Nyheter

Hareides høyre hånd melder seg ut av KrF

Emil André Erstad har vært leder i KrFU og var Knut Arild Hareides nærmeste rådgiver under retningsstriden. Nå melder han seg ut av partiet. – Jeg ser et helt annet KrF i dag enn det vi kunne fått, sier han.

– Å melde seg ut av et parti som du har vært med i så lenge, er en avgjørelse du ikke tar over natten, sier Emil André Erstad til Vårt Land.

Han var Knut Arild Hareides nærmeste rådgiver under retningsstriden høsten 2018. Nå melder han seg ut av Kristelig Folkeparti.

– Det skyldes den politiske retningen KrF har tatt siden retningsvalget, sier Erstad.

• LES MER: Emil André Erstad: Derfor melder eg meg ut av KrF

Ser «et helt annet KrF» enn Hareides

– Jeg er ikke enig i doktrinen om at vi alle er KrF-ere uansett hvilken vei det går, som ble gjentatt av så mange i partiet i fjor høst, sier Erstad.

Hva legger du i det?

– Forskjellen på de to valgene var veldig stor. Nå tror jeg vi ser konsekvensene, hva slags KrF vi får med det ene av de to valgene.

Han ser «et helt annet KrF nå».

– Den beste illustrasjonen på det er hvordan KrF motsatte seg å utrede forbud mot homoterapi, men tilsynelatende hadde mindre problemer med å stemme mot et forslag om å la ureturnerbare asylsøkere få jobbe. Det er en politisk prioritering som jeg ikke lenger kan stå inne for, sier Erstad.

– Hva slags KrF er det du ser nå?

– Det er et smalere KrF, et KrF som prioriterer helt andre saker enn det kunne fått med Hareide. Et eksempel på det er bompengeforliket fra i fjor sommer. Plutselig var KrF villig til å bla opp milliarder av kroner for å tilfredsstille Frps bompengemotstand for så å godta kutt i grunnleggende sosiale ordninger da statsbudsjettet kom på høsten.

Knut Arild Hareide ett år etter veivalget: «Rådet jeg ga står seg enda bedre i dag»

Emil Andre Erstad

Det satt langt inne for Emil André Erstad å melde seg ut av KrF. Foto: Erlend Berge

Blir partiløs – foreløpig

Melder du deg inn i et annet parti?

– I første omgang melder jeg meg bare ut av KrF.

I sin faste spalte i Vårt Land skriver den tidligere KrF-toppen om hvordan det er å ta valget om å melde seg ut av et parti du har brukt år og krefter på.

– For meg satt det langt inne. Det er en veldig spesiell relasjon, en dyp lidenskap og kjærlighet til partiet. Det gjør at det tar tid før du ser at det er riktig. Men det har ikke vært til å komme utenom for min del.

Erstad sluttet i jobben som politiske rådgiver bare én måned etter at KrF valgte å søke samarbeid med borgerlig side på skjebnelandsmøtet 2. november.

I fjor høst fortalte han om hvordan han opplevde det politiske dramaet høsten 2018 i boka Hareides fall. Der rettet han anklager om svik mot de daværende nestlederne, Kjell Ingolf Ropstad og Olaug Bollestad.

– Det jeg følte var at han ga dem lillefingeren, så tok de hele hånda, utdypet Erstad i et stort intervju med Vårt Land.

– Smertegrensen min går her

I boka skrev han rett ut at han er bitter.

Er det vanskelig å bli i partiet etter å ha stått i det sjøslaget retningsvalget var og tapt?

– Alle som har meldt seg ut av KrF har ikke skrevet en bok om KrFs retningsvalg. Det blir veldig naivt å tro at det ikke har hatt en stor påvirkning på beslutningen. Men den rasjonelle begrunnelsen står jeg like fullt ved.

Et flertall av de «røde» delegatene på KrFs skjebnelandsmøte er fortsatt med i partiet, men listen over utmeldinger begynner å bli lang. Nylig meldte nestlederen i Agder KrF, Irene Solli, seg ut.

– Hva tenker du om den utviklingen?

Det er det opp til andre å gjøre seg sine tanker om. Jeg registrerer at mange av de som delte mitt syn er ute av partiet. Jeg har respekt for de som velger å bli, men smertegrensen min går her, svarer Erstad.

Fortsetter i Drivkraft-styret

Emil André Erstad ble ansatt som Knut Arild Hareides politiske rådgiver i 2016. Han var leder for Kristelig Folkepartis Ungdom fra 2013 til 2015.

Erstad fortsetter i styret til Drivkraft, et kristendemokratisk nettverk av dominert av nåværende og tidligere KrF-medlemmer som sto på rød side i retningsstriden.

Han jobber i dag som kommunikasjonssjef i Den norske Helsingforskomité.

Les mer om etterspillet etter retningsstriden:

Nestlederen i Agder KrF melder seg ut

Derfor melder hun seg ut: «Kall meg gjerne en ureturnerbar KrF-politiker»

Flertall «røde» KrF-ere har ikke forlatt partiet

Tidligere sentralstyremedlem melder seg ut av KrF: – Jeg ville ikke stemt på denne regjeringen

---

Fakta:

---

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter