Nyheter

Trump etter angrepet på base: – Alt står bra til

Et titalls raketter rammet natt til onsdag basen Ain al-Assad i Irak. Norge har rundt 70 soldater ved basen.

Etter angrepet skrev USAs president Donald Trump på Twitter:

– Alt står bra til. Raketter ble avfyrt fra Iran mot to militærbaser i Irak. Kartlegging av omkomne og skade foregår nå. Så langt, så bra, skriver Trump.

Det er foreløpig ikke bekreftet noen omkomne i det iransk TV kaller et hevnangrep etter at USA likviderte den iranske generalen Qasem Soleimani i et droneangrep fredag.

– Vi har det mektigste og mest velutstyrte militæret i hele verden, uten tvil, tilføyer Trump.

Han skriver at han vil komme med en uttalelse onsdag lokal tid.

Rett etter angrepet styrtet et Boeing 737-fly med minst 170 passasjerer og kabinansatte i Iran. Røde Kors lokalt sier at det ikke er mulighet for å finne overlevende.

Norske styrker

Norge har rundt 70 soldater ved basen, og har siden 2015 har deltatt i den USA-ledede koalisjonen mot IS i Irak.

– Vi har fått tilbakemeldinger på at ingen norske soldater er kommet til skade under angrepene, sier pressetalsmann Brynjar Stordal ved Forsvarets operative hovedkvarter, til NTB.

Det norske styrkebidraget var til å begynne med stasjonert i Arbil i Nord-Irak, men ble i 2017 flyttet til Ain al-Asad-flybasen i Anbar-provinsen i Vest-Irak, rundt 200 kilometer fra grensa til Syria.

Det danske forsvaret opplyser til Ritzau at heller ingen danske soldater er skadd i angrepet.

Basen ble også utsatt for et lignende angrep i desember. Da kom de norske soldatene seg fra hendelsen uten at noen ble rammet.

LES OGSÅ: Hva kommer ut av Iran-krisen – ond sirkel av hevnangrep eller...?

«Modige krigere»

– Denne morgenen har modige krigere fra Irans Revolusjonsgarde gjennomført en vellykket operasjon kalt «Operasjon Martyr Soleimani» ved å avfyre et titalls raketter mot basen til terrorister og invaderende amerikanske styrker, melder det iranske nyhetsbyrået ISNA ifølge ABC.

Til CNN opplyser en kilde at irakiske soldater er drept i angrepet. Ingen amerikanske soldater skal være drept, skriver kanalen.

Truer med flere angrep

Revolusjonsgarden hevder at Ain al-Assad er «fullstendig ødelagt» etter angrepene.

Samtidig truer de med flere angrep om USA hevner seg, og ber amerikanske styrker trekke seg ut av regionen.

– Vi advarer alle amerikanske allierte, som ga sine baser til en terrorhær, om at ethvert territorium som starter aggressive handlinger mot Iran, vil bli et mål, sier garden via nyhetsbyrået IRNA.

Ifølge Fox News' utenrikskorrespondent i landet, Jennifer Griffin, ble det skutt raketter «over hele landet», og TV-kanalen Al-Mayadeen melder om eksplosjoner i Arbil i Nord-Irak. Nyhetsbyrået AFP melder at angrepet startet like over midnatt, og kom i tre runder.

Forhøyet sikkerhet

Pentagon bekrefter at Iran har skutt «et titalls» raketter mot amerikanske styrker. De melder at rakettene ble avfyrt mot to baser.

– De siste dagene, og som svar på iranske trusler og handlinger, har forsvarsdepartementet gjort alle nødvendige tiltak for å ivareta og sikkerheten til vårt personell og våre partnere, heter det i uttalelsen.

Videre skriver de at det den siste tiden har vært høyere sikkerhet rundt basene på grunn av indikasjoner om angrep fra Iran.

– Vi evaluerer nå situasjonen og hvordan vi skal reagere, heter det i uttalelsen fra Pentagon.

Angrepet kommer samme dag som USAs president Donald Trump dempet trusselen om å angripe iranske kultursteder, etter å ha blitt advart om at et slike angrep vil være krigsforbrytelse.

– Hvis det er slik loven er, så vil jeg føye meg etter den, sa Trump tirsdag.

Kjenner til situasjonen

I en uttalelse etter angrepet sier Det hvite hus sier at Trump «overvåker situasjonen».

– Presidenten har blitt informert og overvåker situasjonen nøye, og konsulterer sitt nasjonale sikkerhetsteam, skriver pressesjef Stephanie Grisham på Twitter.

Både nasjonalforsamlingen i Irak og deres statsminister Adel Abdul-Mahdi har bedt USA-ledede styrker om å forlate landet, noe USA nekter å gjøre.

Basen som nå er under angrep, er ifølge Washington Posts utenrikskorrespondent Liz Sly, den samme som Trump ville at Irak skulle betale for.

– Vi har en usedvanlig dyr flybase der, som kostet millioner av dollar å bygge. Vi drar ikke med mindre de betaler oss tilbake for den, sa Trump søndag

(©NTB)

LES MER:

---

Fakta om norske styrker i Irak

  • * Norge har rundt 70 soldater i Irak, der de siden 2015 har deltatt i den USA-ledede koalisjonen mot IS.
  • * De norske soldatene er i landet på invitasjon fra irakiske myndigheter og er del av en kjernegruppe på 20 land i koalisjonen.
  • * Hoveddelen av det norske styrkebidraget var til å begynne med stasjonert i Arbil i Nord-Irak, men ble i 2017 flyttet til Ain al-Asad-flybasen i Anbar-provinsen i Vest-Irak, rundt 200 kilometer fra grensa til Syria.
  • * Det norske bidraget har som oppgave å gi råd og trene irakiske sikkerhetsstyrker.
  • * Norge har også et mindre antall personell stasjonert andre steder i Irak, men Forsvaret ønsker ikke å opplyse hvor mange eller hvor de befinner seg.
  • * USA har rundt 5.200 soldater i Irak, men den irakiske nasjonalforsamlingen vedtok søndag at koalisjonens styrker må forlate Irak.
  • * Bakgrunnen for vedtaket var USAs likvidering av den iranske generalen Qasem Soleimani i Bagdad.
  • * Tyskland varslet tirsdag at de har begynt tilbaketrekking fra Irak, mens norske myndigheter opplyser at de avventer en klargjøring fra irakiske myndigheter. (NTB)

---

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter