Nyheter

Flere KrF-profiler møter drama om fremtiden på Stortinget – knapt sikkert noe sted

Stortingsplass etter neste valg er usikkert for KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad og en rekke av dagens kjente partiprofiler kan ryke ut.

Bilde 1 av 3

Olaug Bollestad ville ut fra de siste gallupene i Vårt Land vært den eneste av dagens KrF-topper med utsikt til sikker plass på Stortinget etter neste valg. Alt nå tegner partiets nominasjon av kandidater før 2021 til å bli en nervøs forestilling.

– Den kan bli svært dramatisk og preget av at en rekke sentrale KrF-politikere ikke ligger an til stortingsplass, sier valgforsker Johannes Bergh ved Institutt for samfunnsforskning.

Selv partiets leder lever farlig. I dag har Ropstad mandat fra Aust-Agder, et valgdistrikt som slett ikke gir noe sikkert utjevningsmandat.

Avisen Fædrelandsvennen skisserte før helgen muligheten for at Ropstad kan måtte toppe valglistene både fra Aust-Agder og Vest-Agder for å sikre seg plass på Stortinget. I Vest-Agder står KrF nemlig sterkere. Men i så fall må parlamentarisk leder Hans Fredrik Grøvan ta til takke med andreplassen, dersom han ønsker renominasjon.

Blir han nummer to? Da kan Grøvan være i fare

Og skulle KrF komme over sperregrensen, er det slett ikke sikkert at Grøvan da får noe utjevningsmandat fra andreplassen og kan dermed ryke ut av Stortinget. For andre av kollegene i dagens stortingsgruppe er også fremtiden særdeles utrygg:

• Møre og Romsdals Steinar Reiten kom inn på utjevningsmandat sist. Men oppslutningen i det som var et storfylke for KrF på Kjell Magne Bondeviks tid, er synkende.

• Sogn og Fjordanes Tore Storehaug – finanstalsmann og ungt talent i partiet – kan også bli feid ut om ikke partiet hever seg godt over sperregrensen på fire prosent. Storehaug har i dag et utjevningsmandat.

• De andre utjevningsmandatene har Torhild Bransdal (Vest-Agder), Geir Toskedal (Rogaland) og Geir Jørgen Bekkevold (Telemark). Sistnevnte sier uansett takk for seg på Stortinget.

Olaug Bollestad – eneste sikre stortingsplass om det var valg nå.
Olaug Bollestad – eneste sikre stortingsplass om det var valg nå.

Slik er det ikke lenger sikkert der det før var KrF-sikkert

Dersom KrF havner like under sperregrensen anses bare Rogaland, Hordaland og Vest-Agder som fylker der KrF kan kapre direktemandat. Men om partiet havner over grensen, er det ikke sikkert at Hordaland «premierer» KrF med et utjevningsmandat.

– Hvor utjevningsmandatene havner avhenger av hvor mange «ubrukte» stemmer et parti har i valgdistriktene. Men også et sted KrF ligger godt an, kan et annet parti ha flere ubrukte stemmer og bli tildelt utjevningsmandatet, forklarer Bergh.

– Sperregrensen er avgjørende for KrFs styrke etter neste valg. Det er stor forskjell på å havne like over og kanskje få 6-7 mandater – og å ende opp like under med ett til to mandater, påpeker han.

Hareides arvtaker får det ikke lett

Nettopp Hordaland kan fort bli sted for KrF-dramatikk: Etter at Knut Arild Hareide sa nei til en ny stortingsrunde, må det jaktes på ny listetopp. Partiets bistandsminister, Dag Inge Ulstein, inngår i spekulasjoner og «korridorprat» om ny toppkandidat, men har selv ikke gitt noen signaler om hvordan han stiller seg.

– Det er flere gode navn til den topplassen, både folk med lang fartstid og unge folk, sier hordalending og fylkesleder Morten Helland i Vestland KrF.

Resultatet ved lokalvalget var begredelig for KrF i Hordaland – og partiet kan slite med å hente inn styrke til direkte stortingsplass. I folkerike Bergen tapte KrF stor styrke og like før jul viste en lokalgallup lave 1,3 prosent.

Samme liste i flere valgdistrikter?

Selv om Hordaland fra nyttår sammen med Sogn og Fjordane utgjør storfylket Vestland, er valgdistriktene fortsatt de samme i 2021. Slik er situasjonen også i nye Agder. I KrF er det fylkesårsmøtene i mars som setter ned nominasjonskomiteer og eventuelt bestemmer seg for om lister skal være like for valgdistriktene i de nye storfylkene.

– Noe slikt har ennå ikke vært diskutert hos oss. Derfor vil jeg ikke uttale meg om dette foreløpig, sier fylkesleder Helland.

For partileder Ropstad kan Agders fylkesårsmøte i mars gi en foreløpig avklaring om han kan toppe to og ikke bare én – usikker – KrF-liste.

Drama om personer i listetrøbbel kan fort stjele overskriftene

I anbefalingene fra KrF sentralt skal nominasjonsmøtene før stortingsvalget avvikles i løpet av november. Men slaget om topplassene pågår i praksis i månedene før. Om galluptall forblir lave, kan medieinteressen for nominasjonene og fremtiden til KrF-profiler i fare bli et stort tema.

– Det kan stjele oppmerksomhet og oppslag kan handle mer om dramatikk enn KrFs politikk. Men slikt er gjerne typisk for mediebildet foran et valg, sier valgforsker Bergh.

I sin tid var selv KrF-leder Høybråten uten plass – satte hardt mot hardt

En mulig løsning for partier som vil berge stortingsplass for partilederen sin, har tidvis vært å manøvrere frem plass i et sikrere valgdistrikt enn hjemfylket. Da Dagfinn Høybråten overtok som KrF-leder i 2004, manglet han sikker topplass.

Hvor Høybråten skulle stille, utviklet seg etter hvert til en mediefarse. I ettertid avslørte han i biografien at han internt stilte partiet ultimatum: Løsning – eller at han trakk seg som partileder. Det endte til slutt med topplass i Rogaland.

KrFs generalsekretær Geir Morten Nilsen svarer dette om partiet sentralt vil foreta seg noe for å skaffe ledende KrF-ere sikre stortingsplasser:

– Nominasjonsprosessene organiseres lokalt og partikontoret går ikke inn i dem, sier han.

LES MER POLITIKK:

---

Nominasjon

  • Året i forveien starter stortingspartiene løpet med å nominere kandidater til stortingsvalget. For de fleste partiene er høsten 2020 avgjørende for hvem som topper listene ved valget i 2021.
  • KrF anbefaler fylkeslagene nominasjonsmøter i november. Sent på våren kommer nominasjonskomiteene i sving.
  • Flere partier har gjennom årenes løp hatt trøbbel med å sikre listeplass til topper eller profiler de må ha på Stortinget.
  • En av de mer spesielle hendelsene var da SV i 1989 ikke fikk plassert sin nye partileder den gang, Erik Solheim, i hjemfylket Oslo. Løsningen ble til slutt førsteplass i Sør-Trøndelag.
  • Selv om valget i 2021 avvikles med nylig sammenslåtte fylker, beholdes valgdistriktene slik de fylkesvis var før sammenslåingene.

---

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter