andre klubber opp.

– Jeg har sikkert fått mellom 20 og 30 brev fra ulike håndballklubber. Tilbakemeldingene er ganske entydige, sa generalsekretær i Norges Håndballforbund, Erik Langerud, til Vårt Land onsdag.

Det er verdisynet til Brunstad Christian Church, spesielt knyttet til seksualitet og homofili, som har opprørt en rekke klubber.

LES OGSÅ: Reagerer på håndball-boikott: – Absurd dersom man måtte rense sjelene til alle som driver business

Trondheim 20200109. 
Håndballpresident Kåre Geir Lio på pressetreff med Norges EM-lag for menn torsdag i Trondheim
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
– Eierens syn på homofili strider mot det vi ønsker å stå for i norsk håndball, sier håndballpresident Kåre Geir Lio til Vårt Land.

Kan revurdere avgjørelsen i framtiden

Nå blir Oslofjord Arena droppa – i alle fall på ubestemt. tid

– Verden går stadig framover, bit for bit. Så det kan hende at eier (Brunstadstiftelsen, journ. anm.) endrer syn eller at eierstrukturen til OCC blir endra. Da får vi eventuelt se på det på nytt, sier håndballpresident Lio.

Brunstadstiftelsens syn på homofili strider nemlig mot at som Håndballforbundet ønsker å stå for, forteller Lio.

– Vi har tatt denne saken på største alvor og lyttet til ulike parter. Jeg er både stolt og glad for at spillere, ledere og frivillige i klubbene har engasjert seg.

Håndballpresidenten er tydelig på at alle medlemmene deres skal kunne føle seg trygge.

– Nå håper vi at hele organisasjonen opplever dette som et positivt vedtak. Jeg er forberedet på ulike reaksjoner, men så langt ser det ut til å være et vedtak som folk kan identifisere seg med.

Vil ikke si noe om hvor grensa går

I forkant av håndballstyrets møte mente markedseksperter at det ville være merkelig om de landet på boikott av Oslofjord Arena. NHH-professor Ola Honningdal Grytten mente det ville være intolerant å boikotte bare på grunn av tilknytningen til Brunstad Christian Church.

– Det er som om jeg skulle ha nektet å holde foredrag i konferansesenteret i LOs bygning i Oslo og begrunnet det med at jeg ikke liker LO. Det blir helt meningsløst, sa Grytten.

Håndballpresident Lio vil ikke si noe om hvor håndballstyret setter grensa for hvem de kan forholde seg til.

– De situasjonene må vi ta når det dukker opp. Dette er ikke en boikott, det vil jeg presisere. Vi har valgt det ene alternative fremfor det andre, når vi sitter i førersetet og kan velge.

– Men dette er et ganske sterkt signal å sende?

– Vi ønsker å sende et sterkt signal, svarer Lio.

STOKKE  20150922.
Hovedinngangen til Oslofjord Convention Center i Stokke. Tirsdag ble det kjent at UDI og Oslofjord Convention Center har signert en avtale om akutt innkvartering av flyktninger på Oslofjord Convention Center i Stokke kommune. 
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Oslofjord Arena er del av Oslofjord Convention Center (OCC) på Stokke i Vestfold. Eieren av OCC er Brunstadstiftelsen, som igjen er tett knyttet til Brunstad Christian Church – tidligere kjent som Smiths venner.

Mener internasjonale mesterskap er annerledes

Håndballpresidenten sier derimot at de har forståelse for at arenaens eier har et annet syn på homofili.

– Men deres syn skaper problemer for flere av våre spillere og medlemmer. Det har vært sentralt i vår avgjørelse.

Lio og håndballstyret er klare på at båndene mellom OCC og BCC er for tette.

– Trosfrihet er en uomtvistelig menneskerett og jeg forstår at folk kan ha et annet syn på homofili, men det synet divergerer så vesentlig fra det vi tror på og står for i håndballen.

Tidligere har norsk idrett, håndballen inkludert, fått kritikk for å delta i mesterskap arrangert av land som bryter menneskerettighetene eller som straffer homofili. I 2021 er det blant annet håndball-VM i Egypt.

Lio mener mesterskap i utlandet er annerledes:

– Vi forstår at folk reagerer på det, men vi jobber i alle internasjonale forum med å fremme vårt syn om menneskerettigheter, integrering og andre ting.

– Det er én stor vesensforskjell her: Internasjonalt har vi ikke full innflytelse, da er vi ett av 200 land som skal delta i et stort felles håndballarbeid. Da må vi finne arbeidsmåter som er hensiktsmessige og jeg tror ikke boikott av mesterskap er rett måte å gjøre det på. Her hjemme har vi det overordna ansvaret og er besluttende myndighet, sier Lio.

Har hatt positiv dialog med OCC

Norges Håndballforbund trekker fram strategiplanen for perioden 2019-2022 som begrunnelse for å ikke bruke Oslofjord Arena.

I planen heter det blant annet at «organisasjonen norsk håndball skal preges av åpenhet og inkludering», og at «håndballen vil motarbeide mobbing, og vil praktisere nulltoleranse for diskriminering og trakassering uansett kjønn, etnisitet, livssyn, seksuell orientering og funksjonsevne.»

– Forbundsstyret opplever at den positive dialogen Norges Håndballforbund og OCC har hatt, har beveget OCC og deres forhold til trossamfunnet. Vi er spente på å se utviklingen i arbeidet med arenaens fremtidige eierskapsstruktur, sier presidenten i en pressemelding.

– Hvordan har OCCs forhold til Brunstad Christian Church beveget seg?

– Det kan du prate med OCC om, men OCC har eierskapet i selskapet sitt til vurdering, svarer Lio på Vårt Lands spørsmål.

LES MER OM SAKEN:

Har fått ras av meldingar frå handballklubbar. No kan all bruk av BCC-kopla arena stanse

Boikotter håndballfinaler fordi arenaen er tilknyttet Brunstad Christian Church

Håndballforbundet i trøbbel etter Facebook-innlegg om behandlingen av homofile

---

Brunstad Christian Church

  • Brunstad Christian Church er et verdensomspennende kristent trossamfunn som oppsto i årene etter Johan Oscar Smiths omvendelse i mai 1898.
  • I Norge består BCC av 19 lokalmenigheter som også er organisert som selvstendige foreninger med egen økonomi og ledelse.
  • BCC hadde i 2018 et driftsresultat på 143,3 millioner kroner, der hoveddelen av inntektene kom i form av gaver og kollekter fra medlemmer, andre givere og lokalmenigheter.
  • I 2018 mottok BCC tilskudd fra stat og kommuner for 8.235 norske medlemmer. Samlet stats- og kommunetilskudd for 2018 utgjorde 9,5 millioner kroner.
  • Brunstadstiftelsen ble opprettet av BCC i 2002. Noe av hovedhensikten med at menigheten etablerte Brunstadstiftelsen var å ha et skille mellom menigheten som trossamfunn på den ene siden, og næringsdrift og eiendomsforvaltning på den andre siden.
  • Brunstadstiftelsen driver blant annet Oslofjord Convention Center, og videre Oslofjord Arena, på Brunstad i Stokke i Vestfold.
  • Kilde: BCC

---

Hans-Olav Rise

Hans-Olav Rise

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter