Nyheter

Minst 40 trampet ihjel i Soleimanis begravelse. Titusener sørgende iranere i gatene

Gravlegging av likvidert general måtte utsettes på grunn av, panikk og trengsel.Minst 40 er trampet eller klemt ihjel.

Den iranske generalen Qasem Soleimani skulle begraves begraves tirsdag i sin hjemby Kerman sørøst i Iran. Men som følge av trengselen er selve gravleggingen av den populære generalen utsatt, melder det iranske nyhetsbyrået ISNA. Flere iranske medier, som siterer lokale tjenestemenn, melder at minst 40 mennesker er bekreftet omkommet og 213 er skadd.

Likposer

Kisten ankom Kerman tidlig tirsdag morgen, og TV-bilder fra steder viser tusenvis av sortkledde mennesker i gatene, melder Reuters som siterer det iranske nyhetsbyrået IRNA.

Revolusjonsgardens leder Hossein Salami er på plass i Kerman, og foran tusenvis av svartkledde mennesker lovet han å «sette fyr» på plasser som støttes av USA.

– Død over Israel, svarte folkemengden i Soleimanis hjemby, hvor en massiv folkemengde har møtt fram, i likhet med i de andre byene som generalens kiste har vært innom de siste dagene.

Soleimani var leder for den iranske Revolusjonsgardens elitestyrke, men ble drept i et amerikansk droneangrep 3. januar. Han er regnet som Irans nest mektigste mann, etter ayatollah Ali Khamenei.

Kisten fraktes rundt i landet

Det har vært flere markeringer for Soleimani siden drapet fredag, blant annet tok flere hundre tusen mennesker farvel søndag da generalens kiste ble fraktet gjennom byen Ahvaz sørvest i Iran og deretter til sjiamuslimenes hellige by Mashhad nordøst i Iran.

Foruten Soleimani ble minst fem andre mennesker drept i angrepet, blant dem nestlederen i Hashed al-Shaabi, også kjent som Folkets mobiliseringskomité, Abu Mahdi al-Muhandis.

Million i Teheran

Kisten med Soleimani ankom Kerman sørøst i landet tidlig tirsdag morgen. Dagen før tok et stort antall iranere i hovedstaden Teheran farvel med mannen som for dem var en folkehelt. Blant dem var Irans øverste leder ayatolla Ali Khamenei, som gråt ved kisten til generalen, som sto ham svært nær.

Det finnes ikke noe uavhengig anslag, men flyfoto og internasjonale medier anslår at minst en million mennesker fylte Teherans gater. Folkemengden var også synlig på satellittbilder.

Det er første gang i historien at Iran ærer en mann ved å holde minneseremonier i flere byer, noe som ikke engang skjedde da den islamske republikkens grunnlegger ayatolla Ruhollah Khomeini døde i 1989.

– Vi er her i dag for å vise respekt for den store kommandanten for det hellige forsvar, sier en av de sørgende som hadde reist fra byen Shiraz for å overvære begravelsen tirsdag.

Økte spenninger mellom USA og Iran

Det amerikanske angrepet har ført til økte spenninger mellom Iran og USA, og det har kommet trusler i begge retninger. Iran har lovet hevn, mens USAs president Donald Trump har truet med flere angrep om Iran gjengjelder likvideringen av Soleimani.

Irans utenriksminister Mohammad Javad Zarif får blant annet ikke visum til å delta på FN-møtet i New York torsdag, ifølge flere medier

Ifølge nyhetsbyrået skulle Zarif delta i en debatt i FNs sikkerhetsråd om multilateralisme, noe som også ville være hans første mulighet å snakke med verdens diplomater etter det amerikanske angrepet.

Verken Iran eller USA har bekreftet innreisenekten, men ifølge Foreign Policy varslet Washington mandag FNs generalsekretær António Guterres om at de ikke ville gi Zarif visum.

Tidligere har USA ventet til siste liten før de har gitt Zarif og hans ansatte visum. Før har de fått visum med strenge reiserestriksjoner.

(©NTB)

Les flere saker fra Vårt Land

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter