Nyheter

– Engangsløsning for ureturnerbare løser ikke problemet

Regjeringen er enig om en engangsløsning for ureturnerbare asylsøkere. Biskop Emeritus Tor B. Jørgensen sier han ser forslaget som nettopp dette – en engangsløsning.

– At regjeringen har insistert på at dette kun skal være et engangstilfelle, er det som er avgjørende i denne saken, sier biskop emeritus Tor B. Jørgensen.

Slik kommenterer han at regjeringen torsdag presenterte en løsning for en gruppe ureturnerbare asylsøkere. Dette var fra før nedfelt i Granavollen-erklæringens punkt om eldre asylsøkere – at «løsningen rammes inn slik at den ikke skaper presedens».

Jørgensen og Karin Andersen (SV) stiller seg avventende til selve løsningen.

– Løsningen de har kommet frem til høres intuitivt ut som en litt bedre løsning enn hva man kan lese ut fra punktet i Granavollen-erklæringen. Men jeg må studere effektene av dette, sier Jørgensen.

Også SVs Karin Andersen er avventende. Ordningen er bra for dem det gjelder, men det holder ikke, mener hun.

– Det løser ikke problemet. Det løser bare en akutt situasjon for noen. Det som hadde løst problemet hadde vært å gi ureturnerbare mennesker i Norge en midlertidig arbeidstillatelse.

I kjølvannet av Gunnar Stålsett-saken, foreslo SV å gi ureturnerbare mennesker mulighet til å arbeide. Det ble nedstemt i Stortinget tidligere denne måneden.

Dette har regjeringen nå bestemt:

De vil gi oppholdstillatelse til ureturnerbare som har oppholdt seg i Norge i over 16 år, men da må de ha en samlet alder og oppholdstid som overstiger 65 år.

· Med andre ord: Hvis du i dag er 47 år i og har vært i Norge i 14 år, vil du kvalifisere til ordningen i 2021 - for da vil du ha vært her i 16 år og være 49 år gammel.

· Er du 35 og har vært 30 år i Norge kvalifiserer du også.

· Men er du 53 og har bare vært i Norge i ti år i 2021, vil du ikke omfattes.

MDG: Norge forblir et verstingland.

– Regjeringens forslag er veldig bra for de få det gjelder. Men hva med alle menneskene som fortsatt må leve som kasteløse i samfunnet? spør stortingspolitiker Une Bastholm (MDG).

Hun synes det er synd at det er Fremskrittspartiet som får diktere migrasjonspolitikken.

– Det betyr små seiere og unntaksregler for de sårbare, men at det store bildet fortsatt er at Norge er blitt et verstingland i Europa når det gjelder å ivareta sårbare migranter og lengeværende asylsøkere, sier Bastholm.

Uklart hvem og hvor mange som omfattes

Ifølge KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad er det ikke per nå mulig å si noe om hvor mange mennesker amnestiet vil omfatte. Det er blant annet fordi man ikke har full oversikt over dem som bor hos privatpersoner eller på uregistrert adresse.

LES MER:

Une Bastholm: Jeg anbefaler regjeringen å lese juleevangeliet.

---

Ureturnerbare

  • Torsdag 19. desember 2019 varslet regjeringen at de er enige om engangsløsning for ureturnerbare asylsøkere.
  • De som har oppholdt seg i Norge i over 16 år, og har en samlet alder og oppholdstid som overstiger 65 år må søke i løpet av 2021 for å bli med i løsningen.
  • Straffedømte får ikke bli en del av løsninga, men de som kun har brutt utlendingsloven (ved å nekte å reise ut) er i utgangspunktet omfattet.
  • Forslaget vil kreve en forskriftsendring og ventes å bli sendt på høring i løpet av våren.
  • Siden signeringen av Granavollen-erklæringen i januar 2019, har det vært uenighet i regjeringen om dette punktet:
  • «Legge til rette for en engangsløsning for eldre ureturnerbare asylsøkere som har bodd lengre enn 16 år i Norge».

---

Les mer om mer disse temaene:

Per Åsmund Reymert

Per Åsmund Reymert

Per Åsmund Reymert er journalist i religionsavdelingen til Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter