Nyheter

Abortlover under press fra politikere, kirka og ytre høyre

Kvinner som vil ta abort, skal først se på et ultralydbilde av fosteret. Dette forslaget ble nedstemt i Slovakias parlament sist uke.

Pope Francis, left, exchanges gifts with Slovakia's Prime Minister Peter Pellegrini, center, on the occasion of their private audience at the Vatican, Monday, Dec. 9, 2019. (Tiziana Fabi/Pool Photo via AP)

Med i det slovakiske forslaget var at kvinnene måtte lytte til hjerteslag der det var mulig, og at faren skal gi sin tillatelse.

Forslaget kom fra tre representanter fra det konservative Slovak nasjonale parti, som er med i regjeringskoalisjonen. De kaller seg et nasjonalistiske parti, og sier de «står for europeiske og kristne verdier.»

Under press

Hadde loven blitt vedtatt, ville den vært en av Europas strengeste. Men også i land som Polen og Ungarn er allerede strikte abortlover under press fra høyrepopulistiske regjeringer.

I Polen ble et forsøk på å innføre totalforbud mot abort stanset etter store ­protester i 2015, mens Ungarns statsminister Viktor Orbán ­er mot abort for å opprettholde folketallet i landet. Han gir pengestøtte til store barnefamilier.

Forslaget innebærer at ­seksualundervisning i skolen kan straffes. Mange tusen mennesker ­protesterte og demonstrerte i polske byer.

People attend a protest against a bill that would criminalize "the promotion of underage sex" in front of the Parliament in Warsaw, Poland, Wednesday, Oct. 16, 2019. The poster reads: "Women Strike". (AP Photo/Czarek Sokolowski)

Leger som reserverer seg

I dag er det ikke selvbestemt abort i Polen. Men hvis en kvinne er blitt gravid etter voldtekt eller incest, barnet er alvorlig misdannet eller det er fare for liv, kan hun få abort.

I Kroatia øker antall medisinsk personell som reserverer seg, noe de har hatt mulighet til siden 2004. Nå sier 59 prosent av kroatiske leger nei til å utføre aborter. Derfor reiser mange kvinner til nabolandet Slovenia. I Italia nekter syv av 10 leger å utføre abort, har Vårt Land tidligere fortalt.

USAs strengeste forslag så langt

I den amerikanske delstaten Ohio har republikanske politikere fremmet et forslag som går inn for et totalforbud mot abort og skal definere et befruktet egg som et «ufødt barn». I et over 700 sider langt forslag kan leger kan bli tiltalt for abort-mord hvis de ikke setter inn igjen et befruktet egg som er utenfor livmor. Dette er heller ikke medisinsk mulig. Kvinner som tar abort kan få livstid i fengsel, sier forslaget.

Abortsaken splitter USA

Det er ingen mulighet for at et grunnlovsstridig forslag som dette kommer til å bli en realitet. Men abortsaken er fremdeles den mest splittende saken i amerikansk politikk, og kløften mellom liberale og konservative stater blir stadig dypere. Det kan bli mange og lange rettssaker som kan endre hvordan mulighetene for abort vil bli i USA.

Strategien er å nå høyestrett

Strategien er å få en av sakene i høyestrett, og det ultimate målet er å oppheve Roe vs. Wade-kjennelsen, som gir kvinner i USA rett til abort.

Tidligere i sommer ble et annet lovforslag midlertidig blokkert i Ohio: Den kalles «Heartbeat bill» fordi den vil forbyr kvinner å ta abort etter at man hører et hjerteslag på fostret. Det skjer gjerne etter seks uker, ofte før kvinnen engang vet at hun er gravid. Lovforslaget har blitt blokkert i alle delstater det er fremmet, nå sist i Alabama.

– I land over hele verden ser vi vedvarende tilbakeslag for reproduktive rettigheter, sier Barbara Jimenez Santiago, i Equality Now, en internasjonal rettighetsorganisasjon.

Da parlamentet i Slovakia diskuterte abortlovforslaget, demonstrerte folk utenfor. Men de var markant færre enn da den «Nasjonale marsjen for liv» ble avholdt i september. 50 000 mennesker gikk i hovedstaden Bratislava og krevde et totalforbud mot abort. Marsjen var organisert av den katolske kirke og støttet av Vårt Slovakia, et parti på ytre høyre.

En meningsmåling viser at 34, 6 prosent i landet støtter en strengere abortlov.

Sendte bekymringsbrev til politikerene

Før avstemningen over lovforslaget sist uke, hadde 30 organisasjoner, som Amnesty og Human Rights Watch, sendt brev til slovakiske parlamentsmedlemmer og uttrykt sin dype bekymring.

Forslagstillerne sa at hensikten var å forsikre seg om at kvinnene hadde fått nok informasjon om utviklingen til fosteret, før de tok en avgjørelse. Og at loven ville virke positivt for ekteskap, foreldreskap og familien, for samfunnet anser ikke å avslutte et svangerskap som en god løsning.

 

Les flere saker fra Vårt Land her:

Den italienske legen Elisabetta ringes ned av fortvilte gravide

l den irske byen Tuam ligger så mange som 796 døde barn i umerkede graver, uten kister, i en gammel, forlatt septiktank. Da historien ble kjent i 2014, sendte det sjokkbølger gjennom Irland. Catherine Corless er kvinnen som fant den mørke hemmeligheten. Les fortellingen her

«Falne kvinner» er Irlands skam: 30.000 jenter og kvinner levde som slaver i vaskerier drevet av den katolske kirka

Læreren og organisten Jan Buczynski synes Polens abortlov ikke er streng nok

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter