Nyheter

Mener politiattest bør være en selvfølge

Redd Barna er ikke enige med Kristen idrettskontakt i at politiattest for dem som jobber med barn og unge skaper «en falsk trygghet».

– Redd Barna har i mange år jobbet for at politiattest skal være obligatorisk for alle som møter barn og unge, enten det er på jobb eller i fritiden. Det gjelder også frivillige organisasjoner, sier Monica Sydgård, leder av Redd Barnas Norgesprogram.

Lørdag skrev Vårt Land at Kristen idrettskontakt (KRIK), en barne- og ungdomsorganisasjon med om lag 15.000 medlemmer, er skeptiske til et forslag som Barne- og familiedepartementet har hatt på høring denne høsten: å gjøre barneomsorgsattest obligatorisk for dem som jobber med barn i frivillige organisasjoner (se faktaboks).

Bjørnulf Tveit Benestad, idrettsprest i KRIK mener en slik politiattest i verste fall kan skape en «falsk form for trygghet» og at den har begrenset effekt på å forebygge overgrep.

– En obligatorisk politiattest er forebyggende

Det er ikke Redd Barna enige i.

– Det er en fare for at det å kalle det en falsk trygghet også undergraver ordningen med politiattest. Vi synes ikke man bør bruke det argumentet, sier Sydgård og legger til:

– Politiattest er bare et av mange virkemidler for å forebygge vold og overgrep mot barn og unge, men det er et virkemiddel som også må på plass. Vi tror at et obligatorisk krav til politiattest vil ha en forebyggende effekt.

Hun tror mange av dem uten en «ren» politiattest vil la være å oppsøke stillinger eller verv dersom man vet at organisasjonen krever politiattest og at det i seg selv vil være forebyggende mot overgrep.

– Samtidig er vi enige med KRIK i at obligatorisk politiattest ikke må bli noe sovepute. Det kan ikke være det eneste man skal gjøre. Det må grundigere tiltak til også, understreker Sydgård.

Bør ha tilgang til god rådgivning

Redd Barna synes det er bra at KRIK kommer med innspill til hvordan innhenting av politiattest kan gjøres så enkelt som mulig, men de mener fortsatt dette er et ansvar alle organisasjoner som jobber med barn og unge bør ta.

– Det er viktig at alle som har ansvar for barn og unge har tilgang til god rådgivning om hvordan forebygge vold og overgrep og støtte utsatte barn og unge. Redd Barna har for eksempel nylig inngått et samarbeid med Norges Fotballforbund om kurset «Trygg på trening med Redd Barna». Det er viktig at det finnes steder hvor idretten og organisasjonene kan gå for å få råd ti å lage gode etiske retningslinjer og beredskapsplaner, sier Sydgård.

Hun viser til blant annet Landsrådet for Norges Barne- og ungdomsorganisasjoners opplegg «Trygge organisasjoner».

HAR DU FÅTT MED DEG DISSE SAKENE?

• Den norske kirke: Biskopene vil gi prester plikt til å varsle

• Den norske kirke: 2 av 3 krever ikke politiattest

• Min tro: Redd Barnas utenlandssjef ser Gud i foreldre som aldri gir opp

---

Dette er forslaget

  • Barne- og familiedepartementet (BFD) har hatt på høring om det er behov for å innføre nye hjemler til å kreve politiattest, eller foreta endringer i eksisterende hjemler, for personer som er i kontakt med mindreårige. Formålet er å forebygge overgrep mot mindreårige.
  • Høsten 2018 nedsatte departementet en intern arbeidsgruppe som har kommet med innspill til ordningen som nå har vært på høring. Et av forslagene er disse:
  • «Arbeidsgruppen mener hjemler om barneomsorgsattest som hovedregel bør være obligatoriske. Gruppen anbefaler at eksisterende bestemmelser som i dag gir adgang til å innhente barneomsorgsattest (kan-bestemmelse), endres slik at det blir en plikt til å innhente en slik attest (skal-bestemmelse), med mindre det foreligger særlige grunner som tilsier at kravet ikke bør være obligatorisk. Dette vil blant annet gjelde bestemmelsene om frivillige organisasjoner og organisert treningsvirksomhet.»

---

Les mer om mer disse temaene:

Elise Kruse

Elise Kruse

Elise Kruse er religions- og featureredaktør i Vårt Land. Hun har jobbet i avisen siden 2017, som journalist, kommentator og som nyhetsleder.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter