Nyheter

Etter hete krangler er det bedring – Solberg forteller nå hvorfor

Etter krangelsommer mellom regjeringspartier mener Erna Solberg at høsten har gjort samarbeidet klart bedre. Opposisjonen spriker mer, mener hun.

– Jeg opplever at samarbeidet i regjeringen etter lokalvalgkampen er blitt betydelig bedre, sa Solberg under den halvårlige pressekonferansen med juletre i bakgrunnen.

Særlig på sensommeren dominerte overskriftene om støy internt i regjeringen: Bompengestrid – og tøffe runder om «snikislamisering» skapte dårlig tone. Lokalvalget ga alle regjeringspartiene en smell.

Men i månedene derpå mener regjeringens sjef at mye går svært bedre:

– Vi har gode arbeidsforhold i regjeringen, også når vi løser vanskelige saker. Det er ikke sånn at fire partier med ulike profiler alltid blir helt enig. Men man vil oppleve at regjeringen er betydelig mer enig enn det alternativet står for.

Velgerhåpet: Stå på over tid – «selv om det er støy på veien»

Selv om regjeringen med Høyre, Frp, Venstre og KrF for lengst hadde vært avsatt om meningsmålinger var valg, har Solberg et håp om at trenden snur. Under pressekonferansen kom hun stadig tilbake til at langsiktige grep som treffer hverdagslivet til folk etter hvert vil virke. Også blant velgerne.

Suksessresepten til regjeringen er å holde ut:

– Prosessen rundt kommunereformen viser at det er viktig å holde fast ved de store grepene over tid, selv om det er støy på veien og selv om det er kritikk. Resultatene kommer, om man er standhaftige og klarer å gjennomføre, sa Solberg.

Derfor var bompengestriden en «spesiell situasjon»

Bompengestriden som endte med at hun rett før valget stilte ultimatum til egne regjeringspartnere, vurderer hun som en «spesiell situasjon» der også faktorer utenfra spilte sterkt inn:

– Bompengesaken var av en annen type enn de andre sakene. Den var uttrykk for en åpenbart stor folkelig, mobilisering. Det gjorde det hele kritisk mer vanskelig.

For lokalt var viktige byvekstavtaler var i spill. Flere steder gikk bompengeinntekter ned – bildet var komplisert.

«Ikke slik at når fire partier sitter i regjering, så blir de like»

Men et nytt drama kan være under oppseiling: Regjeringen skal neste år avgjøre grenser for oljevirksomheten i Barentshavet. Venstre vil beregne iskanten lenger sør – Frp er på kollisjonskurs. Solberg maner til stridsfloker løses i apparatet i fellesskap av de fire partiene.

– Det viktige er å ta diskusjoner internt. Vi jobber godt med de sakene der det er ulike synspunkter og som dermed kan bli vanskelige fremover. Det gjelder iskanten og andre spørsmål, sa Solberg.

Hovedmålet fremover er å fremstå samlet som lag. Men når fire partier skal snekre nye stortingsprogrammer vil nødvendigvis egenmarkeringer og nye debatter komme:

– Det må vi ha lave skuldre for. Det er ikke slik at når fire partier sitter i regjering, så blir de like. Slik er det ikke innenfor opposisjonen heller. Men jeg tror vi vil se stadig mer av at vi står sammen om hovedretningen.

Solberg: Nav-saken fortjener faktisk ordet skandale

Nav-tillitssvikt. Statsministeren innrømmer at Nav-skandalen har gitt myndighetene en tillitssmell. Igjen brukte hun selv ordet «skandale» om feil lovbruk.

– Denne saken fortjener faktisk dette ordet, sa Solberg.

– Norge er et samfunn med høy tillit mellom folk og myndigheter. Nav-saken har svekket den tilliten. Vi vet at tillit er lett å rive ned, men det tar lang tid å bygge opp. Vi skal jobbe hardt for å bygge den opp igjen.

Gir sine folk karakterer – statsrådene gjør «en strålende jobb»

Solberg signaliserte at hun kan komme til å gjøre endringer i regjeringen etter at vårens landsmøter i partiene skifter ut folk i ledelsen. Dagens regjeringsmedlemmer gjør ifølge henne selv «en strålende jobb». De er «flinke og dyktige» på områdene sine.

– Det ikke unaturlig at vi på et tidspunkt stiller spørsmålet: Hvor mange har tenkt å bli med videre, sa hun.

LES MER POLITIKK:

---

SOLBERGS HALVÅR

  • Ved stortingsslutt før jul er det tradisjon at den sittende statsministeren oppsummerer halvåret og gjerne året overfor pressen.
  • Det er syvende gang Erna Solberg går inn i julehøytid som statsminister etter at det ble borgerlig flertall ved valget i 2013.
  • Solberg la spesiell vekt på nettopp året 2013 under oppsummeringen. Da lovet regjeringen å gjennomføre kommunereformen og iverksette et løft innenfor rusomsorg.
  • Det siste mener hun er «overoppfylt». Og kommunereformen – med alle sammenslåingene – vil folk mer og mer se nytten av.

---

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter