Nyheter

Kaller dem gjester, ikke hjemløse

Sjømanns­kirken i ­London er en av 30 kirker som tilbyr felt­senger og julemat til de hjemløse. Gjestene er tydelige på at det er sjømanns­kirken som er ­favorittovernattingsstedet.

For fjerde året på rad, en gang i uken gjennom advents- og juletiden, har staben i Sjømannskirken i London, sammen med fem–seks frivillige nordmenn som bor i området, gitt hjemløse mat og en varm seng å sove i. Den norske sjømannskirken samarbeider med Robes: en non-profitt organisasjon som siden 2007 har drevet velferdsarbeid for hjemløse i Southwark og Lambeth-området.

De hjemløse har på forhånd ­registrert seg, og fått vite når de kan komme. En sekk med sengetøy, med navnet deres på, står klar når de ­ankommer kirken ved fem–seks-tiden om ettermiddagen.

– Vi får stadig høre at vi er favorittovernattingsstedet deres. Kanskje det er fordi vi alltid møter med dem med et smil, og betegner dem som gjester, ikke som hjemløse, sier stabsarbeider Mattis Moviken (bildet).

– Selv om de er hjemløse, så har flere av dem jobb. De har rett og slett ikke økonomi til å ha et fast husvære, kanskje fordi et eller annet har skjedd i livet deres, forteller sjømannsprest Dag Magnus Hopstock Havgar (bildet til høyre).

Ingen føringer

Nordmennene i distriktet som har meldt seg til å bidra som frivillige, hjelper til med matlaging, bevertning og sosial ­omgang med de hjemløse. Sjømannspresten beskriver prosjektet som et unikt møte mellom nordmenn i London og lokale folk som sliter og ikke har et hjem.

– Samtaler dere med de hjemløse også?

– Det er rom for det, men det ­legges ingen slike føringer fra vår side. De hjemløse kan snakke om hva de vil. Vi møter dem som medmennesker, ikke som representanter for en ­privat eller kirkelig agenda – selv om de ­naturligvis er klar over at det er i nettopp en kirke de er. At et slikt rom ­representerer noe gjestfritt og trygt, er jo et signal om hva en sjømannskirke er ment å være, sier Havgar.

Noen oppfølging av de hjemløse overnattingsgjestene fra kirkens side er ikke aktuelt.

– Men det er naturligvis hyggelig hvis noen har lyst til å komme tilbake til kirken senere, enten på en gudstjeneste eller en kaffekopp, sier sjømannspresten.

Gitarorkester

Mattis Moviken ­jobber som assistent på Sjømannskirken i London på sjette året. Når han ikke er i kirken, reiser han g­jerne rundt som musiker. Slik får han ­kombinert ønsket om å drive med musikk og hjelpe folk som trenger det.

– Det hender jeg tar fram gitaren når de hjemløse gjestene våre er her også. I fjor var det flere av dem som kunne spille, så vi fikk et lite orkester, forteller han.

Det var et orkester kun bestående av menn. Ifølge Moviken er ­mennene i klart flertall blant de boligløse ­besøkende.

– Det er veldig trivelig med disse menneskene: både med mennene og kvinnene.

Gjort til skamme.

Trond Tennoe er med som frivillig på tredje året. Etter at 64-åringen ble pensjonist, har han bodd det meste av tiden i London. Han har også stilt opp for arbeidet på det norske KFUK-huset i Holland Park i Vest-London.

– For meg handler dette om å gi litt tilbake, fordi jeg alltid har vært så heldig å ha et sted å bo. I løpet av disse tre årene har jeg ikke opplevd ett eneste problem med dem som overnatter i kirken, forteller han.

– Hva har overrasket deg med dette arbeidet?

– Hvor vanlige mange av disse menneskene er. Forestillingene mine om hjemløse er gjort til skamme. De kan ha mistet jobben, blitt kastet ut hjemmefra, hatt en tøff skilsmisse, rett og slett kommet i et uføre. Da en kom litt sent til kirken fordi han ­hadde besøkt søsteren sin, grep jeg meg i å tenke: Har han familie?

Hvert år arranger også Robes en «de hjemløses dag», hvor folk oppfordres til å sove ute, på antatt trygge steder. I år ble dette avlyst på grunn av terrorfaren som på dette tidspunktet satte millionbyen i høy beredskap.

– Hele ideen med Robes er at man skal hjelpe sin neste, og selv også kunne kjenne litt på hvordan det er å være for eksempel hjemløs, er vi­ ­naturligvis glade over å kunne være en del av, sier den nokså nytilsatte sjømannspresten Dag Magnus Hopstock Havgar.

Jule- og nyttårsfeiring

Julaften inviterte Robes 200 hjemløse til fest i et stort lokale i bydelen.

– Det var mat og gaver til alle, ­forteller Mattis Moviken.

Sjømannskirken deltok først på gudstjeneste i en annen ­kirke i ­distriktet. Deretter var det 
julaftengudstjeneste i deres egen kirke, med påfølgende julaftens-
fest.

– Vi har påmelding med ­betaling til julaftensfesten, og den koster et lite beløp. Kommer det noen som ikke har penger, er naturligvis også de ­velkommen, sier Dag Magnus Hopstock Havgar.

4. januar neste er det juletrefest med fri inngang.

– Det blir blant annet loddsalg med gevinster, kaker, leker og juletregang. Det gleder vi oss til, sier sjømannspresten.

LES MER: Tilbyr kirkemusikk som programfag

LES MER: Husly og varme i Holmlia kirke

---

Fakta:

---

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter