Nyheter

Gunnar Stålsett må møte i retten 19. desember

Pensjonert biskop i Oslo, Gunnar Stålsett, må møte i tingretten 19. desember. Politiet vil fengsle ham i 45 dager, for å ha hatt benyttet ulovlig arbeidskraft.

Det er TV 2 som nå melder om datoen for rettssaken.

Gunnar Stålsett var ikke klar over at rettssaken er berammet til 19. desember da Vårt Land tok kontakt fredag. Rettssaken tar han likevel på strak arm.

– Det er jeg forberedt på, sier han til Vårt Land.

Vil ha oppmerksomhet mot myndighetene

Han har møtt massiv omsorg og fått støtteerklæringer fra hele landet etter at det ble kjent at han er siktet og kan risikere fengselsstraff.

Nå ønsker Stålsett at all oppmerksomheten heller skal kanaliseres mot dem som har makt og myndighet her i landet.

– Det må være politikernes ansvar å endre på lover og forskrifter sli at de kommer bedre i overensstemmelse med menneskerettighetene. Som samfunnsborgere er det vårt ansvar å påvirke lovgiverne, sier han fredag.

Sivil uldighet

Stålsett har hatt en ureturnerbar asylsøker ansatt hos seg i flere år. Det fortalte han om i et intervju med Vårt Land i sommer.

– Dette er en form for sivil ulydighet som jeg tar ansvar for. Den retter seg mot det jeg oppfatter som en umoralsk ordning, sa Stålsett til Vårt Land i august.

Torsdag ble det klart at politiet har siktet biskop emeritus Gunnar Stålsett for å ha ansatt en papirløs. De instiller på at han skal sone 45 dager i fengsel.

– Jeg har ikke tenkt å gjøre dette til en lang prosess i rettssystemet. Jeg har tillit til at saken blir avgjort i tingretten, og jeg vil følge den dommen, sa Gunnar Stålsett torsdag.

Vil ikke kommentere ytterligere

– Vi ber om 45 dagers ubetinget fengsel, sett hen til den lange perioden han har benyttet ulovlig arbeidskraft, sa politiadvokat Andreas Meeg-Bentzen til TV 2 torsdag.

Perioden politiet har etterforsket, strekker seg fra 2008 og frem til i dag. Politiadvokaten ønsker ikke å kommentere saken ytterligere fredag, skriver TV2.

– Vi har merket oss det som er fremkommet gjennom media, men har ingen ytterligere kommentarer til dette, skriver han i en SMS til TV2.

Dette er saken:

• Biskop emeritus Gunnar Stålsett ansatte i 2005 en ureturnerbar asylsøker uten oppholdstillatelse.

• Det er 55 år gamle Lula Tekle som har vært ansatt av Stålsett. I et intervju med Vårt Land fortalte hun at hun har vært i Norge i snart 19 år som ureturnerbar asylsøker. Hun har vært deltidsansatt av Stålsett i over 14 år.

• Tekle har jobbet som renholder i Stålsetts private bolig. Hun har også tidligere vært ansatt i en lignende stilling i bispedømmegården i Oslo. Det var der hun ble kjent med Stålsett.

• I intervjuet med Vårt Land fortalte Stålsett at han har oppmuntret andre til å gi Tekle oppdrag.

• Stålsett begrunner ansettelsen med «moralsk plikt».

LES MER:

• Stålsett har brutt loven: – Jeg så det som en kristen plikt å støtte henne med arbeid

• Kritikk fra Høyre, sympati fra SV – reaksjonene mot Gunnar Stålsett er delte

• Tidligere biskop Tor B. Jørgensen forberedt på straff 

Une Bratberg

Une Bratberg

Une Bratberg er utenriksjournalist og kommentator i Vårt Land.

Veslemøy Østrem

Veslemøy Østrem

Hans-Olav Rise

Hans-Olav Rise

Vårt Land anbefaler

1

1

Mer fra: Nyheter