Nyheter

Maud Angelicas minneord til sin far: – Grenseprengende tale

Nytt i norsk sammenheng med en så grensesprengende åpenhet om det som ligger bak selvmordet til en i dette tilfellet offentlig kjent person, mener forsker.

Bilde 1 av 2

Ari Behns datter Maud Angelica (16) oppfordret i et gripende minneord andre som sliter om å søke hjelp.

– Det finnes alltid en utvei, selv om det ikke føles sånn, sa Maud Angelica da hun talte i farens bisettelse fredag. Moren Märtha Louise sto ved siden av henne.

Snakke om andre

Under minneordet trakk hun spesielt fram at det alltid finnes en utvei for alle som har gått igjennom psykisk sykdom, selvskading, dårlig selvfølelse eller selvmordstanker.

– Det er folk der ute som kan og vil hjelpe. Du kan få hjelp og ting kan bli bedre. Alle i denne verden fortjener kjærlighet og glede. Det gjør du også, sa hun.

Forsker og psykologspesialist Fredrik Walby ved Nasjonalt senter for selvmordsforskning og -forebygging beskriver minnetalen som grensesprengende i sin åpenhet omkring farens dødsfall.

– Det var en utrolig åpen og dekkende tale, som tydelig fikk fram hvordan faren har slitt og vært langt nede forut for selvmordet. Hun uttrykte helt konkret at han var psykisk syk over lang tid. Jeg tror det nettopp er viktig å få fram de sidene som er årsaken til at noen tar selvmord, samtidig som man opplever det meningsløse i handlingen, sier Walby.

 

Noe nytt i norsk sammenheng.

Walby mener det er nytt i norsk sammenheng med en så grensesprengende åpenhet om det som ligger bak selvmordet til en i dette tilfellet offentlig kjent person, og mener at det vil være til hjelp for andre som sliter så tungt.

– Det er fint at Maud Angelica i talen trakk fram disse sidene, og at hun også rettet budskapet direkte til dem som ikke bare sliter med selvmordstanker, men også med selvskading og andre psykiske problemer, sier psykologspesialist Fredrik Walby.

Han påpeker at datterens minnetale gav et mye mer nyansert syn på dødsfallet, enn det generelle medietrykket etter selvmordet, som Walby opplever har vært preget av unødig mye dramatisering og glorifisering.

Viktig budskap

Terese Grøm er generalsekretær i Landsforeningen Leve – en frivillig organisasjon for etterlatte etter selvmord. Hun mener Maud Angelicas tale er ord som vil bli lyttet til av mange.

– Jeg håper at mange tar det hun sa til seg. Særlig det å be om hjelp. Jeg hørte hun hadde et budskap til veldig mange der ute. Både til de som sliter selv, og de som har mistet, sier hun til Vårt Land.

Grøm vil også understreke at dette er ei ung jente midt i sin private sorg. At familien har åpnet kirken, gitt oss innsikt og lar oss lytte, tror Grøm er viktig.

###

Helt tydelig: – Det er ingens feil

– Maud Angelica var så inderlig klar og tydelig på at uansett hva du sliter med – søk hjelp, sier Terese Grøm og legger til at ved å understreke at selvmord er ingens feil, og at ingen kan klandres, også kan være til hjelp for andre.

– Vi vet at mange som sliter, mener de er en byrde for famiien og at omgivelsene har det best uten dem. Men der var Maud Angelica helt tydelig. Det er tvert om, et selvmord medfører sorg, savn, smerte og mange spørsmål, sier Grøm.

Terese Grøm sier at ordene om å be om hjelp, og at den finnes, er svært viktig.

Maud Angelica Behn forklarte også hvor trist hun er over at faren bestemte seg for å dra. Han slet med psykiske vansker i mange år, og det har vært vanskelig for henne og søstrene, fortalte hun.

– Pappa må ha vært så sliten at han ikke hadde følt at han hadde noen annen utvei enn å dra fra denne verden, sa hun.

Signaliserer at det er greit å snakke om sorg

Mangeårig forsker på etterlatte ved selvmord, Kari Dyregrov sier til Vårt Land at Maud Angelicas budskap er viktig, og at hun gir signaler til andre om at det er i orden å snakke om tapet og sorgen.

– Det står stor respekt av talen, og det hun sa kan hjelpe mange. Hun tar brodden av den urettmessige skylden, sier Dyregrov.

Ingen situasjon er lik og ingen sorg er lik, sier Dyregrov, og legger til at Maud Angelica er preget av holdningene om åpenhet som familien signaliserer.

Hun presiserer også at det er viktig å respektere at ikke alle klarer å være åpne, og at graden av åpenhet og når man orker å komme omgivelsene i møte, vil variere.

Veien videre

Kari Dyregrov sier at det nå er svært viktig at storsamfunnet har respekt for hva familien ønsker videre, og at vi følger det og ikke gjør private anliggender til offentlige.

– Jeg har sett stygge eksempler fra andre land, der menneskers selvmord blir «sosialpornografi». Heldigvis er det respektfulle medier i Norge, som forstår dette, sier Dyregrov. Hun er professor ved Høgskolen på Vestlandet, og har gitt ut flere bøker om sorg og selvmord. Senere i år er hun redaktør for ny bok om selvmord sammen med Terese Grøm, med spesiell oppmerksomhet på de etterlatte.

Lovordene om Maud Angelicas sterke tale ved farens båre spredte seg på sosiale medier utover fredagen. Til NTB etter bisettelsen sa Haddy Njie: – Jeg er sikker på at hun med den talen hun valgte å holde i dag, og med den kraften hun holdt den med, har reddet liv og har forandret menneskers liv.

Behns familie har siden hans bortgang 1. juledag vært åpen om at han tok sitt eget liv.
En tydelig preget statsminister Erna Solberg (H) synes Ari Behns bisettelse var en rørende opplevelse og beskriver Maud Angelicas tale som utrolig sterk, skriver NTB.

Lovordene om talen spredte seg utover dagen. Kanskje det viktigste, vondeste og fineste som har blitt sagt, skriver forfatter og samfunnsdebattant Kristin Oudmayer på Twitter:

Kommunikasjonsjef Silje Grytten i Leger uten grenser skriver:

LES MER:

• Ari Behns datter Maud Angelica (16) med oppfordring til alle som sliter med psykisk sykdom: – Det finnes alltid en utvei!

• Biskop Kari Veitebergs tale fra Ari Behns bisettelse

• Domkirkeprest Elisabeth Thorsen om Ari Behns bisettelse: – Vi må vedkjenne at livsmørket finnes hos oss alle

• Ari Behns redaktør: Vårt siste møte var for få uker siden. Håpefullt planla vi fremtiden

• Veslemøy Østrem: Kong Haralds åpenhet lindrer. Og åpenhet kan redde liv

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

1

1

Mer fra: Nyheter