Nyheter

Avviser fritt skolevalg

Fylkespolitikere, fagbevegelsen og elever frykter fritt skolevalg vil ramme skolesvake ungdommene hardt. Regjeringen ønsker å styre alle fylker.

Oslo  20181029.
Statsminister Erna Solberg (H) og kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner (H) snakker med elever på byggfag under lanseringen av regjeringens nye integreringsstrategi. Lanseringen foregår på Hellerud videregående skole i Oslo mandag formiddag.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Sandra Åberg Kristiansen er ungdomsleder i El og IT-forbundet – og utdannet elektriker i Trondheim fra det hun kaller nærskolen. Nå slår hun ring om alle nærskolene – og advarer kunnskapsminister Jan Tore Sanner (H) og regjeringen mot å påtvinge alle fylker karakterbasert opptak til videregående, eller såkalt fritt skolevalg.

– Jeg hadde aldri blitt elektriker om det hadde vært fritt skolevalg. Da måtte jeg ha flyttet bort fra byen som 16-åring og bodd på hybel, noe jeg ikke var moden for, sier Kristiansen til Vårt Land.

Hun frykter at fritt skolevalg gir A-, B- og C-skoler. A-skoler for de skoleflinke, B-skoler for de med middels karakterer og C-skoler for de svakeste.

Motivasjon

75,3 prosent av dem som begynte på videregående skole i 2013, fullførte innen fem år, viser tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB). Regjeringens mål er at ni av ti elever skal fullføre videregående skole.

Ungdomslederen i EL og IT Forbundet tror flere vil falle ut av videregående om det blir fritt skolevalg:

– Vi vil ikke få flere motiverte elever av at de må flytte langt for å bli det de vil.

Hun finner det også underlig at samtidig som regjeringen sier den skal flytte oppgaver fra staten til fylkene, så vil regjeringen frata fylkene retten til å styre opptaket til videregående.


Sandra Åberg Kristiansen er ungdomsleder i El og IT-forbundet – og utdannet elektriker i Trondheim fra det hun kaller nærskolen. Foto: Sandra Skillingsås

To forslag

I dag bestemmer fylkene selv inntaksreglene. Men i fjor sommer sendte kunnskapsminister Sanner to alternative forslag til fritt skolevalg ut på høring: Velge mellom fritt skolevalg i hele fylket, eller dele inn fylket i flere inntaksregioner som gir reelt fritt skolevalg – eller velge fritt skolevalg i hele fylket som normalordning.

Høringen, som ble avsluttet ved årsskiftet, viser at flertallet av høringsinstansene avviser regjeringens styringsønske.

«Fritt skolevalg eller karakterbasert skoletildeling, vil gi elever med høye karakter fra grunnskolen økte valgfrihet i valg av skole. Dette er normalt elever med høy sosioøkonomisk status. Denne friheten vil begrense andre elevers muligheter til å få opplæring ved ønsket skole», sier Trøndelag fylkeskommune i vedtaket fra fylkestinget.

Hybel

Elevorganisasjonen sier at elever vil bli tvunget vekk fra skoler i nærmiljøet:

«Hvis man ikke oppfyller den reelle muligheten til å velge bortfaller poenget med et fritt skolevalg, og hvis det blir store reiseavstander kan man tvinge elever til å flytte på hybel eller reise uforholdsmessig langt for å delta i undervisning.»

Frafall

Utdanningsforbundet peker på at karakterbasert skolevalg «vil gjøre det vanskeligere for elevene å komme inn på sin nærskole, og vil øke antallet elever som må reise langt, eller bo borte under opplæringen»:

«Dette kan videre føre til at færre elever gjennomfører videregående opplæring.»

Forbundet, som organiserer lærere og skoleledere i videregående, mener «inntaksordninger må i størst grad gi alle elever, ikke bare de med best karakterer, likeverdige muligheter til å velge utdanningsprogram og skole ut fra evner og interesser.

Lavstatusskoler

LO sier nei til fritt skolevalg. Arbeidstagerorganisasjonen «er bekymret for en utvikling i videregående opplæring i retning av A, B og C-skoler, der de teoristerke elevene klumper seg i noen skoler, mens de elevene som har lavest grunnskolepoeng, og ofte sviktende motivasjon, klumper seg på andre skoler. Det sier seg selv at det lett blir bedre læringsmiljø på skoler med mange høyt presterende og motiverte elever, enn på «lavstatusskoler», skriver LO.

Skolelederforbundet «finner det unaturlig at man nasjonalt skal bestemme fritt skolevalg og gi føringer for inntaksområder ved inntak til fylkeskommunale tilbud».

LES OGSÅ:

• Skrev billedbok for å forberede sønnen på at morfaren skulle dø

• Knallhardt ut mot ny dåpstekst: – Ubegripelig

• Håndball-nei: – Absurd å måtte rense sjelene til alle som driver business

---

Opplæring

  • Ved årsskiftet hadde disse fylkene fritt skolevalg: Oslo, Oppland, Vestfold, Aust-Agder, Rogaland, Hordaland, Sogn og Fjordane, Møre og Romsdal, Finnmark.
  • Disse hadde fritt skolevalg i inntaksområder: Akershus, Hedmark, Vest-Agder, Nordland, Troms.
  • Disse hadde inntak etter nærskoleprinsippet: Østfold, Buskerud, Telemark, Trøndelag.

---

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter