Nyheter

«Jeg vil ansette en ureturnerbar – og går gjerne i fengsel»

Dersom tidligere biskop Gunnar Stålsett blir dømt til fengsel, skal han ikke bli sittende alene, sier Gerd Fleischer.

Bilde 1 av 2

– Dagens lovverk må endres, derfor håper jeg mange vil ­ansette ureturnerbare for å protestere mot behandlingen av dem, sier Gerd Fleischer, og legger til:

– De må få lov til å jobbe, de må få leve verdige liv.

Da det ble kjent at påtale­makten vil ha Gunnar ­Stålsett i fengsel for brudd på ­utlendingsloven, ­bestemte ­Fleischer seg for at også hun vil være med å ­aksjonere mot ­dagens utlendings­lov, som forbyr ureturnerbare å jobbe i Norge.

Påtalemakten mener ­Gunnar Stålsett har begått et grovt brudd på utlendingsloven ved å ha ­ansatt en utlending uten lovlig opphold i Norge i årene 2008–2019.

Blir pensjonist i januar

I dag leder ­Fleischer organisasjonen Selvhjelp for innvandrere og ­flyktninger (SEIF). Over nyttår går hun av etter 30 år ved roret.

I januar pensjonerer jeg meg fra SEIF, og kan da opptre som privatperson, uten konsekvenser for SEIF. Jeg vil da umiddelbart ansette en såkalt ureturnerbar til å stelle i hus og hage, slik Stålsett gjorde. Og jeg vil oppfordre ­andre mennesker med sam­vittighet i dette landet til å gi en ureturnerbar lønnet arbeid, forteller Fleischer.

Som leder i SEIF sier Fleischer at hun har fulgt de ureturnerbare i tiår, at hun har sett den ­«umenneskelige behandlingen» de får av norske myndigheter.

– Jeg ser mennesker som ­stues vekk, jeg ser mennesker som ­lever og dør helt på siden av samfunnet.

Ureturnerbare teller rundt 3.000 personer

En ureturnerbar er en asylsøker med endelig avslag, men som ikke blir returnert fra Norge fordi hjemlandet nekter å ta i mot vedkommende, som oftest fordi Norge ikke har en returavtale med landet, ­eller fordi vedkommende ikke har godkjent ID.

Akkurat hvor mange ­såkalte ureturnerbare som ­oppholder seg i landet, vet ingen, men ­organisasjoner som arbeider på utlendingsfeltet sier det er snakk om rundt 3.000 personer.

– Men er alle u­returnerbare virkelig ureturnerbare, ­Fleischer?

– Når mennesker heller velger å sitte på mottak og leve på 60 kroner dagen framfor å oppsøke en ambassade for å skaffe seg et pass for å kunne reise hjem, ja, så snakker vi om mennesker som er virkelig redde for å ­returnere hjem.

Stålsett har vedgått straffeskyld

Etter at tidligere biskop i Oslo, i et intervju med Vårt Land i august i år, fortalte at han har ansatt en ­ureturnerbar som hushjelp, valgte politiet å ­etterforske Gunnar Stålsett.

I november ble det kjent at ­påtalemakten ber om 45 dager ubetinget fengsel for Stålsett, som har vedgått straffeskyld. Straffesaken går i Oslo tingrett 19. desember som en tilståelses­sak.

– Dersom han blir dømt, skal han ikke bli sittende i fengsel alene, sier Fleischer.

Hun mener behandlingen av ureturnerbare «ikke er Norge verdig»:

– Det strider mot min retts­følelse og samvittighet. Vi er nødt til å stille oss sammen og tydelig vise at dette ikke kan ­aksepteres i et sivilisert land som ­Norge. ­Gunnar Stålsetts åpenhet om denne saken er beundrings­verdig. Og han skal ikke stå ­alene, sier Gerd Fleischer.

Har fått mange støttemeldinger

Gunnar Stålsett er glad for støtten:

– Det er svært bra at mange står opp for de ureturnerbare, sier den tidligere Oslo-biskopen og forteller om det han kaller «en overveldende støtte» etter at det ble kjent at påtalemakten vil ha ham i fengsel.

– Jeg har fått ­meldinger fra mennesker med p­olitisk makt som sier at de «føler ­behandlingen av ureturnerbare er uverdig».

– Hva svarer du dem?

– At de bør bruke makten til å gjøre noe, altså arbeide for å endre lovverket.

– Hvilke politikere snakker du om?

– De sitter både på Stortinget og i bystyrer, sier Stålsett, men holder navnene for seg selv.

LES MER

Stålsett: Jeg har brutt utlendingsloven

Biskop refser straffesak mot Oslos tidligere biskop

Ropstad kaller Stålsett «hedersmann»

---

Fakta:

---

Les mer om mer disse temaene:

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter