– At regjeringen har insistert på at dette kun skal være et engangstilfelle, er det som er avgjørende i denne saken, sier biskop emeritus Tor B. Jørgensen.
Slik kommenterer han at regjeringen torsdag presenterte en løsning for en gruppe ureturnerbare asylsøkere. Dette var fra før nedfelt i Granavollen-erklæringens punkt om eldre asylsøkere – at «løsningen rammes inn slik at den ikke skaper presedens».
Jørgensen og Karin Andersen (SV) stiller seg avventende til selve løsningen.
– Løsningen de har kommet frem til høres intuitivt ut som en litt bedre løsning enn hva man kan lese ut fra punktet i Granavollen-erklæringen. Men jeg må studere effektene av dette, sier Jørgensen.
Også SVs Karin Andersen er avventende. Ordningen er bra for dem det gjelder, men det holder ikke, mener hun.
– Det løser ikke problemet. Det løser bare en akutt situasjon for noen. Det som hadde løst problemet hadde vært å gi ureturnerbare mennesker i Norge en midlertidig arbeidstillatelse.
I kjølvannet av Gunnar Stålsett-saken, foreslo SV å gi ureturnerbare mennesker mulighet til å arbeide. Det ble nedstemt i Stortinget tidligere denne måneden.
Dette har regjeringen nå bestemt:
De vil gi oppholdstillatelse til ureturnerbare som har oppholdt seg i Norge i over 16 år, men da må de ha en samlet alder og oppholdstid som overstiger 65 år.
· Med andre ord: Hvis du i dag er 47 år i og har vært i Norge i 14 år, vil du kvalifisere til ordningen i 2021 - for da vil du ha vært her i 16 år og være 49 år gammel.
· Er du 35 og har vært 30 år i Norge kvalifiserer du også.
· Men er du 53 og har bare vært i Norge i ti år i 2021, vil du ikke omfattes.
MDG: Norge forblir et verstingland.
– Regjeringens forslag er veldig bra for de få det gjelder. Men hva med alle menneskene som fortsatt må leve som kasteløse i samfunnet? spør stortingspolitiker Une Bastholm (MDG).
Hun synes det er synd at det er Fremskrittspartiet som får diktere migrasjonspolitikken.
– Det betyr små seiere og unntaksregler for de sårbare, men at det store bildet fortsatt er at Norge er blitt et verstingland i Europa når det gjelder å ivareta sårbare migranter og lengeværende asylsøkere, sier Bastholm.
Uklart hvem og hvor mange som omfattes
Ifølge KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad er det ikke per nå mulig å si noe om hvor mange mennesker amnestiet vil omfatte. Det er blant annet fordi man ikke har full oversikt over dem som bor hos privatpersoner eller på uregistrert adresse.
LES MER:
• Une Bastholm: Jeg anbefaler regjeringen å lese juleevangeliet.
---
Ureturnerbare
- Torsdag 19. desember 2019 varslet regjeringen at de er enige om engangsløsning for ureturnerbare asylsøkere.
- De som har oppholdt seg i Norge i over 16 år, og har en samlet alder og oppholdstid som overstiger 65 år må søke i løpet av 2021 for å bli med i løsningen.
- Straffedømte får ikke bli en del av løsninga, men de som kun har brutt utlendingsloven (ved å nekte å reise ut) er i utgangspunktet omfattet.
- Forslaget vil kreve en forskriftsendring og ventes å bli sendt på høring i løpet av våren.
- Siden signeringen av Granavollen-erklæringen i januar 2019, har det vært uenighet i regjeringen om dette punktet:
- «Legge til rette for en engangsløsning for eldre ureturnerbare asylsøkere som har bodd lengre enn 16 år i Norge».
---