Nyheter

Bondevik: – Det vil bli bedre

Da tidligere statsminister og KrF-leder Kjell Magne Bondevik følte seg verdiløs, var det støtte fra familie og venner og hjelpeapparatet som hjalp ham ut av mørket. Nå ber han andre som sliter, om å oppsøke hjelp.

– Jeg vet hvor vanskelig det kan være å søke hjelp når alt er mørkt. Men jeg vet også at det hjelper. Jeg vil gjerne slutte meg til Maud Angelicas budskap om å søke hjelp, sier Kjell Magne Bondevik.

Mandag skrev Vårt Land om at AMK-sentralene melder om økning av nødanrop om selvmord. De siste ukene har flere også tatt kontakt med andre hjelpetjenester. Trenger du selv hjelp, ligger det telefonnumre du kan ringe i faktaboksen.

Da Bondevik «møtte veggen» i 1998 og sykmeldte seg på grunn av depresjon, var det første gang en norsk statsminister var åpen om egen psykiske sykdom. Bondevik valgte å søke profesjonell hjelp og kom tilbake i jobb etter en drøy måned. Nå vil han bruke sine egne erfaringer til å komme med et budskap:

– Det vil bli bedre, og du kan komme tilbake. Jeg kom tilbake som statsminister etter å ha vært syk, sier han.

Verdiløs

Bondevik snakker i dag åpent om hvor mørkt han hadde det mens han var syk.

– Da jeg ble sykmeldt, følte jeg at jeg ikke var verdt noe som menneske mer. Det vil mange si er litt rart, med tanke på at jeg var statsminister, partileder og innvalgt til Stortinget. Men det var slik. Jeg følte meg null verdt, sier han.

– Det som virkelig betydde noe for å få bygd opp igjen selvfølelsen, var at familien min sa at jeg har betydd mye for dem. De aller nærmeste kan ha mye å si i en slik situasjon.

Bondevik tenkte tanken på å avslutte livet da depresjonen var på det verste.

– Det jeg kan si, er at tanken var innom hodet mitt, men den forsvant fort igjen. Det var ikke noe jeg virkelig vurderte eller grubla på. Men jeg kan ut fra mine egne erfaringer forstå at noen kommer dit at de vurderer det. Noen ganger blir alt så mørkt at du tror det ikke er noen utvei.

Åpenhet

Da Bondevik ble syk, var det veldig tabubelagt å snakke om psykiske helseproblemer. Nå er det enklere, mener han.

– Det er mer åpenhet nå, men vi har fortsatt en vei å gå. Jeg mener psykisk sykdom må alminneliggjøres. Brekker du et ribbein på kroppen, snakker du helt åpent om det. Brekker du et ribbein «inni deg», er det mye vanskeligere å snakke om. Det skillet vil jeg være med på å bryte ned.

Han mener psykisk og fysisk sykdom må sidestilles.

– Det er fortsatt noen som ikke bruker begrepet sykdom. Men det er det. Depresjon er en psykisk sykdom. Det må aksepteres på samme måte som en somatisk sykdom. Derfor har man også medisiner mot det.

LES OGSÅ:

---

Fakta:

  • Her kan du få hjelp hvis du har selvmordstanker Ved akutte situasjoner - ring legevakten på 116 117 eller nødnummer 113
  • Mental Helse: 116 123
  • Røde Kors: 800 33 321
  • Kirkens SOS: 22 40 00 40

---

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter